Když se řekne | Michaela Divišová | 7. 7. 2014 | 6 komentářů
![Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace]()
Léto je v plném proudu a rtuť teploměru často stoupá nad magickou třicítku… Pro koho je vedro nesnesitelné, myslí jen na to, jak by se ochladil. Trendem poslední doby je pořízení klimatizace do domácnosti. Na kolik nás vyjde a kolik stojí roční provoz?
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 8. 2013 | 2 komentáře
![Tři důvody, proč oslavit Den piva]()
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 25. 11. 2016 | 17 komentářů
![Očima expatů: Co nás drží v Česku]()
Chtěli byste vědět, jak se na Česko a jeho obyvatele dívají cizinci, kteří se tu rozhodli žít? Co se jim tady nejvíc líbí a co je naopak nejvíc štve? Ptáme se za vás.
Publicistika | Kateřina Hovorková | 22. 10. 2023
![Deset zajímavých statistik o Češích a jejich sousedech]()
Víte, že kolem nás právě prosvištěl Den statistiky? Dobrá příležitost ukázat si, že ve skutečnosti není zdaleka tak nudná, jak se zpívá v pohádkách. Z čerstvých dat statistického úřadu Evropské unie jsme vybrali deset cenných údajů o Česku, které vás možná překvapí.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 6. 9. 2014
![Anna Marešová: Neumíme si to tu udělat hezké]()
Pozornost si vydobyla, když získala cenu za studentský design. Samozřejmě k tomu přispělo to, že šlo o design erotickcých pomůcek. Že ale Anna Marešová nehraje na laciný efekt, to už víme z první části rozhovoru. V té druhé si budeme povídat obecněji o designu v zemi, kde je designérem každý, kdo vymaluje pokoj na růžovo.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
![Geniální chlebíčky sestry Michopulu]()
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Rozhovor | Martin Vlnas | 13. 1. 2018 | 5 komentářů
![Takový balík nemůže ležet v šuplíku]()
Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.
Když se řekne | Lucie Kocurová | 3. 12. 2013 | 3 komentáře
![Založme si školku!]()
Míst ve školkách je v leckterých regionech pomálu. Dobrých školek jakbysmet. A pokud byste si snad představovali ještě něco jinačího než klasickou mateřinku – s takovou představou se můžete rozloučit skoro úplně. A tak se stane, že nejednu maminku napadne: Což takhle si založit vlastní školku? Možnosti seberalizace i zisku by tu byly...
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
![Očima expertů: Jak ušetřit při nákupu potravin, a přitom nejíst blafy?]()
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
![Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída]()
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 30. 8. 2014 | 2 komentáře
![Od tramvaje k vibrátoru: Cesta designerky Anny Marešové]()
Uznání odborníků sklidila už za svůj projekt Tramvaj pro Prahu. Mediálně známá ale začala být až díky vítězství v Národní ceně za studentský design s kolekcí erotických pomůcek Whoop de doo. I když mohla jít pracovat do zahraničí, rozhodla se nakonec zůstat v Česku a rozjet vlastní podnikání, které se netočí jen kolem Venušiných kuliček a vibrátorů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 1. 6. 2013 | 3 komentáře
![Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys]()
„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“ říká ve druhé části rozhovoru pro Peníze.cz Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
![Roman Vaněk: Procházíme gastronomickou pubertou]()
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Sloupek | Michal Kašpárek | 8. 11. 2013 | 31 komentářů
![Jak jste si nás vychovali, takové nás máte]()
Jan Keller se diví, že mezi českými studenty nejsou socialisté islandského střihu. Ivo Možný je překvapený, že se na fakultu, kterou zakládal, nehlásí dříči Made in USA. Kde by se tu asi tak jedni i druzí vzali?
Publicistika | Petra Dlouhá | 13. 6. 2016 | 2 komentáře
![Byznysplán: Dívka s vibrátorem]()
Sto padesát osm centimetrů vysoká blondýnka vyráží do Londýna jednat se zástupci největší britské společnosti vyrábějící erotické pomůcky. „Proti mně sedí tři chlapíci kolem padesáti, nad pivem. Chvíli dělají fórky. A pak se jeden zeptá, jestli už mi bylo osmnáct.“
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 9. 2016 | 19 komentářů
![Příroda dává, hloupý, kdo nebere. Jak ušetřit na podzim]()
Sbírat, sušit, nakládat a zavařovat. Konzumovat hned. Na podzim můžeme sklízet i to, co jsme nezaseli. Šetříme. A jsou tu i další plusy nepeněžní, například si můžete skvěle aktivně odpočinout.
