Životní styl

Životní styl je způsob projevování hodnot, preferencí a postojů v každodenním životě. Je to například způsob stravování, pohyb a volnočasové aktivity, které si každý člověk volí podle svých postojů a hodnot. Každý má jiné hodnoty a postoje, a tak se i životní styl může výrazně lišit, pokud porovnáváme dvě osoby.

Na životní styl mají také vliv určité faktory, jako je například věková skupina a sociální skupiny, ve kterých se osoba vyskytuje, finanční podmínky a také sociální prostředí. Životní styl by měl lidem přinášet pocit uspokojení a dávat jim pocit dobře stráveného života.

Další články na téma životní styl najdete na Finmag.cz.

Destilatér: I tuzemák může být výborný. Když to umíte

Rozhovor | Martin Vlnas | 19. 12. 2015 | 4 komentáře

Destilatér: I tuzemák může být výborný. Když to umíte
+23

Zdá se, že i přes záplavu zahraničních rumů, ginů nebo bylinných likérů, která se na nás valí z reklamy doslova na každém kroku, zůstává řada Čechů věrná klasice – tuzemáku.

Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů

Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!
+23

Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.

Přicházejí po hipsterech. Yuccies v ČR nechceme

Komentář | Michal Kašpárek | 19. 6. 2015 | 13 komentářů

Přicházejí po hipsterech. Yuccies v ČR nechceme
+23

Zatímco hipsteři jsou v podstatě neškodní uctívači nevkusu, yuccies bez skrupulí proměňují města, ekonomiku a politiku podle svých představ.

Jakub Lohniský: Chlapi chtějí všechno naráz, nebaví je courat po obchodech

Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 3. 2014 | 6 komentářů

Jakub Lohniský: Chlapi chtějí všechno naráz, nebaví je courat po obchodech
+24

„Lidi by tu měli pochopit, že když se jdou v neděli odpoledne projít do centra Prahy, tak by na sebe neměli navléknout tepláky a šusťákovou bundu,“ říká v rozhovoru pro server Peníze.cz zakladatel značky s pánskou módou Le Premier.

Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii

Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2019

Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii
+24

„Autentisté nejedou na jistotu, neřeší všechno postřiky a pytli s pochybným práškem, co pak končí v nás konzumentech a v půdě,“ říká v obsáhlém rozhovoru o víně Bogdan Trojak.

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve

Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář

Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve
+25

Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.

Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 7. 2017 | 7 komentářů

Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině
+25

Vtipy o tom, že je víno dobré, špatné a „pro Pražáky“, jí přijdou trapné. Mimochodem, podle mladé vinařky Dominiky Černohorské dnes lidi z Prahy vínu rozumějí často mnohem líp než lidi z Brna. Podle čeho se v lahvích vyznat? Na medaile na etiketě nehleďte, radí členka Unie enologů.

Pěstuj. Skliď. Sněz

Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů

Pěstuj. Skliď. Sněz
+25

Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.

Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna

Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 6. 2014 | 6 komentářů

Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna
+26

Chovat se jako blázen nebo vyložený debil vyžaduje stále méně odvahy. Největší rebelové se drží zpátky.

Minimální kuchyně za 3610 korun: navždy sbohem, konzervy!

Analýza | Michal Kašpárek | 8. 2. 2013 | 9 komentářů

Minimální kuchyně za 3610 korun: navždy sbohem, konzervy!
+26

Potřebujete jen pekáč a dva hrnce, pánev, dvě prkénka a dva nože, paličku, metličku, šťouchadlo, síto, struhadlo a pařáček – a podle statistik uvaříte 82 procent jídel.

Štědré a veselé, přesto za pakatel

Jak na to | Jana Poncarová | 11. 12. 2018 | 6 komentářů

Štědré a veselé, přesto za pakatel
+27

Češi letos za vánoční dárky plánují utratit přes šest tisíc korun. Průměrnou rodinu stojí svátky klidu a míru kolem 30 tisíc. Téměř pětina lidí má zkušenosti s předvánoční půjčkou. Mnohdy zbytečně. Vánoce se dají důstojně zvládnout i za mnohem míň peněz. Na čem můžete ušetřit a nepřijít při tom o vánoční pohodu?

Nakupujte na zahradě. Co si snadno vypěstujete i jako začátečník?

Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019

Nakupujte na zahradě. Co si snadno vypěstujete i jako začátečník?
+27

Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách

Když se řekne | Lukáš Zelený | 13. 7. 2016 | 10 komentářů

Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách
+30

Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.

Čím jsou počítače chytřejší, tím víc hloupneme

Rozhovor | Ondřej Tůma | 13. 10. 2018 | 4 komentáře

Čím jsou počítače chytřejší, tím víc hloupneme
+31

„Nejde už o kyberkriminalitu nebo kyberšikanu. Lidská společnost se kvůli sociálním sítím, mobilní komunikaci, vyhledávačům, aplikacím a obchodům s daty začíná nebezpečně měnit,“ varuje zakladatel projektu Dítě v síti Jan Müller.

