Životní styl

Životní styl je způsob projevování hodnot, preferencí a postojů v každodenním životě. Je to například způsob stravování, pohyb a volnočasové aktivity, které si každý člověk volí podle svých postojů a hodnot. Každý má jiné hodnoty a postoje, a tak se i životní styl může výrazně lišit, pokud porovnáváme dvě osoby.

Na životní styl mají také vliv určité faktory, jako je například věková skupina a sociální skupiny, ve kterých se osoba vyskytuje, finanční podmínky a také sociální prostředí. Životní styl by měl lidem přinášet pocit uspokojení a dávat jim pocit dobře stráveného života.

Další články na téma životní styl najdete na Finmag.cz.

Zkušenosti z volné nohy: Pět let v nóbl řetězech

Sloupek | Michal Kašpárek | 21. 3. 2014 | 12 komentářů

Zkušenosti z volné nohy: Pět let v nóbl řetězech
+146

Roztěkané poznámky k práci na volné noze za časů diktátu „dělej, co miluješ“, šarlatánů a infopodnikání.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
+37

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy

Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 3. 2015 | 5 komentářů

Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy
+14

Držet očistnou hladovku znamená pokračovat v konzumním životním stylu jinými prostředky. Kdo chce překonat svoje žádosti a osvobodit ducha, ať jí blafy.

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda
+80

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.

Rakovina není projekt, rakovina je nemoc

Komentář | Michal Kašpárek | 22. 7. 2016 | 10 komentářů

Rakovina není projekt, rakovina je nemoc
+96

Mluvit v souvislosti s nádory o boji, bitvách, vítězstvích a prohrách je nepřesné, často i nevkusné a hlavně kontraproduktivní.

Byznysplán: Nebe na jazyku

Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů

Byznysplán: Nebe na jazyku
+37

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

Byznysplán: Dívka s vibrátorem

Publicistika | Petra Dlouhá | 13. 6. 2016 | 2 komentáře

Byznysplán: Dívka s vibrátorem
+68

Sto padesát osm centimetrů vysoká blondýnka vyráží do Londýna jednat se zástupci největší britské společnosti vyrábějící erotické pomůcky. „Proti mně sedí tři chlapíci kolem padesáti, nad pivem. Chvíli dělají fórky. A pak se jeden zeptá, jestli už mi bylo osmnáct.“

Naplánujte si včas zeleninovou zahradu

Jak na to | Jana Poncarová | 13. 2. 2018 | 3 komentáře

Naplánujte si včas zeleninovou zahradu
+14

Zeleninu a ovoce většinou kupujeme v obchodě, spoléháme na velkovýrobu a často taky na dovoz. Proč ale nevyužít zahrádku nebo i balkon nebo aspoň truhlík za oknem? Odměna za trochu starání: čerstvost, zaručená kvalita – a navíc můžete i ušetřit.

Byznysplán: Milionové jojo Vaška Kroutila

Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 6. 2015 | 3 komentáře

Byznysplán: Milionové jojo Vaška Kroutila
+81

Poprvé roztočil jojo, když mu bylo dvanáct. Ve dvaceti se stal mistrem Evropy. A začal se rodit byznysplán… Původně pankáčskou firmu zakládali s bráchou v pokojíčku. Loni prodali joja za dvacet milionů.

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna
+70

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

Byznysplán: Michelinský bylinkář
+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny

Sloupek | Michal Kašpárek | 6. 1. 2017 | 58 komentářů

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny
+157

Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?

Konec lakování nazeleno. EU se nelíbí zavádějící nápisy

Aktuality | redakce Peníze.CZ | 23. 3. 2023

Konec lakování nazeleno. EU se nelíbí zavádějící nápisy
+5

Víc než polovina tvrzení o použití ekologických materiálů či postupů, které se vyskytují na obalech evropských výrobků, je neurčitá či zavádějící. Vyplývá to ze studie Evropské komise. Ta teď navrhuje způsob, jak lakování nazeleno znemožnit.

Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 7. 2017 | 7 komentářů

Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině
+25

Vtipy o tom, že je víno dobré, špatné a „pro Pražáky“, jí přijdou trapné. Mimochodem, podle mladé vinařky Dominiky Černohorské dnes lidi z Prahy vínu rozumějí často mnohem líp než lidi z Brna. Podle čeho se v lahvích vyznat? Na medaile na etiketě nehleďte, radí členka Unie enologů.

