Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře
![Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže]()
Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář
![Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby]()
I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.
Aktuality | Gabriel Pleska | 31. 10. 2023 | 2 komentáře
![Rohlík míří do dalších míst. Nakrmí čtyři pětiny Česka]()
Online prodejce potravin Rohlik.cz hlásí výrazné rozšíření a zlepšení služeb ve východní polovině České republiky. Po otevření nového distribučního centra v Ostravě obslouží téměř 90 procent Moravskoslezského kraje, zároveň přidá další města ve Zlínském, Olomouckém a Pardubickém kraji a na Vysočině.
Aktuality | Jana Divinová | 12. 9. 2023 | 3 komentáře
![Billa spouští e-shop s dopravou zdarma. Láká na 10% slevu]()
Obchodní řetězec Billa dnes po čtyřech měsících testování oficiálně spustil svůj e-shop. Zatím ale obsluhuje jen Prahu, Brno a jejich okolí, které východně od Prahy zahrnuje i Mladou Boleslav a Nymburk.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 13. 7. 2023
![Inflace konečně pod 10 procenty. Na jásot je ale brzy]()
Meziroční inflace pokračovala ve zvolňování a dostala se poprvé od ledna 2022 pod deset procent. Spotřebitelské ceny se podle Českého statistického úřadu v červnu zvedly o 9,7 procent. To bylo o 1,4 procentního bodu méně než v květnu.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů
![Výživné recepty za babku. Jak v zimě šetřit]()
Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.
Aktuálně.cz | Kristýna Dlasková | 29. 1. 2017 | 32 komentářů
![Samoobsluhy na venkově získají pomoc od státu, plánuje Jurečka. Pod tisíc obyvatel jsou ztrátové]()
Provozovatelé venkovských obchodů chtějí státní dotace, protože více než o podnikání jde podle nich o službu. Hranice mezi výdělečností a ztrátovostí prodejny se pohybuje okolo tisíce obyvatel v dané obci. Za posledních dvacet let bylo v Česku zavřeno zhruba šest tisíc malých prodejen a samoobsluh, což je třetina jejich původního počtu.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
![Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda]()
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Aktuality | Jiří Hovorka | 11. 5. 2021 | 13 komentářů
![Inflace překvapivě vystřelila nad tři procenta]()
Dražší benzin, potraviny, alkohol a tabákové výrobky zvedly inflaci poprvé od loňského září nad hranici tří procent. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 3,1 %, naposledy v březnu meziroční inflace dělala 2,3 %. Nová data zveřejnil Český statistický úřad.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 21. 3. 2015 | 5 komentářů
![Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat]()
„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.
Aktuálně.cz | Tomáš Fránek | 12. 5. 2013 | 8 komentářů
![K jogurtu dostanete skládačku, firmy zaplatí miliony]()
Pokud poslanci podle očekávání schválí novelu zákona o potravinách, připlatí si velcí výrobci potravin desítky milionů korun.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
![Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus]()
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů
![Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?]()
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře
![Naplánujte si včas zeleninovou zahradu]()
Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.
Jak na to | Jana Poncarová | 18. 5. 2017 | 2 komentáře
![Místo do supermarketu do přírody. Čím nás zásobuje jaro?]()
Medvědí česnek, alespoň ten, co odolal nájezdům, už odkvétá. Na borůvky nebo hřiby je ještě brzy. I tak nás ale příroda zásobuje. Zelenými listy do salátů nebo jedlými květy. Tak si v neděli místo do supermarketu vyjděte do lesa.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
![Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem]()
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
BrandInsight | Renata Lichtenegerová | 28. 2. 2021 | 2 komentáře
![Rybičky jedou! Lepší mražená než „čerstvá“]()
Okouník, halibut, siven. Zní vám to jako rozpočitadlo? Pak má asi Marek Jirovec pravdu, když říká, že se máme co učit. Jsou to jména některých ryb, které k nám dováží zejména z Islandu a prodává ve velkém i malém. Chce nás je naučit jíst. Ve velkém.
