Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů
![Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?]()
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 2. 7. 2016 | 8 komentářů
![Fenomén úniková hra]()
Před třemi lety o téhle zábavě vědělo v Česku pár nadšenců. Pak přišel boom. „Dnes je jen v Praze únikových místností téměř padesát a minimálně jednu najdete i v každém větším městě,“ říká v rozhovoru Mirek Jiřík, spolumajitel firmy TheRoom, která provozuje dvě únikové místnosti v Praze, jednu v Brně, Bratislavě, na Mallorce, v New Yorku a chystá další.
Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 3. 2015 | 5 komentářů
![Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy]()
Držet očistnou hladovku znamená pokračovat v konzumním životním stylu jinými prostředky. Kdo chce překonat svoje žádosti a osvobodit ducha, ať jí blafy.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 8. 2019 | 5 komentářů
![Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus]()
Zima se prý zeptá, co jsme dělali v létě. Právě přelom prázdnin je bohatý na dozrávající plody a byliny. Sklenice můžete naplnit ostružinami, jahodami, prvními jablky, třešněmi a sušenými bylinkami. V rodinném rozpočtu tak ušetříte stovky, ne-li tisíce korun.
Jak na to | Jana Poncarová | 18. 5. 2017 | 2 komentáře
![Místo do supermarketu do přírody. Čím nás zásobuje jaro?]()
Medvědí česnek, alespoň ten, co odolal nájezdům, už odkvétá. Na borůvky nebo hřiby je ještě brzy. I tak nás ale příroda zásobuje. Zelenými listy do salátů nebo jedlými květy. Tak si v neděli místo do supermarketu vyjděte do lesa.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře
![Naplánujte si včas zeleninovou zahradu]()
Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů
![Výživné recepty za babku. Jak v zimě šetřit]()
Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
![Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda]()
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Co se děje | Pavel Jégl | 26. 10. 2015
![Král módy z Galicie si troufá na Gatese a Buffetta]()
Amancio Ortega prožil v rodné Galicii americký sen. Z krejčovské dílničky vybudoval módní impérium. Teď se topí v miliardách stejně jako Bill Gates nebo Warren Buffett.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 19. 3. 2023 | 1 komentář
![Kde chtějí Češi bydlet a proč? Výsledky průzkumu]()
Tři čtvrtiny obyvatel Česka chtějí bydlet raději v rodinném domě (74 %) než v bytě (26 %). V naprosté většině přitom preferují vlastnictví nemovitosti před pronájmem. Ukázal to lednový průzkum agentury Ipsos pro společnost Broker Consulting na reprezentativním vzorku více než tisícovky dospělých.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 25. 6. 2013 | 6 komentářů
![Naši nejdražší: Můj malý táborníček. Vybavujeme dítě do „divočiny“]()
Vzdor přehnanému ochranitelskému pudu jsem ve slabé chvilce souhlasila: má starší dcera jede v létě s kamarádkami poprvé na tábor. Jak tuhle zkoušku důvěry a osamostatnění přežiju psychicky, zatím nevím. Jak mě postihne finančně, začínám tušit nad seznamem potřebných věcí.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář
![Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby]()
I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.
Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře
![Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže]()
Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.
Komentář | Michal Kašpárek | 4. 5. 2018 | 6 komentářů
![Vrcholový sport není pro lidi]()
Úzkostmi, depresemi nebo bulimií trpí i mužští sportovci, v některých disciplínách častěji než ženy. Proč nikdo nevaruje jejich rodiče?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
![Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat]()
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 5. 2015 | 2 komentáře
![Oldřich Bajer: Mít spoustu peněz není zodpovědnost, která by mě měla svazovat]()
„Nesouhlasím s názory, že je trh na internetu nasycený a že se už nebudou opakovat příležitosti, které tu byly před rokem 2000,“ říká v exkluzivním rozhovoru Oldřich Bajer, jeden z nejúspěšnějších podnikatelů v historii českého internetu.
Publicistika | Ondřej Tůma | 22. 9. 2018
![Sladká fabrika]()
Nádherná vůně. Lákavé zákusky, kam se člověk podívá. A velký industriální prostor, po kterém místo Umpa-lumpů kmitají cukráři. Člověk je nadšený už ve chvíli, kdy vstoupí. A to ještě neochutnal! Vítejte v cukrářské továrně Lukáš Skály.
