Aktuality | Jiří Hovorka | 12. 12. 2022 | 1 komentář
![Inflace zase zrychlila. Zdražuje skoro všechno, říká ekonom]()
Inflace v Česku opět rostla. V listopadu byly spotřebitelské ceny v porovnání se stejným měsícem loňského roku meziročně vyšší o 16,2 %, zatímco v říjnu to bylo meziročně o 15,1 %. Když porovnáme ceny za letošní listopad s letošním říjnem, jsou o 1,2 % vyšší, před měsícem to byl naopak pokles o 1,4 %. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).
Aktuality | Jiří Hovorka | 15. 6. 2020 | 1 komentář
![Kaufland startuje prodej přes internet. Vybral si partnera]()
Zboží z obchodního řetězce Kaufland už si lze objednat přes internet. Tedy aspoň to, které prodává pod svou privátní značkou. Místo vlastního e-shopu dal ale nakonec přednost spolupráci se zavedeným prodejcem.
Publicistika | Jana Poncarová | 26. 4. 2017 | 12 komentářů
![Zásobujete se sami zeleninou? Bez půdy roste v hydroponii nebo aquaponii]()
Samozásobitelství je trend. Městské balkony se zelenají rajčaty, saláty a bylinkami. Mrkve a petržel znovu rostou na venkovských zahrádkách. Vznikají drobné farmy, které rozvážejí zeleninu do města v bedýnkách. Pěstování zeleniny v místě spotřeby láká i velké investory nebo technologické firmy. Ty se ale chtějí obejít bez půdy.
Co se děje | Petra Dlouhá | 20. 4. 2011 | 30 komentářů
![Na farmářských trzích se loni protočila miliarda]()
Žijeme kultem supermarketů. Denně nakupujeme potraviny, které se dovážejí z druhého konce světa, ale český česnek se pro nás stává luxusní raritou. Proces globalizace našeho stravování vypadal nezvratně. Pak se ale objevil fenomén, který ho postavil na hlavu. Česko vzplanulo pro farmářské trhy a lokální nakupování obecně.
Aktuálně.cz | Tereza Mynářová | 9. 11. 2014 | 4 komentáře
![Zdražování v Česku. Velký přehled, jak se mění ceny]()
Za růst cen nemůže jen oslabení koruny a zdražení zahraničního dovozu, ale třeba také špatná úroda. Co nejvíc zdražilo a zlevnilo?
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 16. 1. 2014 | 22 komentářů
![Rudý hadr pro odpůrce dotací: Návrat zelené nafty]()
Květen 2012: stovky traktorů vjíždějí na znamení vzdoru do ulic. Brzdí a blokují. Ať vláda neruší zelenou naftu! Nic naplat. Leden 2014: zvrat. Zemědělci dostanou, co chtějí. Těžké stroje, kupky hnoje ani vrhání vajec netřeba. Postará se nová vláda. Sleva, která zemědělce (výrazně) zvýhodňuje oproti ostatním plátcům spotřební daně z pohonných hmot, se vrátí.
Když se řekne | Lukáš Zelený | 8. 12. 2015 | 3 komentáře
![dTest radí: Kdy nevrátíte zboží koupené po internetu]()
Pravděpodobně znáte pravidlo, že zboží koupené přes internet můžete do čtrnácti dnů bez udání důvodu vrátit. Existují ale výjimky, u kterých od vás už zboží nevezmou a peníze nevrátí.
Jak na to | Jana Poncarová | 25. 7. 2016 | 5 komentářů
![Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo]()
Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?
Aktuality | Jiří Hovorka | 10. 5. 2022 | 32 komentářů
![Inflace je nejvyšší za skoro 30 let. A zdražování ještě nekončí]()
Spotřebitelské ceny stouply v dubnu o 14,2 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku, což je o 1,5 procentního bodu víc než v březnu. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).
Aktuality | Pavla Adamcová | 25. 5. 2024
![Poplatek navíc za rozvoz jídla? Firmy vysvětlují, co je servis]()
Zaplatíte za samotnou cenu jídla, za dopravu a dáte i spropitné. Přesto po vás chtějí ještě servisní poplatek. Praxe rozvážkových firem Wolt a Foodora zaujala v tomto týdnu uživatele sociální sítě X (dříve Twitter).
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
![Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu]()
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Jak na to | Jana Poncarová | 29. 8. 2017 | 1 komentář
![Plné ruce zeleniny? Sušte, zamrazujte, skladujte]()
Propadli jste samozásobitelství a vypěstovali jste mrkev, cibuli nebo dýně? Nenechte plody své práce shnít. Tady jsou tipy, jak přežít zimu s vlastními výpěstky po ruce.
