BrandInsight | Renata Lichtenegerová | 28. 2. 2021 | 2 komentáře
![Rybičky jedou! Lepší mražená než „čerstvá“]()
Okouník, halibut, siven. Zní vám to jako rozpočitadlo? Pak má asi Marek Jirovec pravdu, když říká, že se máme co učit. Jsou to jména některých ryb, které k nám dováží zejména z Islandu a prodává ve velkém i malém. Chce nás je naučit jíst. Ve velkém.
Aktuality | Jiří Hovorka | 12. 2. 2021 | 12 komentářů
![Ceny potravin vyskočily, inflace je dál nad cílem]()
Spotřebitelské ceny dál rostou o více jak dvě procenta. V lednu inflace meziročně klesla na 2,2 % z prosincových 2,3 %. Oznámil to Český statistický úřad.
Aktuality | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 20. 1. 2021 | 10 komentářů
![Řetězce dostanou kvóty na české potraviny, rozhodli poslanci]()
Sněmovna schválila návrh poslanců SPD, aby tuzemské obchodní řetězce musely od příštího roku prodávat určitý minimální podíl potravin vyprodukovaných v Česku. Návrh teď míří do Senátu.
Když se řekne | Renata Lichtenegerová | 18. 10. 2020 | 9 komentářů
![Med posílí imunitu. Dejte si ale pozor, co kupujete]()
Lehce se falšuje a dobře prodává. Pro podvodníky je lákavou komoditou, a to i po velkých kauzách s antibiotiky a doslazováním, které trh částečně očistily. Supermarkety si kvalitu víc hlídají, podvodníci však změnili strategii.
Aktuality | Jiří Hovorka | 12. 10. 2020 | 4 komentáře
![Zdražování ztrácí dech, potraviny v září zlevnily]()
Meziroční inflace zůstává nad třemi procenty, zdražování ale ztrácí na dynamice. Spotřebitelské ceny v září meziročně vzrostly o 3,2 %, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v srpnu. Proti srpnu pak ceny klesly o 0,6 %. Aktuální data zveřejnil Český statistický úřad.
Aktuality | Jiří Hovorka | 23. 9. 2020 | 2 komentáře
![COOP spouští e-shop s potravinami. Ale nedoveze je]()
Řetězec COOP spustil e-shop s potravinami, drogerií a dalším sortimentem ze svých prodejen. Ty jsou především v menších městech. Narozdíl od dalších online supermarketů však COOP nákupy nedoveze, takže lidé si musí vyzvednout objednané zboží na vybrané prodejně. Někde budou speciální boxy, takže nákup půjde vyzvednout kdykoli.
Aktuality | Jiří Hovorka | 7. 9. 2020
![Z Dáme jídlo je i supermarket. Vozí nákupy z Tesca]()
Rozvozce restauračních pokrmů Dáme jídlo nově vozí i nákupy. Novinka se týká zatím pouze Prahy a Dáme jídlo na ní spolupracuje s deseti obchody Tesco Expres.
Aktuality | Jiří Hovorka | 15. 6. 2020 | 1 komentář
![Kaufland startuje prodej přes internet. Vybral si partnera]()
Zboží z obchodního řetězce Kaufland už si lze objednat přes internet. Tedy aspoň to, které prodává pod svou privátní značkou. Místo vlastního e-shopu dal ale nakonec přednost spolupráci se zavedeným prodejcem.
Očima expertů | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 12. 6. 2020 | 14 komentářů
![Na český talíř český brambor! Soběstačnost očima expertů]()
Poslanecký návrh chce zvednout podíl českých potravin na pultech během pěti let na 85 procent. Navrhovatelé tak chtějí posílit české zemědělce a přiblížit Česko potravinové soběstačnosti.
Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů
![Jménem zákona, jezte česky!]()
Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.
