Potraviny

Potraviny jsou produkty určené ke konzumaci. Zajišťují výživu a vývoj člověka. Potraviny mohou pocházet z různých zdrojů, od rostlinných po masné potraviny. Před konzumací jsou často upravovány či jinak zpracovávány. Zpracování zlepšuje stravitelnost potravin a také prodlužuje jejich trvanlivost a zlepšuje chuť.

Další články na téma potraviny najdete na Finmag.cz.

Jídlo a alkohol v Česku patří k nejlevnějším v EU, ukazuje žebříček

Analýza | Evropa v datech, Jana Králová | 11. 11. 2019 | 10 komentářů

Jídlo a alkohol v Česku patří k nejlevnějším v EU, ukazuje žebříček
-1

Lidé v chudších státech EU utrácejí za jídlo větší podíl svých výdajů než ti v bohatších státech.

V supermarketech utratíme víc: O kolik zdražily potraviny

Když se řekne | Monika Veselíková | 8. 6. 2017 | 6 komentářů

V supermarketech utratíme víc: O kolik zdražily potraviny
+6

Po letech se v Česku znovu hlásí o slovo inflace. Nahoru ji v uplynulých měsících tlačily především rostoucí ceny potravin. Jen v květnu jsme za jídlo zaplatili v průměru o devět procent víc než loni. Nejvíc podražil sýr, vejce a máslo.

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída
+54

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl

Komentář | Michal Kašpárek | 12. 12. 2014 | 24 komentářů

Na světlo s alergeny! Regulace, která dává smysl
0

Proč tržní mechanismy nezaručují pravdivé informování o alergenech a proč může být unijní pošťouchnutí přínosné i pro restauratéry.

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat
+17

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

COOP startuje rozvoz potravin. Cílí na venkov a menší města

Aktuality | Petr Kučera | 22. 10. 2021 | 1 komentář

COOP startuje rozvoz potravin. Cílí na venkov a menší města
+9

Družstevní řetězec COOP oznámil, že „vstupuje do rozvozu potravin“. Jako první mohou službu využívat zákazníci sítě COOP Mikulov na jižní Moravě, o logistiku se postará společnost DoDo.

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré
+19

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů

Geniální chlebíčky sestry Michopulu
+44

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna
+70

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 26. 9. 2013 | 44 komentářů

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...
+102

Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování jídla, které nezvládnou prodat, jim účtuje patnáctiprocentní daň. Pořádek v daních zkrátka musí být. Ať si klidně tuny jídla končí na dně popelnic.

Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 25. 10. 2012 | 31 komentářů

Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?
+48

Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.

Jak poznat falešnou čokoládu. Návod pro Mikuláše

Jak na to | dTest | 2. 12. 2019 | 9 komentářů

Jak poznat falešnou čokoládu. Návod pro Mikuláše
+222

Na první pohled vypadají stejně. Víte, jak odlišit figurku z pravé čokolády od výrobku ze sladké hnědé hmoty?

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

Rozhovor | Ondřej Tůma | 28. 3. 2015 | 4 komentáře

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí
+31

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?

Seriál | Lukáš Kovanda | 23. 9. 2014

Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?
+4

Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.

Čtěte obaly na potravinách! Ušetříte čas a někdy i zdraví.

Jak na to | František Mašek | 5. 5. 2010 | 2 komentáře

Čtěte obaly na potravinách! Ušetříte čas a někdy i zdraví.
+4

Přinést domů meruňkový nebo ananasový kompot s prošlou dobou trvanlivosti stojí zbytečné rozčilování. Přitom stačí pozorně číst údaje na zakoupených potravinách. Ty trvanlivé je možné do osmi dnů reklamovat.

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa
+4

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu

Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů

Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu
+23

Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může
+10

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.

Inflace zase zrychlila. Zdražuje skoro všechno, říká ekonom

Aktuality | Jiří Hovorka | 12. 12. 2022 | 1 komentář

Inflace zase zrychlila. Zdražuje skoro všechno, říká ekonom
+21

Inflace v Česku opět rostla. V listopadu byly spotřebitelské ceny v porovnání se stejným měsícem loňského roku meziročně vyšší o 16,2 %, zatímco v říjnu to bylo meziročně o 15,1 %. Když porovnáme ceny za letošní listopad s letošním říjnem, jsou o 1,2 % vyšší, před měsícem to byl naopak pokles o 1,4 %. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?

Komentář | Luboš Palata | 24. 7. 2017 | 25 komentářů

Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?
+37

Po Evropské unii chceme, aby se nám co nejméně pletla do životů a starala se jen o nejdůležitější věci. A pak po ní žádáme, aby řešila složení Nutelly.

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

Byznysplán: Michelinský bylinkář
+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?
+51

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem
+33

V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat
+15

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy

Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů

Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy
+138

Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.

Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane

Aktuality | Jana Divinová | 5. 12. 2022

Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane
+40

Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, kterou Polsko zavedlo na začátku letošního roku, bude pokračovat až do konce června 2023. Nařízení už podepsala ministryně financí Magdalena Rzeczkowska. V závěru minulého týdne o tom informovala polská vláda.

Pošta už prodává i občerstvení. Čipsy, keksy, limonádu

Aktuality | Jana Divinová | 16. 9. 2022

Pošta už prodává i občerstvení. Čipsy, keksy, limonádu
-16

Zákazníky České pošty může na čtyřech pražských a jedné středočeské pobočce překvapit nabídka nezvyklého doplňkového sortimentu. Kromě poštovních, bankovních nebo pojišťovacích služeb, obálek, známek a papírenského zboží jsou tu od druhé poloviny srpna ke koupi balené vody nebo cukrovinky. 

Jménem zákona, jezte česky!

Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů

Jménem zákona, jezte česky!
+30

Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
+13

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

30 let svobody: Kupní síla Čechů stoupla o dvě třetiny

Analýza | David Navrátil, Michal Skořepa | 12. 11. 2019 | 27 komentářů

30 let svobody: Kupní síla Čechů stoupla o dvě třetiny
+2

I po započtení růstu cen si Češi můžou dovolit o dvě třetiny víc zboží a služeb než v roce 1989. Pořád rádi spoří, naučili se ale výrazněji využívat půjčené peníze, hlavně kvůli pořízení bydlení. Ukazuje to analýza České spořitelny.

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services