Analýza | David Navrátil, Michal Skořepa | 12. 11. 2019 | 27 komentářů
![30 let svobody: Kupní síla Čechů stoupla o dvě třetiny]()
I po započtení růstu cen si Češi můžou dovolit o dvě třetiny víc zboží a služeb než v roce 1989. Pořád rádi spoří, naučili se ale výrazněji využívat půjčené peníze, hlavně kvůli pořízení bydlení. Ukazuje to analýza České spořitelny.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 4. 2018 | 2 komentáře
![Očima expertů: Neprodávejte jídlo moc levně!]()
Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek by chtěl stanovením minimálních marží zabránit obchodním řetězcům, aby prodávaly potraviny pod cenou. Pomůže to v praxi českým zemědělcům a potravinářům, nebo by se měl stát v téhle problematice angažovat jinak, pokud vůbec?
Když se řekne | Lukáš Zelený | 8. 12. 2015 | 3 komentáře
![dTest radí: Kdy nevrátíte zboží koupené po internetu]()
Pravděpodobně znáte pravidlo, že zboží koupené přes internet můžete do čtrnácti dnů bez udání důvodu vrátit. Existují ale výjimky, u kterých od vás už zboží nevezmou a peníze nevrátí.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 8. 2015 | 3 komentáře
![Roman Vaněk: Daňčí na kančím už neletí]()
Podle Romana Vaňka pomalu vyrůstáme z gastronomické puberty. A nic na tom nemění ani úspěch „nadívaných kůžiček“.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 7. 2015 | 14 komentářů
![Potraviny: Němci dostanou za tutéž cenu lepší, říká srovnání]()
Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, praví lidová moudrost. Stará lidová moudrost. Pro dnešní dobu je třeba ji upřesnit. I jeden, když dělá totéž, není to vždycky totéž. Cola v Česku má jiné složení než cola v Německu.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů
![Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc]()
Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář
![Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby]()
I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 21. 9. 2014 | 13 komentářů
![Tesco má konkurenci. Rohlík.cz přiveze nákup do 90 minut]()
Za internetovým supermarketem Rohlík.cz stojí Tomáš Čupr. Zatím rozváží nákupy jen po Praze, v příštím roce plánuje rozšíření do dalších měst.
Analýza | Michal Skořepa | 25. 3. 2022 | 13 komentářů
![Pšenice prudce zdražuje. Kolik si připlatíme za chleba?]()
Ekonom České spořitelny Michal Skořepa vysvětluje, jaký podíl na ceně chleba mají pšenice a energie.
Co se děje | Ondřej Tůma | 12. 3. 2012 | 31 komentářů
![Prohnilí! Proč nás supermarkety krmí prošlým zbožím?]()
Písnička o tom, že u nás zákazník dostane o řád horší zboží než zákazníci v supermarketu s týmž logem na Západě, je notně obehraná. Nedosti však na tom, že dostáváme druhou jakost – potravinářská inspekce přináší do starého songu nový hudební motiv: ta druhá jakost je klidně prošlá nebo plesnivá!
Aktuality | Jana Divinová | 28. 4. 2023
![Nejdražší cukr v Evropě mají Češi, ukazují data]()
Cukr v Česku zdražoval rychleji než jinde a jeho cena tu překonala cenu ve zbytku Evropské unie. Ukázala to data, která dnes zveřejnil Eurostat.
Jak na to | Jana Poncarová | 7. 6. 2017 | 3 komentáře
![Minizahrádka na balkoně nebo parapetu: užijete si, ale neušetříte]()
S „bytovou zahrádkou“ neušetříte. Zelenina, ovoce nebo bylinky vás naopak můžou stát i víc než v obchodě. Za možnost zarelaxovat si, uvolnit kreativitu a potěšit se doslova z plodů své práce vám ale stát může.
Když se řekne | Jana Poncarová | 10. 5. 2016 | 6 komentářů
![Ušetřete za zdraví. Superpotraviny můžete mít i zadarmo]()
Kdyby v nákupním košíku měly skončit všechny „zázračné potraviny“, které prý zatočí s většinou civilizačních nemocí, člověk by se nedoplatil. Vyčistěte hlavu od marketingových řečí. Žádná potravina vás sama o sobě nemůže spasit. A i u nás najdete superpotraviny srovnatelné s těmi, které vám reklama tlačí do hlavy. A často zadarmo.
Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů
![LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým]()
Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře
![Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí]()
„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 21. 9. 2023
![Další možnost nakupovat celou noc. Billa otevírá na benzinkách OMV]()
Obchodní řetězec Billa a síť čerpacích stanic OMV otevírají první společný obchod na benzince v Praze nedaleko Chuchle na Strakonické ulici. Další tři obchody pod značkou Viva Billa vzniknou na stanicích OMV do konce roku.
BrandInsight | Renata Lichtenegerová | 28. 2. 2021 | 2 komentáře
![Rybičky jedou! Lepší mražená než „čerstvá“]()
Okouník, halibut, siven. Zní vám to jako rozpočitadlo? Pak má asi Marek Jirovec pravdu, když říká, že se máme co učit. Jsou to jména některých ryb, které k nám dováží zejména z Islandu a prodává ve velkém i malém. Chce nás je naučit jíst. Ve velkém.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
![Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus]()
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 11. 1. 2015 | 4 komentáře
![Řetězce odtajnily, odkud mají potraviny. Má to ale háček]()
Velké obchodní řetězce musí od Nového roku zveřejňovat seznam pěti zemí, z nichž pochází dodavatelé potravin s nejvyšším podílem na tržbách. Jak to vypadá v praxi?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů
![Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat]()
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Co reklama neřekla | Jan Brož | 27. 9. 2011 | 19 komentářů
![Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku]()
„Nové zboží každý den, slevy až 90 procent,“ hlásá nápis nad vchodem do obchodu s levnými potravinami. Slovo „sleva“ v kombinaci s jídlem u nás funguje náramně a kilo gothaje za 40 korun či prošlá kojenecká výživa si svého zákazníka vždycky spolehlivě najdou.
Komentář | Pavel Jégl | 18. 5. 2020 | 5 komentářů
![Na český stůl české prase! K soběstačnosti se prodotujeme]()
Ať to stojí, co to stojí…
Co se děje | Pavel Jégl | 11. 6. 2018 | 8 komentářů
![Kdo ničí globální obchod? Technologie!]()
Je rozkol ve skupině G7 počátkem demontáže globálního obchodu? Kdo ví. Jasné je ale to, že globalizaci začínají podkopávat technologie.
Jak na to | Jana Poncarová | 29. 8. 2017 | 1 komentář
![Plné ruce zeleniny? Sušte, zamrazujte, skladujte]()
Propadli jste samozásobitelství a vypěstovali jste mrkev, cibuli nebo dýně? Nenechte plody své práce shnít. Tady jsou tipy, jak přežít zimu s vlastními výpěstky po ruce.
Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů
![Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?]()
Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?
Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
![Byznysplán: Nebe na jazyku]()
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.
Otázka dne | Věra Tůmová | 1. 7. 2010
![Kde Češi nejvíce utratí za potraviny?]()
Změna spotřebitelského chování Čechů s příchodem ekonomické krize se projevuje i tím, kam domácnosti jezdí za pravidelnými nákupy. Tipněte si, ve kterých obchodech Češi nejvíce utrácí za potraviny, a dozvíte se víc.
Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů
![Farmářský slon u vás v obýváku]()
Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 16. 1. 2014 | 22 komentářů
![Rudý hadr pro odpůrce dotací: Návrat zelené nafty]()
Květen 2012: stovky traktorů vjíždějí na znamení vzdoru do ulic. Brzdí a blokují. Ať vláda neruší zelenou naftu! Nic naplat. Leden 2014: zvrat. Zemědělci dostanou, co chtějí. Těžké stroje, kupky hnoje ani vrhání vajec netřeba. Postará se nová vláda. Sleva, která zemědělce (výrazně) zvýhodňuje oproti ostatním plátcům spotřební daně z pohonných hmot, se vrátí.
Co se děje | Ondřej Tůma | 3. 8. 2011 | 46 komentářů
![Proč jíme odpad a je nám to jedno?]()
V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…