Fabig: vinař pankáč

Když se řekne | Martin Vlnas | 8. 9. 2018 | 2 komentáře

Fabig: vinař pankáč
+7

Sází na jedinou odrůdu, nebojuje o medaile na soutěžích, nebojí se experimentovat. A stejně jako pankáči s kohouty na hlavách i Roman Fabig ví, že stejně důležitý jako produkt je i image.

Destilatér: I tuzemák může být výborný. Když to umíte

Rozhovor | Martin Vlnas | 19. 12. 2015 | 4 komentáře

Destilatér: I tuzemák může být výborný. Když to umíte
+23

Zdá se, že i přes záplavu zahraničních rumů, ginů nebo bylinných likérů, která se na nás valí z reklamy doslova na každém kroku, zůstává řada Čechů věrná klasice – tuzemáku.

Očima expertů: Vést válku proti drogám?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 8. 7. 2016 | 10 komentářů

Očima expertů: Vést válku proti drogám?
+22

Už v roce 2011 ohlásila Globální komise pro drogovou politiku, že válka proti drogám selhala. Kde se stala chyba? Jak se poučit? Je čas legalizovat některé drogy a přestat kriminalizovat jejich uživatele?

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů

Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré
+19

„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.

Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála

Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů

Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála
+35

Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.

Móda v digitálním věku

Publicistika | Pavel Jégl | 20. 4. 2019 | 2 komentáře

Móda v digitálním věku
+2

Velká část nového čísla Finmagu je věnovaná módě. Ať chceme, nebo nechceme, obklopuje nás. A formuje. Oblečení vyrábíme rychleji, blíž a se stále menší porcí lopoty. Ne každý v tom vidí dobré zprávy. Odemykáme podstatnou část úvodního textu k tématu.

Jakub Lohniský: Šijeme zase v Česku

Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 3. 2019 | 3 komentáře

Jakub Lohniský: Šijeme zase v Česku
+33

„Možná mluvím jako nějaký sluníčkář, ale od určitého věku a příjmu bychom se měli ptát, za jakých podmínek zboží vzniká,“ říká v obsáhlém rozhovoru zakladatel a spolumajitel Le Premier Jakub Lohniský.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 2. 2017

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
+13

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Zajímavý je ten, kdo roste

Seriál | Martin Vlnas | 29. 8. 2020 | 4 komentáře

Zajímavý je ten, kdo roste
-11

S Honzou Vodehnalem se potkáváme přes dvanáct let. První články pro Finmag jsem začal psát v době, kdy sestavoval první portfolia svých klientů. Dnes vede sedmdesátihlavý tým manažerů a finančních poradců a je partnerem a akcionářem největší finančně poradenské firmy v Česku.

Dobré víno nestačí

Rozhovor | Martin Vlnas | 27. 7. 2019

Dobré víno nestačí
+11

„Na dobré víno dnes narazíte v téměř každém vinařství. Minimálně stejně důležitá je proto kvalita souvisejících služeb,“ říká Vlastimil Nešetřil, člen představenstva J&T Wine Holding, vlastníka vinařství Kolby a vinařství Reisten.

Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii

Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2019

Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii
+24

„Autentisté nejedou na jistotu, neřeší všechno postřiky a pytli s pochybným práškem, co pak končí v nás konzumentech a v půdě,“ říká v obsáhlém rozhovoru o víně Bogdan Trojak.

Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce

Jak na to | Jana Poncarová | 22. 11. 2019 | 1 komentář

Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce
+19

Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají rády. Rodinnému rozpočtu můžete ušetřit pár stovek.

Fenomén úniková hra

Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 2. 7. 2016 | 8 komentářů

Fenomén úniková hra
+14

Před třemi lety o téhle zábavě vědělo v Česku pár nadšenců. Pak přišel boom. „Dnes je jen v Praze únikových místností téměř padesát a minimálně jednu najdete i v každém větším městě,“ říká v rozhovoru Mirek Jiřík, spolumajitel firmy TheRoom, která provozuje dvě únikové místnosti v Praze, jednu v Brně, Bratislavě, na Mallorce, v New Yorku a chystá další.

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 8. 2016 | 9 komentářů

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo
+6

Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit „na jedno“.

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?

Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?
+14

Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?

Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna

Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 6. 2014 | 6 komentářů

Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna
+26

Chovat se jako blázen nebo vyložený debil vyžaduje stále méně odvahy. Největší rebelové se drží zpátky.

Převodník měn

Prohození měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services