Komentář | Pavel Jégl | 18. 5. 2020 | 5 komentářů
![Na český stůl české prase! K soběstačnosti se prodotujeme]()
Ať to stojí, co to stojí…
Aktuality | Jiří Hovorka | 24. 4. 2020
![Žabka a Bolt spouští rychlé doručování nákupů potravin]()
Obchodní síť prodejen Žabka a aplikace Bolt Food spustily v Praze pilotní nákup potravin online. Vybrané zboží slibují doručit do 60 minut od objednání. V rámci úvodního týdne spuštění služby je doprava nákupu zdarma. Jinak si Bolt za doručení účtuje minimálně 70 korun.
Analýza | Martin Krištoff | 17. 12. 2019 | 17 komentářů
![Vánoční nákup za 30 let výrazně zlevnil, ukazuje porovnání]()
Porovnali jsme náklady domácností na vánoční nákup v letech 1989 a 2019. Výsledek vyznívá jednoznačně ve prospěch toho letošního.
Jak na to | dTest | 2. 12. 2019 | 9 komentářů
![Jak poznat falešnou čokoládu. Návod pro Mikuláše]()
Na první pohled vypadají stejně. Víte, jak odlišit figurku z pravé čokolády od výrobku ze sladké hnědé hmoty?
Publicistika | Jana Poncarová | 23. 11. 2019 | 7 komentářů
![Narveme do popelnic! Jak se u nás plýtvá jídlem]()
Vyhazování jídla je vyhazování peněz. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN připadá na jednoho Evropana 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně. Celosvětově se vyhodí třetina vyprodukovaných potravin. To je asi 1,3 miliardy tun jídla. Jak je to u nás?
Jak na to | Jana Poncarová | 22. 11. 2019 | 1 komentář
![Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce]()
Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají rády. Rodinnému rozpočtu můžete ušetřit pár stovek.
Analýza | David Navrátil, Michal Skořepa | 12. 11. 2019 | 27 komentářů
![30 let svobody: Kupní síla Čechů stoupla o dvě třetiny]()
I po započtení růstu cen si Češi můžou dovolit o dvě třetiny víc zboží a služeb než v roce 1989. Pořád rádi spoří, naučili se ale výrazněji využívat půjčené peníze, hlavně kvůli pořízení bydlení. Ukazuje to analýza České spořitelny.
Analýza | Evropa v datech, Jana Králová | 11. 11. 2019 | 10 komentářů
![Jídlo a alkohol v Česku patří k nejlevnějším v EU, ukazuje žebříček]()
Lidé v chudších státech EU utrácejí za jídlo větší podíl svých výdajů než ti v bohatších státech.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
![Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus]()
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů
![Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála]()
Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.
Aktuality | Petr Kučera | 20. 5. 2019
![Stejný obal, horší obsah. Vláda zakázala dvojí kvalitu potravin]()
V Česku začne platit zákaz prodeje potravin, které sice mají stejný obal jako v jiných zemích EU, ale různé složení nebo vlastnosti (často horší než na Západě). Počítají s tím novely zákonů o potravinách a o ochraně spotřebitele, které dnes schválila vláda.
Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019
![Nakupujte na zahradě. Co si snadno vypěstujete i jako začátečník?]()
Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.
Co se děje | Jana Poncarová | 27. 3. 2019 | 3 komentáře
![Jaro otevírá spíž. Co je venku zadarmo]()
Šimrající sluneční paprsky vytahují první klíčky, pupeny a výhonky. Místo plastových mističek s trochu upocenými listy ze supermarketu můžete nakoupit při jarní procházce. Třeba kopřivu, modřínové výhonky nebo popenec. Co s nimi?
Jak na to | Jana Poncarová | 19. 2. 2019 | 1 komentář
![Bylinky ze supermarketu? Bazalku vypěstujete i na parapetu]()
Bazalka nebo pažitka ze supermarketu dobře ilustrují konzumní dobu. Rychle vyrůst, rychle sníst. Za oknem dlouho nevydrží, často domů nesete rostlinu těsně před uvadnutím. Nic proti, pokud hned potřebujete hrst lístků do těstovin. Jde to ovšem lépe.
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře
![Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna]()
Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 3. 11. 2018 | 2 komentáře
![Óda na maso]()
Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.
Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář
![Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa]()
Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář
![Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?]()
Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.
Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář
![Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve]()
Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář
![Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby]()
I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.