Jídlo a alkohol v Česku patří k nejlevnějším v EU, ukazuje žebříček
Analýza | Evropa v datech, Jana Králová | 11. 11. 2019 | 10 komentářů
![Jídlo a alkohol v Česku patří k nejlevnějším v EU, ukazuje žebříček](https://js.pencdn.cz/acimage/w180/410775.jpg)
Lidé v chudších státech EU utrácejí za jídlo větší podíl svých výdajů než ti v bohatších státech.
Potraviny jsou produkty určené ke konzumaci. Zajišťují výživu a vývoj člověka. Potraviny mohou pocházet z různých zdrojů, od rostlinných po masné potraviny. Před konzumací jsou často upravovány či jinak zpracovávány. Zpracování zlepšuje stravitelnost potravin a také prodlužuje jejich trvanlivost a zlepšuje chuť.
Další články na téma potraviny najdete na Finmag.cz.
Seřadit podle: čtenosti |
chronologicky |
hodnocení
Analýza | Evropa v datech, Jana Králová | 11. 11. 2019 | 10 komentářů
Lidé v chudších státech EU utrácejí za jídlo větší podíl svých výdajů než ti v bohatších státech.
Když se řekne | Monika Veselíková | 8. 6. 2017 | 6 komentářů
Po letech se v Česku znovu hlásí o slovo inflace. Nahoru ji v uplynulých měsících tlačily především rostoucí ceny potravin. Jen v květnu jsme za jídlo zaplatili v průměru o devět procent víc než loni. Nejvíc podražil sýr, vejce a máslo.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Komentář | Michal Kašpárek | 12. 12. 2014 | 24 komentářů
Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Aktuality | Petr Kučera | 22. 10. 2021 | 1 komentář
Družstevní řetězec COOP oznámil, že „vstupuje do rozvozu potravin“. Jako první mohou službu využívat zákazníci sítě COOP Mikulov na jižní Moravě, o logistiku se postará společnost DoDo.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře
Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 26. 9. 2013 | 44 komentářů
Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování jídla, které nezvládnou prodat, jim účtuje patnáctiprocentní daň. Pořádek v daních zkrátka musí být. Ať si klidně tuny jídla končí na dně popelnic.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 25. 10. 2012 | 31 komentářů
Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.
Jak na to | dTest | 2. 12. 2019 | 9 komentářů
Na první pohled vypadají stejně. Víte, jak odlišit figurku z pravé čokolády od výrobku ze sladké hnědé hmoty?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře
„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?
Seriál | Lukáš Kovanda | 23. 9. 2014
Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.
Jak na to | František Mašek | 5. 5. 2010 | 2 komentáře
Přinést domů meruňkový nebo ananasový kompot s prošlou dobou trvanlivosti stojí zbytečné rozčilování. Přitom stačí pozorně číst údaje na zakoupených potravinách. Ty trvanlivé je možné do osmi dnů reklamovat.
Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář
Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Aktuality | Jiří Hovorka | 12. 12. 2022 | 1 komentář
Inflace v Česku opět rostla. V listopadu byly spotřebitelské ceny v porovnání se stejným měsícem loňského roku meziročně vyšší o 16,2 %, zatímco v říjnu to bylo meziročně o 15,1 %. Když porovnáme ceny za letošní listopad s letošním říjnem, jsou o 1,2 % vyšší, před měsícem to byl naopak pokles o 1,4 %. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).
Komentář | Luboš Palata | 24. 7. 2017 | 25 komentářů
Po Evropské unii chceme, aby se nám co nejméně pletla do životů a starala se jen o nejdůležitější věci. A pak po ní žádáme, aby řešila složení Nutelly.
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře
V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů
„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů
Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.
Aktuality | Jana Divinová | 5. 12. 2022
Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, kterou Polsko zavedlo na začátku letošního roku, bude pokračovat až do konce června 2023. Nařízení už podepsala ministryně financí Magdalena Rzeczkowska. V závěru minulého týdne o tom informovala polská vláda.
Aktuality | Jana Divinová | 16. 9. 2022
Zákazníky České pošty může na čtyřech pražských a jedné středočeské pobočce překvapit nabídka nezvyklého doplňkového sortimentu. Kromě poštovních, bankovních nebo pojišťovacích služeb, obálek, známek a papírenského zboží jsou tu od druhé poloviny srpna ke koupi balené vody nebo cukrovinky.
Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů
Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Analýza | David Navrátil, Michal Skořepa | 12. 11. 2019 | 27 komentářů
I po započtení růstu cen si Češi můžou dovolit o dvě třetiny víc zboží a služeb než v roce 1989. Pořád rádi spoří, naučili se ale výrazněji využívat půjčené peníze, hlavně kvůli pořízení bydlení. Ukazuje to analýza České spořitelny.
Stránka 3/7