Jakub Lohniský: Šijeme zase v Česku

Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 3. 2019 | 3 komentáře

Jakub Lohniský: Šijeme zase v Česku
+33

„Možná mluvím jako nějaký sluníčkář, ale od určitého věku a příjmu bychom se měli ptát, za jakých podmínek zboží vzniká,“ říká v obsáhlém rozhovoru zakladatel a spolumajitel Le Premier Jakub Lohniský.

Do posledního dechu

Publicistika | Martin Vlnas | 9. 7. 2016 | 2 komentáře

Do posledního dechu
+33

„Nejhorší zážitek? Díry, prach, byrokracie…? Ani náhodou! Kupujte devíti lidem půl roku jídlo!“

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

Když se řekne | Jitka Šorfová | 7. 2. 2013 | 10 komentářů

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)
+33

Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás důvod k zamyšlení, kolik vlastně za pleny pro kojence a batolátka platíte a kde šetřit. Co třeba látkové plenky?

Urbex. Zachytit okamžik před koncem, najít krásu v chátrání

Rozhovor | Petra Dlouhá | 7. 11. 2015 | 3 komentáře

Urbex. Zachytit okamžik před koncem, najít krásu v chátrání
+35

Vydávají se do opuštěných budov a ruin, aby zachytili prchavý okamžik před zánikem. Dlouho byl urbex tajnou činností skupiny nadšenců. Dnes se stává vyhledávaným koníčkem. „Není to jen zábava, ale taky zodpovědnost. Za sebe, za lidi, které vezmete s sebou, a hlavně za místa, která navštívíte,“ říká urbexerka Katka Havlíková.

Už žádné prachy vrcholovým sportovcům. Podpořte radši něco zdravého

Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 12. 11. 2015 | 19 komentářů

Už žádné prachy vrcholovým sportovcům. Podpořte radši něco zdravého
+35

Tedy přesněji: jestli nějaké peníze na vrcholový sport chcete dát, dejte. Ale stát by na něj neměl vyhazovat peníze. Rozhodně ne tehdy, pokud se chce tvářit, že jeho základem jsou nějaké ušlechtilé ideály.

Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála

Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů

Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála
+35

Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.

Právo na opravu. Už nejen pračky a lednice, projděte si nový návrh

Aktuality | redakce Peníze.CZ | 22. 3. 2023

Právo na opravu. Už nejen pračky a lednice, projděte si nový návrh
+35

Už dva roky platí pravidla, která mají vést k tomu, aby lidé a firmy nevyhazovali porouchané přístroje, ale nechali je raději opravit. Týkají se ale zatím jen větších spotřebičů, praček, myček, ledniček, vysavačů a monitorů (včetně televizí).

Rektor VŠUP: Tahle ekonomika nemá na tolik studentů

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 1. 2015 | 12 komentářů

Rektor VŠUP: Tahle ekonomika nemá na tolik studentů
+36

Mívali jsme čtyři vysoké umělecké školy. Dávno tomu. Dnes chrlí absolventy těchto oborů řada regionálních univerzit. Uživí se? A je vůbec o jejich práci zájem, nebo spíš vítězí obecný nevkus? V dvojrozhovoru nám odpovídají dva profesoři Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Když ke dnu, tak na růžovém kole

Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 5. 2014 | 9 komentářů

Když ke dnu, tak na růžovém kole
+36

V každé dobré zprávě o aktivních mladých, co se sebrali a šli vyčistit potok, se skrývá špatná zpráva o tom, že je potok špinavý a znečistitel od něj dává ruce pryč.

Jakub Lohniský: Oblek vybírejte radši bez manželky

Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 3. 2014 | 6 komentářů

Jakub Lohniský: Oblek vybírejte radši bez manželky
+36

„Pomalu se dostáváme do fáze, kdy se lidi už tak nezajímají o samotnou značku, jako spíš o materiály a zákonitosti toho, jak se správně oblékat. Už nechceme být navlečení do polyesteru, nosit strakaté košile a boty na běhání. Je to podobné tomu, co se tu děje v gastronomii,“ říká v exkluzivním rozhovoru Jakub Lohniský, zakladatel značky Le Premier.

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže
+37

Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.

Byznysplán: Nebe na jazyku

Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů

Byznysplán: Nebe na jazyku
+37

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

Pavel Turek: Tvář sportu určuje marketing už dávno

Rozhovor | Ondřej Tůma | 18. 11. 2017 | 4 komentáře

Pavel Turek: Tvář sportu určuje marketing už dávno
+37

„Sport musí přinášet silné zážitky. Nikdo se nechce dívat na fotbalový zápas, který skončí 0:0, nebo na nudný závod formule 1. Tomu musí pořadatelé předcházet, jinak přijdou o diváky i o peníze,“ říká komerční ředitel leteckých závodů Red Bull Air Race Pavel Turek.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Chceme nabídnout autentické zážitky, ne jen lehátko a moře

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 2. 2015

Chceme nabídnout autentické zážitky, ne jen lehátko a moře
+39

„Nejsme cestovní kancelář, ale spíš komunitní projekt, do kterého se může zapojit kdokoliv z jakéhokoliv koutu světa,“ tak popisuje Kateřina Mikulková cestovatelský start-up Travelove, který má spojit lidi, kteří rádi cestují, s těmi, kteří jim mají co ukázat.

Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky

Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů

Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky
+40

Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services