Životní styl

Životní styl je způsob projevování hodnot, preferencí a postojů v každodenním životě. Je to například způsob stravování, pohyb a volnočasové aktivity, které si každý člověk volí podle svých postojů a hodnot. Každý má jiné hodnoty a postoje, a tak se i životní styl může výrazně lišit, pokud porovnáváme dvě osoby.

Na životní styl mají také vliv určité faktory, jako je například věková skupina a sociální skupiny, ve kterých se osoba vyskytuje, finanční podmínky a také sociální prostředí. Životní styl by měl lidem přinášet pocit uspokojení a dávat jim pocit dobře stráveného života.

Další články na téma životní styl najdete na Finmag.cz.

Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace

Když se řekne | Michaela Divišová | 7. 7. 2014 | 6 komentářů

Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace
+40

Léto je v plném proudu a rtuť teploměru často stoupá nad magickou třicítku… Pro koho je vedro nesnesitelné, myslí jen na to, jak by se ochladil. Trendem poslední doby je pořízení klimatizace do domácnosti. Na kolik nás vyjde a kolik stojí roční provoz?

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře

Tři důvody, proč oslavit Den piva
+41

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Očima expatů: Co nás drží v Česku

Očima expertů | Ondřej Tůma | 25. 11. 2016 | 17 komentářů

Očima expatů: Co nás drží v Česku
+41

Chtěli byste vědět, jak se na Česko a jeho obyvatele dívají cizinci, kteří se tu rozhodli žít? Co se jim tady nejvíc líbí a co je naopak nejvíc štve? Ptáme se za vás.

Deset zajímavých statistik o Češích a jejich sousedech

Publicistika | Kateřina Hovorková | 22. 10. 2023

Deset zajímavých statistik o Češích a jejich sousedech
+43

Víte, že kolem nás právě prosvištěl Den statistiky? Dobrá příležitost ukázat si, že ve skutečnosti není zdaleka tak nudná, jak se zpívá v pohádkách. Z čerstvých dat statistického úřadu Evropské unie jsme vybrali deset cenných údajů o Česku, které vás možná překvapí.

Anna Marešová: Neumíme si to tu udělat hezké

Rozhovor | Ondřej Tůma | 6. 9. 2014

Anna Marešová: Neumíme si to tu udělat hezké
+44

Pozornost si vydobyla, když získala cenu za studentský design. Samozřejmě k tomu přispělo to, že šlo o design erotickcých pomůcek. Že ale Anna Marešová nehraje na laciný efekt, to už víme z první části rozhovoru. V té druhé si budeme povídat obecněji o designu v zemi, kde je designérem každý, kdo vymaluje pokoj na růžovo.

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů

Geniální chlebíčky sestry Michopulu
+44

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.

Takový balík nemůže ležet v šuplíku

Rozhovor | Martin Vlnas | 13. 1. 2018 | 5 komentářů

Takový balík nemůže ležet v šuplíku
+45

Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.

Založme si školku!

Když se řekne | Lucie Kocurová | 3. 12. 2013 | 3 komentáře

Založme si školku!
+51

Míst ve školkách je v leckterých regionech pomálu. Dobrých školek jakbysmet. A pokud byste si snad představovali ještě něco jinačího než klasickou mateřinku – s takovou představou se můžete rozloučit skoro úplně. A tak se stane, že nejednu maminku napadne: Což takhle si založit vlastní školku? Možnosti seberalizace i zisku by tu byly...

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?
+51

Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída
+54

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Od tramvaje k vibrátoru: Cesta designerky Anny Marešové

Rozhovor | Ondřej Tůma | 30. 8. 2014 | 2 komentáře

Od tramvaje k vibrátoru: Cesta designerky Anny Marešové
+56

Uznání odborníků sklidila už za svůj projekt Tramvaj pro Prahu. Mediálně známá ale začala být až díky vítězství v Národní ceně za studentský design s kolekcí erotických pomůcek Whoop de doo. I když mohla jít pracovat do zahraničí, rozhodla se nakonec zůstat v Česku a rozjet vlastní podnikání, které se netočí jen kolem Venušiných kuliček a vibrátorů.

Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys

Rozhovor | Ondřej Tůma | 1. 6. 2013 | 3 komentáře

Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys
+57

„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“ říká ve druhé části rozhovoru pro Peníze.cz Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou

Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013

Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou
+57

V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.

