Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017
![Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem]()
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 3. 2017 | 5 komentářů
![Samozásobitelem v roce 2017. Naplánujte si zeleninovou zahradu]()
Víte, že než se na váš stůl dostane ledový salát, který kupujete zabalený ve folii v supermarketu, má za sebou v průměru 1600 kilometrů v kamionu? Z vašeho záhonu nebo balkonu se na stůl dostane během chvilky. Čerstvý a za zlomek ceny. Pojďte se letos stát samozásobitelem. Alespoň v některých plodinách.
Jak na to | Jana Poncarová | 18. 5. 2017 | 2 komentáře
![Místo do supermarketu do přírody. Čím nás zásobuje jaro?]()
Medvědí česnek, alespoň ten, co odolal nájezdům, už odkvétá. Na borůvky nebo hřiby je ještě brzy. I tak nás ale příroda zásobuje. Zelenými listy do salátů nebo jedlými květy. Tak si v neděli místo do supermarketu vyjděte do lesa.
Jak na to | Jana Poncarová | 7. 6. 2017 | 3 komentáře
![Minizahrádka na balkoně nebo parapetu: užijete si, ale neušetříte]()
S „bytovou zahrádkou“ neušetříte. Zelenina, ovoce nebo bylinky vás naopak můžou stát i víc než v obchodě. Za možnost zarelaxovat si, uvolnit kreativitu a potěšit se doslova z plodů své práce vám ale stát může.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 8. 7. 2017 | 4 komentáře
![Příběh vinařky: Pražákům ne. Dám to tobě, ty se o to budeš starat]()
Rozhodla se založit vinařství. V době, kdy noviny psaly, že hektar půdy na jihu Moravy stojí stejně jako na jihu Francie, to vypadá jako bláznovství. Jenže od touhy nalívat lidem z vlastní lahve Dominiku Černohorskou neodradí ani spálená kůže a bolavá záda po parném dni na vinohradě.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 7. 2017 | 7 komentářů
![Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině]()
Vtipy o tom, že je víno dobré, špatné a „pro Pražáky“, jí přijdou trapné. Mimochodem, podle mladé vinařky Dominiky Černohorské dnes lidi z Prahy vínu rozumějí často mnohem líp než lidi z Brna. Podle čeho se v lahvích vyznat? Na medaile na etiketě nehleďte, radí členka Unie enologů.
Jak na to | Jana Poncarová | 1. 8. 2017 | 2 komentáře
![Žijeme levně: Až se zima zeptá, zaveďte ji do spíže]()
Léto je štědré. Dozrávají bobule. V mechu se (aspoň někde) krčí hřiby. Na loukách se zelenají bylinky. Sbírejte, sušte, zavařujte a plňte spíž. Ušetříte, a ještě si v přírodě odpočinete.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 4. 11. 2017 | 6 komentářů
![Lidi si chtějí sáhnout]()
„V žádném byznysu nemá smysl jít proti nákupním zvyklostem zákazníků,“ vysvětluje zakladatel největšího českého e-shopu s módou Ladislav Trpák, proč Zoot.cz sází na hybridní model – kobinaci e-shopu s kamennými výdejnami zboží.
Jak na to | Jana Poncarová | 16. 11. 2017 | 6 komentářů
![Výživné recepty za babku. Jak v zimě šetřit]()
Zima je náročná, peněženky hubnou. Vánoce z nás mnohdy vytáhnou víc peněz, než chceme, rostou náklady na teplo. Pokud v domácím rozpočtu hledáte rezervy, zkuste vařit z levných a zdravých surovin. Tady je pět rychlých receptů za babku.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 18. 11. 2017 | 4 komentáře
![Pavel Turek: Tvář sportu určuje marketing už dávno]()
„Sport musí přinášet silné zážitky. Nikdo se nechce dívat na fotbalový zápas, který skončí 0:0, nebo na nudný závod formule 1. Tomu musí pořadatelé předcházet, jinak přijdou o diváky i o peníze,“ říká komerční ředitel leteckých závodů Red Bull Air Race Pavel Turek.
Co se děje | Monika Veselíková | 13. 12. 2017
![Pojišťovny v listopadu: Havarijní pojistka pro starší auta]()
Vedle nového autopojištění nachystaly pojišťovny také novinky v životním pojištění. Projděte si náš přehled.
Rozhovor | Martin Vlnas | 13. 1. 2018 | 5 komentářů
![Takový balík nemůže ležet v šuplíku]()
Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.
Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře
![Naplánujte si včas zeleninovou zahradu]()
Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 24. 2. 2018 | 11 komentářů
![Martin Kozák: Pálava ze sudu? Většinou podvod]()
„Nejspíš si kupujete víno z Maďarska nebo Moldávie, ze kterého se na českých hranicích zázrakem stala Pálava. Celá tuzemská produkce Pálavy totiž dělá zhruba dvě cisterny,“ vysvětluje v rozhovoru Martin Kozák. Jeho firma Kupmeto se dovozu vína věnuje bezmála dvacet let.
Rozhovor | Jan Hamerský | 10. 3. 2018
![Michal Novák: Talent nikdy nezůstane dlouho skrytý]()
Bandzone překonal jeho představy. Adresář kapely The.Switch za třináct let zbytněl v největší databázi českých a slovenských kapel, která na rozdíl od celosvětové sítě MySpace přežila. Neobešlo se to beze ztrát. I o nich mluví majitel Bandzone.cz Michal Majkláč Novák.