Co se děje | Pavel Jégl | 11. 6. 2018 | 8 komentářů
![Kdo ničí globální obchod? Technologie!]()
Je rozkol ve skupině G7 počátkem demontáže globálního obchodu? Kdo ví. Jasné je ale to, že globalizaci začínají podkopávat technologie.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 7. 2015 | 14 komentářů
![Potraviny: Němci dostanou za tutéž cenu lepší, říká srovnání]()
Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, praví lidová moudrost. Stará lidová moudrost. Pro dnešní dobu je třeba ji upřesnit. I jeden, když dělá totéž, není to vždycky totéž. Cola v Česku má jiné složení než cola v Německu.
Když se řekne | Jana Divinová | 3. 5. 2022 | 5 komentářů
![Soběstačnost Česka klesá. Měli bychom dost potravin?]()
Žádná země EU není sama o sobě zcela potravinově soběstačná. Hnát se za stoprocentní soběstačností není podle ekonomů žádoucí, znamenalo by to menší výběr za vyšší ceny. Podstatná jsou čísla za společný trh.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 8. 8. 2013 | 7 komentářů
![Spor o polské potraviny… Jak se vyhnout šmejdům?]()
Ke kvalitě polských potravin už se vyjádřili snad všichni. Tedy kromě nás. A vás, milí čtenáři Peníze.cz. A právě teď, uprostřed parného léta, ta chvíle přišla: Co si o potravinách z Polska myslíte vy? A nestyďte se říct svůj názor pěkně od plic, ať to všichni slyší. Jakmile jde o „blafy z Polska“, jsme přece odborníci všichni.
Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář
![Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve]()
Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.
Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů
![Pěstuj. Skliď. Sněz]()
Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.
Kvíz | Gabriel Pleska | 30. 6. 2024
![Lentilky, Hašlerky, Májka. Jak se vyznáte v dobrotách, co přežily socialismus?]()
Další velký retrokvíz je tu. A v něm čekají staří známí: Mila, Jesenka, Salko, Deli nebo Studentská. Značky, které vznikaly za komunismu, ale i starší. Ba i na syrečky se dostane. Ukažte, jak se vyznáte.
Když se řekne | Pavla Adamcová | 2. 7. 2024
![Kde se na dovolené najíte levněji než v Česku? Srovnání cen v oblíbených destinacích]()
Zajít si do restaurace na pravou italskou pizzu, nebo si raději osmažit řízky v apartmánu? Porovnali jsme, kolik stojí jídlo v populárních dovolenkových destinacích. Včetně tuzemska, protože ne každý vyráží za hranice. A Česko ze srovnání i přes výrazné zdražování v posledních měsících nevychází vůbec špatně.
Když se řekne | Gabriel Pleska | 20. 12. 2023
![Jak jsou otevřené obchody o Vánocích, na Silvestra a Nový rok]()
Jak jsou otevřené obchody 24., 25. a 26. prosince nebo na přelomu roku? Tady je přehled velkých řetězců. Jeden z nich nechá na Štědrý den zaměstnance doma i dopoledne.
Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019
![Nakupujte na zahradě. Co si snadno vypěstujete i jako začátečník?]()
Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.
Jak na to | Jana Poncarová | 19. 2. 2019 | 1 komentář
![Bylinky ze supermarketu? Bazalku vypěstujete i na parapetu]()
Bazalka nebo pažitka ze supermarketu dobře ilustrují konzumní dobu. Rychle vyrůst, rychle sníst. Za oknem dlouho nevydrží, často domů nesete rostlinu těsně před uvadnutím. Nic proti, pokud hned potřebujete hrst lístků do těstovin. Jde to ovšem lépe.
Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů
![Jménem zákona, jezte česky!]()
Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.
Když se řekne | Lukáš Zelený | 13. 7. 2016 | 10 komentářů
![Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách]()
Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.
Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů
![LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým]()
Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře
![Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí]()
„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře
![Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem]()
V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.
Co si o tom myslíte | Pavla Adamcová | 21. 3. 2024 | 3 komentáře
![Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?]()
Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.
Aktuality | Jiří Hovorka | 10. 11. 2022
![Úsporný tarif srazil inflaci. Potraviny a další energie ale dál zdražují]()
Inflace v Česku v říjnu klesla. V porovnání se stejným měsícem loňského roku jsou spotřebitelské ceny meziročně vyšší o 15,1 %, zatímco v září to bylo meziročně o 18 %. Když porovnáme ceny za letošní říjen s letošním zářím, jsou dokonce o 1,4 % nižší. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).