Jak jste si nás vychovali, takové nás máte

Sloupek | Michal Kašpárek | 8. 11. 2013 | 31 komentářů

Jak jste si nás vychovali, takové nás máte
+61

Jan Keller se diví, že mezi českými studenty nejsou socialisté islandského střihu. Ivo Možný je překvapený, že se na fakultu, kterou zakládal, nehlásí dříči Made in USA. Kde by se tu asi tak jedni i druzí vzali?

Byznysplán: Dívka s vibrátorem

Publicistika | Petra Dlouhá | 13. 6. 2016 | 2 komentáře

Byznysplán: Dívka s vibrátorem
+68

Sto padesát osm centimetrů vysoká blondýnka vyráží do Londýna jednat se zástupci největší britské společnosti vyrábějící erotické pomůcky. „Proti mně sedí tři chlapíci kolem padesáti, nad pivem. Chvíli dělají fórky. A pak se jeden zeptá, jestli už mi bylo osmnáct.“

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů

Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim
+69

Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.

Dobrovolně skromný život

Publicistika | Jana Poncarová | 31. 10. 2016 | 14 komentářů

Dobrovolně skromný život
+70

Velkoměsto vyměnili za samotu u lesa. Pěstují zeleninu a na louce se jim prohání kozy. Bydlí ve staré chalupě, maringotce nebo týpí. Nehoní se za penězi a žijí udržitelně, aspoň v některých ohledech. Je dobrovolná skromnost jen módní trend? Přirozená, nebo přehnaná reakce? Lze se jí inspirovat i ve městě?

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna
+70

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Jan Šuráň: České pivo je lepší než dřív

Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2013 | 21 komentářů

Jan Šuráň: České pivo je lepší než dřív
+73

S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a proč výzkum časopisu dTest vzbuzuje nedůvěru.

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda
+80

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.

Byznysplán: Milionové jojo Vaška Kroutila

Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 6. 2015 | 3 komentáře

Byznysplán: Milionové jojo Vaška Kroutila
+81

Poprvé roztočil jojo, když mu bylo dvanáct. Ve dvaceti se stal mistrem Evropy. A začal se rodit byznysplán… Původně pankáčskou firmu zakládali s bráchou v pokojíčku. Loni prodali joja za dvacet milionů.

Příběh vinařky: Pražákům ne. Dám to tobě, ty se o to budeš starat

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 8. 7. 2017 | 4 komentáře

Příběh vinařky: Pražákům ne. Dám to tobě, ty se o to budeš starat
+85

Rozhodla se založit vinařství. V době, kdy noviny psaly, že hektar půdy na jihu Moravy stojí stejně jako na jihu Francie, to vypadá jako bláznovství. Jenže od touhy nalívat lidem z vlastní lahve Dominiku Černohorskou neodradí ani spálená kůže a bolavá záda po parném dni na vinohradě.

Rakovina není projekt, rakovina je nemoc

Komentář | Michal Kašpárek | 22. 7. 2016 | 10 komentářů

Rakovina není projekt, rakovina je nemoc
+96

Mluvit v souvislosti s nádory o boji, bitvách, vítězstvích a prohrách je nepřesné, často i nevkusné a hlavně kontraproduktivní.

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?

Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů

Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?
+98

Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?

Už nechci platit spropitné

Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů

Už nechci platit spropitné
+128

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy

Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů

Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy
+138

Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.

Zkušenosti z volné nohy: Pět let v nóbl řetězech

Sloupek | Michal Kašpárek | 21. 3. 2014 | 12 komentářů

Zkušenosti z volné nohy: Pět let v nóbl řetězech
+146

Roztěkané poznámky k práci na volné noze za časů diktátu „dělej, co miluješ“, šarlatánů a infopodnikání.

Móda, káva, tetování. Projděte si nové značky, které zamířily do Česka

Co se děje | Jana Divinová | 3. 12. 2022

Móda, káva, tetování. Projděte si nové značky, které zamířily do Česka
+155

Do Česka letos zamířilo dvacet nových značek obchodů a služeb. U některých se budete divit, jak tu mohly tak dlouho chybět, třeba jako Chanel, jiné možná znají z výjezdů do ciziny jen šopaholici a šopaholičky.

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny

Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 58 komentářů

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny
+157

Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

Byznysplán: Michelinský bylinkář
+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services