Co se děje | Monika Veselíková | 9. 4. 2018 | 1 komentář
![Pěstujete zdravý životní styl? Pojišťovny vás odmění]()
Zdravotní i komerční pojišťovny chtějí, abychom se starali o vlastní zdraví. Klientům proto nabízejí nejrůznější benefity. Peníze.cz přinášejí jejich přehled.
Rozhovor | Martin Vlnas | 21. 4. 2018
![Lovci talentu]()
Martin Jahoda a Honza Březina pomohli vybrat ideální sport pro tři sta tisíc dětí. I díky nim mají poprvé v dějinách školáci z měst lepší kondici než jejich vrstevníci na venkově.
Komentář | Michal Kašpárek | 4. 5. 2018 | 6 komentářů
![Vrcholový sport není pro lidi]()
Úzkostmi, depresemi nebo bulimií trpí i mužští sportovci, v některých disciplínách častěji než ženy. Proč nikdo nevaruje jejich rodiče?
Jak na to | Jana Poncarová | 14. 5. 2018 | 3 komentáře
![Čaj z lesa. Salát z louky. Pohostí vás příroda]()
Za trochu bršlice kozí nohy přidané do salátu zaplatíte ve vyhlášené restauraci hříšné peníze. Na loukách roste zadarmo. A je tady toho víc: z kopřiv si poduste špenát, z jitrocelových listů vyrobte sirup, z hrstí bylin vařte čaj, z divokých listů umixujte pesto.
Co se děje | Michal Kašpárek | 25. 5. 2018 | 35 komentářů
![Už nechci platit spropitné]()
Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.
Když se řekne | Terezie Nývltová Vojáčková | 12. 6. 2018 | 4 komentáře
![Na tábor jako vedoucí nebo instruktor. Musí vás pustit z práce?]()
Čas prázdnin se blíží a s nimi také letní tábory. Někdo na ně vypravuje děti, jiný jenom vzpomíná. A pak jsou tu ti, kteří na ně jedou dělat vedoucí, instruktory, zdravotníky nebo kuchaře. A nemusí si na to ani nutně brát dovolenou. Koho zaměstnavatel musí pustit?
Jak na to | Jana Poncarová | 17. 7. 2018 | 8 komentářů
![Jak se v létě ochladit a neprotočit v klimatizaci majlant?]()
Z přehřátého bytu můžete utíkat k vodě, házet si do pití obří kostky ledu nebo zkusit větrák. Za tropických nocí, kdy kvůli horku nezamhouříte oka, ale stejně zatoužíte po klimatizaci. I když k provozu potřebuje elektřinu, a ta něco stojí, nemusíte hned prochladit majlant. Poradíme, jak klimatizovat efektivně.
Jak na to | Jana Poncarová | 24. 7. 2018 | 1 komentář
![Úsporný život: sbírejte na zimu léto do zásoby]()
I když vám nasušené byliny z divočiny neušetří majlant, pár korun to bude. Místo ovocných čajů v sáčku si připravte vlastní. Trhejte bobule, listy i květy. Zavařte si pyré z padanek, co je potkáte cestou. Nebo si z bylin vyrobte vlastní vonnou tyčinku pro hygge zimní večery.
Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář
![Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve]()
Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.
Když se řekne | Martin Vlnas | 8. 9. 2018 | 2 komentáře
![Fabig: vinař pankáč]()
Sází na jedinou odrůdu, nebojuje o medaile na soutěžích, nebojí se experimentovat. A stejně jako pankáči s kohouty na hlavách i Roman Fabig ví, že stejně důležitý jako produkt je i image.
Jak na to | Jana Poncarová | 20. 9. 2018 | 1 komentář
![Last call přírody. Co si ještě můžete přinést do spíže?]()
Zima je dlouhá. A dobrot, třeba z jablek nebo bylinek, není nikdy dost. Proměňte svoji špajz v zásobárnu pochutin, které si přinesete rovnou z přírody. Je to zadarmo. A je to zdravé.
Publicistika | Ondřej Tůma | 22. 9. 2018
![Sladká fabrika]()
Nádherná vůně. Lákavé zákusky, kam se člověk podívá. A velký industriální prostor, po kterém místo Umpa-lumpů kmitají cukráři. Člověk je nadšený už ve chvíli, kdy vstoupí. A to ještě neochutnal! Vítejte v cukrářské továrně Lukáš Skály.
Jak na to | Monika Šaríková | 3. 10. 2018 | 7 komentářů
![10 + 1 tip, jak v kuchyni ušetřit na energiích]()
Den co den v kuchyni používáme spotřebiče, které nám pomáhají udržet potraviny čerstvé a usnadňují nám přípravu jídel pro celou rodinu. K jejich fungování je ale nezbytná energie. Chcete-li snížit spotřebu energií, a tím pádem i náklady, máme pro vás 10+1 tipů, jak neplýtvat v kuchyni energií.
Jak na to | Gabriela Hájková | 3. 10. 2018 | 17 komentářů
![Poplatky za odpad. Můžete s kompostérem ušetřit?]()
Poplatky za popelnice porostou. Víc než třetina odpadu v nich by se přitom dala kompostovat, a některé obce dokonce nabízejí kompostéry zadarmo. Znamená ale snížení množství odpadu ve vaší popelnici, že za ni míň zaplatíte?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 13. 10. 2018 | 4 komentáře
![Čím jsou počítače chytřejší, tím víc hloupneme]()
„Nejde už o kyberkriminalitu nebo kyberšikanu. Lidská společnost se kvůli sociálním sítím, mobilní komunikaci, vyhledávačům, aplikacím a obchodům s daty začíná nebezpečně měnit,“ varuje zakladatel projektu Dítě v síti Jan Müller.