Publicistika | Táňa Zabloudilová | 23. 3. 2019 | 1 komentář
![Americká odvykačka]()
Všechny bolesti vašich pacientů utlumí naše prášky, kladli zástupci farmafirem na srdce americkým doktorům. Výsledkem je přes sto tisíc mrtvých.
Jak na to | Jana Poncarová | 22. 11. 2019 | 1 komentář
![Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce]()
Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají rády. Rodinnému rozpočtu můžete ušetřit pár stovek.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
![Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré]()
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 11. 6. 2013
![Poť se a plať! Hubnete do plavek? Jak dáte zhubnout peněžence?]()
Čím víc času, chuti a vůle chybí při dodržování zdravé životosprávy, tím víc peněz stojí vytoužená „dokonalá“ postavička. Dnes se podíváme na první polovičku úspěchu: kolik stojí pohyb. A příští týden se spolu podíváme... do ledničky.
Jak na to | Monika Šaríková | 3. 10. 2018 | 7 komentářů
![10 + 1 tip, jak v kuchyni ušetřit na energiích]()
Den co den v kuchyni používáme spotřebiče, které nám pomáhají udržet potraviny čerstvé a usnadňují nám přípravu jídel pro celou rodinu. K jejich fungování je ale nezbytná energie. Chcete-li snížit spotřebu energií, a tím pádem i náklady, máme pro vás 10+1 tipů, jak neplýtvat v kuchyni energií.
Komentář | Michal Kašpárek | 23. 9. 2016 | 14 komentářů
![Deset. Máš, má ovečko, dávno spát]()
Máš má ovečko dávno spát.
Přísné zákazy noční zábavy v Česku i v Bratislavě dokládají neochotu hledat kompromis a řešení výhodná pro všechny.
Když se řekne | Michal Kašpárek | 26. 4. 2013 | 6 komentářů
![Sedm společenských tříd: Jste elita, nebo jen zoufalí workholici?]()
Britský výzkum mimo jiné ukazuje, že si kamarády za peníze nekoupíte, ale taky že vám známosti ještě nemusí pomoct k penězům.
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 8. 2015
![Návrhářka Mimi v galaxii Praha]()
Narodila se v Saigonu. Praha jí připadala jako jiná galaxie. Přiletěla v patnácti. Neuměla jazyk, všichni tu vypadali jako exoti a v šatech místních velikostí plavala. Začala si oblečení přešívat, skládat jako lego. Až se jednoho dne v galaxii Praha narodila nová hvězda: módní značka La Femme MiMi.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 8. 7. 2016 | 10 komentářů
![Očima expertů: Vést válku proti drogám?]()
Už v roce 2011 ohlásila Globální komise pro drogovou politiku, že válka proti drogám selhala. Kde se stala chyba? Jak se poučit? Je čas legalizovat některé drogy a přestat kriminalizovat jejich uživatele?
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 10. 2015 | 2 komentáře
![Byznysplán: Pro čaj do země draka]()
Rok co rok se v době jarní sklizně vydává s batohem na zádech na dvouměsíční pouť do čínských hor, do zapadlých vesnic na konci světa. Ochutnává čaj ze stoletých stromů. Nejlahodnější lístky přiváží domů. Prodává je pak zabalené do dobrodružství: čajové předplatné Meetea od Tomáše Rajnocha každý měsíc překvapí.
Jak na to | Jana Poncarová | 25. 7. 2016 | 5 komentářů
![Jak ušetřit: Nevyhazujte jídlo]()
Z nedojedené čočky polévka, z okoralého chleba topinky. Hospodaříte s jídlem a dojídáte do poslední kůrky, nebo se váš odpadkový koš plní potravinami? Jak jídlo nakupovat, spotřebovávat, nevyhazovat a ušetřit třeba na dovolenou?
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 24. 2. 2018 | 11 komentářů
![Martin Kozák: Pálava ze sudu? Většinou podvod]()
„Nejspíš si kupujete víno z Maďarska nebo Moldávie, ze kterého se na českých hranicích zázrakem stala Pálava. Celá tuzemská produkce Pálavy totiž dělá zhruba dvě cisterny,“ vysvětluje v rozhovoru Martin Kozák. Jeho firma Kupmeto se dovozu vína věnuje bezmála dvacet let.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
![Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu]()
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.