Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 23. 10. 2014 | 188 komentářů
![Hospodští v šoku: Babiš chce, aby začali platit daně! Zbláznil se?]()
Ministerstvo financí chce od roku 2016 zavést povinnou elektronickou evidenci tržeb – údaje o každé platbě půjdou přímou linkou finančnímu úřadu. Čeští hospodští jsou šokováni: Začít platit daně? Třetinu z nás to položí na lopatky! Normální je přece daně neplatit. Zajímavá optika. Co si o ní myslíte?
Co se děje | Petr Kučera | 22. 12. 2020 | 123 komentářů
![Peníze místo stravenek. Paušál prošel, takhle má fungovat]()
Poslanci schválili stravenkový paušál. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 8. 6. 2013 | 12 komentářů
![Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat]()
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
![Byznysplán: Michelinský bylinkář]()
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.
Co se děje | Petr Kučera | 15. 1. 2020 | 34 komentářů
![Peníze místo stravenek. Nový paušál dostal zelenou]()
Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů
![Už nechci platit spropitné]()
Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.
Co se děje | Petr Kučera | 22. 6. 2020 | 17 komentářů
![Peníze místo stravenek, souhlasí vláda. Jak má fungovat nový paušál]()
Plán ministryně financí na stravenkový paušál míří k poslancům. Nejde o žádné „rušení stravenek“ a s nimi souvisejících daňových výhod. Naopak: Na zvýhodnění nově dosáhnou i zaměstnanci, kteří ho doteď nemají.
Když se řekne | Petr Kučera | 18. 1. 2021 | 31 komentářů
![Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu]()
Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál? Porovnání uvnitř.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 8. 2016 | 27 komentářů
![EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné]()
Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?
Aktuality | Petr Kučera | 5. 2. 2020 | 84 komentářů
![Pivo do džbánu je extrém, reaguje úřad na devět variant DPH]()
Podnikatelé se budou muset od května vypořádat s devíti různými možnostmi, jak odvést daň z přidané hodnoty (DPH) u piva. Na komplikaci názorně upozornila tabulka, která se rozšiřuje na sociálních sítích a jejíž pravdivost ministerstvo financí nevyvrátilo.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře
![Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda]()
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.
Aktuality | Petr Kučera | 9. 3. 2021 | 2 komentáře
![Podnikatelům pomohou dva nové programy. Nahradí jiné]()
Vláda v pondělí schválila dva nové kompenzační programy pro podnikatele. Nazvala je Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady. Zájemci si mezi nimi mohou vybrat ten, který je pro ně výhodnější – nelze čerpat oba současně.
Když se řekne | Radim Zelený | 27. 8. 2015 | 65 komentářů
![Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy]()
Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající v gastronomii, můžou i profitovat, říká v rozhovoru Jolana Pražáková, účetní specialistka společnosti Sečteno.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 2. 6. 2016 | 71 komentářů
![Stravenkami už v obchodě nezaplatíte]()
S tímhle nápadem přicházejí samy „stravenkové firmy“. Chtějí tím chránit svůj byznys, poháněný daňovým zvýhodněním potravinových poukázek.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
![Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou]()
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Komentář | Michal Kašpárek | 8. 7. 2016 | 14 komentářů
![Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?]()
Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.
Aktuality | Petr Kučera | 25. 9. 2019 | 12 komentářů
![Spropitné si vezmeme automaticky. Podniky dál obírají cizince]()
Česká obchodní inspekce uložila pravomocné pokuty za diskriminační jednání v centru Prahy. Dva podniky bezdůvodně účtovaly cizincům vyšší než česky hovořícím spotřebitelům. ČOI oba potrestala pokutou 60 tisíc korun.
Rozhovor | Kateřina Jungvirtová | 11. 5. 2021 | 7 komentářů
![Otevřel bych, ale nechci přijít o podporu, říká majitel hospody]()
Restaurace patří mezi oblasti, které koronavirová omezení zasáhla nejvíc. Co konkrétně to znamenalo pro jeho podnik, vysvětluje v rozhovoru Tomáš Troup, majitel Chmelenské hospody z jihočeské Křemže.
Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 4. 12. 2016 | 15 komentářů
![Zdražování kvůli EET? Některé restaurace prý využily situaci]()
Se startem EET začaly restaurace zdražovat. Někde pro to můžou být objektivní důvody, jinde mohlo elektronické evidování posloužit jako dobrá záminka.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
![Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída]()
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Co se děje | Jana Divinová | 17. 7. 2023 | 1 komentář
![Turecká lira slábne každý den. Jak to zlevní dovolenou?]()
Kurz hraje českým návštěvníkům do karet. Turecká měna je nejslabší v historii, a naopak koruna jako by celou zimu chodila do fitka. Jak s tím ale správně naložit? Měnit peníze v Česku? Platit kartou? Nebo si vzít dolary a eura, která tu obchodníci bez problémů berou?
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 1. 2021 | 19 komentářů
![Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud]()
Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem na soukromý klub snažili vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET). Manželé se na soud obrátili poté, co jim celníci vyměřili pokutu ve výši 100 tisíc korun pro každého.
Co se děje | Kateřina Jungvirtová | 4. 8. 2021 | 31 komentářů
![Další rána pro restaurace. Nejsou lidi!]()
Sotva mohli naplno otevřít své podniky, bojují majitelé restaurací s jiným velkým problémem: Personál se vypařil jako pára nad hrncem. Pracovníci odešli do stabilnějších oborů a nechtějí se vracet.
Očima expertů | Gabriel Pleska | 16. 8. 2019 | 22 komentářů
![Peníze místo stravenek. Očima expertů]()
Stravenky patří mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Když tedy ministerstvo financí přišlo v souvislosti s novelizací zákona o daních z příjmů s nápadem na změny v systému podpory zaměstnaneckého stravování, vzbudilo to značný rozruch.
Když se řekne | Petra Dlouhá | 13. 4. 2015 | 26 komentářů
![Stravenky milované i proklínané. Komu se vyplatí. A koho vyjdou draho]()
Jedni je velebí, druzí o nich neztratí slušné slovo. Stravenky, přesněji jejich daňové zvýhodnění, málem padly za oběť ministru financí Kalouskovi. Teď zakoušejí chvíle bezpečí. Komu se vyplatí? A koho přicházejí draho?
Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 11. 2015 | 7 komentářů
![Reklamace v restauraci: Když vám naservírují blaf]()
Moucha na talíři. Jiné suroviny, než slibovali. Příliš slané, málo teplé. Propečené místo krvavého. Pivo pod míru. Sekt místo šampaňského. Čekáte věčnost. Číšník drzoun. Sami si účtují spropitné. Stačí říct, že mi to prostě nechutná? Co můžete reklamovat v restauraci? A jak na to? Ptáme se právníka.
Co se děje | Gabriel Pleska | 20. 6. 2022 | 43 komentářů
![Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové]()
Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data od statistiků a ukážeme vám názorně, jak ceny rostly. Nic pro citlivé povahy.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
![Geniální chlebíčky sestry Michopulu]()
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 9. 2011 | 3 komentáře
![Tomáš Karpíšek: Potravinářský průmysl nás všechny šidí]()
„Možná pomůže, až se pan Babiš a podobní podnikatelé rozhodnou pro nějakou dobrou věc. Až si řeknou, že je čas, aby si vylepšili jméno investicí do něčeho poctivého, tradičního a opravdu kvalitního,“ říká na adresu českého potravinářství restauratér Tomáš Karpíšek v druhém díle rozhovoru.
Aktuality | Jiří Hovorka | 16. 12. 2020 | 9 komentářů
![Podpora pro restaurace se blíží. Pozdě a málo]()
Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo detaily státní pomoci pro restaurace, hospody či bary, které musí od pátku znovu zavřít. Program nazvaný Covid gastro schválila v pondělí vláda.