Jak na to | Jan Pekař | 4. 1. 2008 | 6 komentářů
![Jak se změny daní projeví v peněženkách]()
Skokové zvyšování cen kvůli růstu snížené sazby DPH nejspíš nebude tak dramatické. Řada obchodníků už vyšší daň do cen dávno promítla. Alespoň částečnou kompenzaci zdražení by měla přinést snížená daň z příjmu. Spočítejte si s námi, jakou mzdu v únoru dostanete.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 8. 10. 2015 | 18 komentářů
![Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?]()
Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?
Co se děje | Jan Brož | 31. 8. 2011 | 1 komentář
![Slasti a strasti farmářských trhů. Díl druhý – strasti]()
Boom farmářských trhů dříve či později pomine, proběhne přirozená selekce a na českých náměstích zůstanou pouze časem prověření prodejci, nabízející produkci vysoké úrovně. (Nejen) do té doby při nákupech přemýšlejte, piďte se po původu zboží a kupujte jen prověřenou produkci.
Aktuálně.cz | Petr Kučera, Kateřina Vokurková | 25. 1. 2015 | 1 komentář
![Konec českých potravin z Polska? Zpřísnění lze snadno obejít]()
Ministerstvo zemědělství dokončuje definici české potraviny. Kritici upozorňují na absurdity jako Coca-colu z Česka nebo konec belgické čokolády.
Aktuality | Petr Kučera | 13. 4. 2021
![Řetězce nedostanou kvóty na české potraviny]()
Obchodní řetězce nedostanou nařízeno, aby prodávaly určitý podíl potravin z Česka. Definitivně o tom rozhodli poslanci, když jasnou většinou 146 z 188 přítomných odmítli novelu, která měla kvóty zavést.
Co se děje | Jana Poncarová | 27. 3. 2019 | 3 komentáře
![Jaro otevírá spíž. Co je venku zadarmo]()
Šimrající sluneční paprsky vytahují první klíčky, pupeny a výhonky. Místo plastových mističek s trochu upocenými listy ze supermarketu můžete nakoupit při jarní procházce. Třeba kopřivu, modřínové výhonky nebo popenec. Co s nimi?
Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 4. 2018 | 2 komentáře
![Očima expertů: Neprodávejte jídlo moc levně!]()
Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek by chtěl stanovením minimálních marží zabránit obchodním řetězcům, aby prodávaly potraviny pod cenou. Pomůže to v praxi českým zemědělcům a potravinářům, nebo by se měl stát v téhle problematice angažovat jinak, pokud vůbec?
Jak na to | Jana Poncarová | 7. 6. 2017 | 3 komentáře
![Minizahrádka na balkoně nebo parapetu: užijete si, ale neušetříte]()
S „bytovou zahrádkou“ neušetříte. Zelenina, ovoce nebo bylinky vás naopak můžou stát i víc než v obchodě. Za možnost zarelaxovat si, uvolnit kreativitu a potěšit se doslova z plodů své práce vám ale stát může.
Sloupek | Michal Kašpárek | 24. 7. 2015 | 3 komentáře
![Svoboda má špíčky]()
Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 17. 6. 2013 | 3 komentáře
![Výživoví poradci, krabičková dieta, liposukce. Co stojí štíhlý pas]()
Minulý týden jsme se pokoušeli zhruba vyčíslit, kolik člověka bude stát, když bude chtít hubnout pohybem. Tělesná aktivita je pro zdravou kondici a snižování váhy směrem k normálu samozřejmě nezbytná. Neméně důležité je ale vybudování správných stravovacích návyků. Bývá to vlastně nemenší dřina. Podíváme se, co to kromě pevné vůle stojí.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů
![Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může]()
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 20. 7. 2012 | 19 komentářů
![Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?]()
Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.
Aktuality | Jana Divinová | 23. 2. 2023 | 3 komentáře
![Za prázdné petky nebo plechovky dáme slevu, lákají řetězce]()
Kaufland a Lidl dnes spustily v celkem šesti prodejnách v Česku pilotní projekt zpětného odkupu PET lahví a plechovek. Řetězce chtějí naučit lidi vracet použité nápojové obaly ještě před zavedením zákona o zálohování. Motivováni by měli být slevou na nápoje v daném řetězci.