Publicistika | Jana Poncarová | 31. 10. 2016 | 14 komentářů
![Dobrovolně skromný život]()
Velkoměsto vyměnili za samotu u lesa. Pěstují zeleninu a na louce se jim prohání kozy. Bydlí ve staré chalupě, maringotce nebo týpí. Nehoní se za penězi a žijí udržitelně, aspoň v některých ohledech. Je dobrovolná skromnost jen módní trend? Přirozená, nebo přehnaná reakce? Lze se jí inspirovat i ve městě?
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře
![Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna]()
Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2013 | 21 komentářů
![Jan Šuráň: České pivo je lepší než dřív]()
S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a proč výzkum časopisu dTest vzbuzuje nedůvěru.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře
![Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda]()
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 6. 2015 | 3 komentáře
![Byznysplán: Milionové jojo Vaška Kroutila]()
Poprvé roztočil jojo, když mu bylo dvanáct. Ve dvaceti se stal mistrem Evropy. A začal se rodit byznysplán… Původně pankáčskou firmu zakládali s bráchou v pokojíčku. Loni prodali joja za dvacet milionů.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 8. 7. 2017 | 4 komentáře
![Příběh vinařky: Pražákům ne. Dám to tobě, ty se o to budeš starat]()
Rozhodla se založit vinařství. V době, kdy noviny psaly, že hektar půdy na jihu Moravy stojí stejně jako na jihu Francie, to vypadá jako bláznovství. Jenže od touhy nalívat lidem z vlastní lahve Dominiku Černohorskou neodradí ani spálená kůže a bolavá záda po parném dni na vinohradě.
Komentář | Michal Kašpárek | 22. 7. 2016 | 10 komentářů
![Rakovina není projekt, rakovina je nemoc]()
Mluvit v souvislosti s nádory o boji, bitvách, vítězstvích a prohrách je nepřesné, často i nevkusné a hlavně kontraproduktivní.
Když se řekne | Jana Poncarová | 23. 3. 2016 | 11 komentářů
![Rajčata na balkoně, česnek za domem: Vyplatí se pěstování?]()
Z městských balkonů koukají místo muškátů rajčata. Okrasné zahrady na vesnicích se znovu proměňují v užitkové, kterým se módně říká potravinové nebo jedlé. Je to vlastně fuk. Důležité je, že si na záhon za domem můžete dojít pro vlastní mrkev. Spíš kvůli radosti než ekonomickým úsporám. Pokusíme se přesto vyčíslit nevyčíslitelné – vyplatí se pěstovat zeleninu?
Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů
![Už nechci platit spropitné]()
Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 11. 2016 | 14 komentářů
![Zelí a brambory a přežijete zimu. Levně vařit neznamená jíst blafy]()
Brambory a zelé, živobytí celé. I u nás na vsi se doteď říká, že když jsou v domě brambory a zelí, zima se přečká. Někoho k úspornému vaření nutí našponovaný rozpočet, jinde je i přes dostatek peněz zvykem žít skromně, využívat lokální suroviny a nevyhodit ani kůrku od chleba. Jak to dělávaly babičky. Zároveň ale moderně.
Sloupek | Michal Kašpárek | 21. 3. 2014 | 12 komentářů
![Zkušenosti z volné nohy: Pět let v nóbl řetězech]()
Roztěkané poznámky k práci na volné noze za časů diktátu „dělej, co miluješ“, šarlatánů a infopodnikání.
Co se děje | Jana Divinová | 3. 12. 2022
![Móda, káva, tetování. Projděte si nové značky, které zamířily do Česka]()
Do Česka letos zamířilo dvacet nových značek obchodů a služeb. U některých se budete divit, jak tu mohly tak dlouho chybět, třeba jako Chanel, jiné možná znají z výjezdů do ciziny jen šopaholici a šopaholičky.
Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 58 komentářů
![Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny]()
Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?
Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů
![Byznysplán: Michelinský bylinkář]()
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.