Očima expertů | Ondřej Tůma | 25. 11. 2016 | 17 komentářů
![Očima expatů: Co nás drží v Česku]()
Chtěli byste vědět, jak se na Česko a jeho obyvatele dívají cizinci, kteří se tu rozhodli žít? Co se jim tady nejvíc líbí a co je naopak nejvíc štve? Ptáme se za vás.
Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů
![Národní značka kvality Klasa: za hodně peněz málo muziky]()
Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.
Když se řekne | Michaela Divišová | 7. 7. 2014 | 6 komentářů
![Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace]()
Léto je v plném proudu a rtuť teploměru často stoupá nad magickou třicítku… Pro koho je vedro nesnesitelné, myslí jen na to, jak by se ochladil. Trendem poslední doby je pořízení klimatizace do domácnosti. Na kolik nás vyjde a kolik stojí roční provoz?
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 2. 2015
![Chceme nabídnout autentické zážitky, ne jen lehátko a moře]()
„Nejsme cestovní kancelář, ale spíš komunitní projekt, do kterého se může zapojit kdokoliv z jakéhokoliv koutu světa,“ tak popisuje Kateřina Mikulková cestovatelský start-up Travelove, který má spojit lidi, kteří rádi cestují, s těmi, kteří jim mají co ukázat.
Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů
![Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže]()
Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.
Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů
![Byznysplán: Nebe na jazyku]()
Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 18. 11. 2017 | 4 komentáře
![Pavel Turek: Tvář sportu určuje marketing už dávno]()
„Sport musí přinášet silné zážitky. Nikdo se nechce dívat na fotbalový zápas, který skončí 0:0, nebo na nudný závod formule 1. Tomu musí pořadatelé předcházet, jinak přijdou o diváky i o peníze,“ říká komerční ředitel leteckých závodů Red Bull Air Race Pavel Turek.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 11. 2. 2017
![Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni]()
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 1. 2015 | 12 komentářů
![Rektor VŠUP: Tahle ekonomika nemá na tolik studentů]()
Mívali jsme čtyři vysoké umělecké školy. Dávno tomu. Dnes chrlí absolventy těchto oborů řada regionálních univerzit. Uživí se? A je vůbec o jejich práci zájem, nebo spíš vítězí obecný nevkus? V dvojrozhovoru nám odpovídají dva profesoři Vysoké školy uměleckoprůmyslové.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 3. 2014 | 6 komentářů
![Jakub Lohniský: Oblek vybírejte radši bez manželky]()
„Pomalu se dostáváme do fáze, kdy se lidi už tak nezajímají o samotnou značku, jako spíš o materiály a zákonitosti toho, jak se správně oblékat. Už nechceme být navlečení do polyesteru, nosit strakaté košile a boty na běhání. Je to podobné tomu, co se tu děje v gastronomii,“ říká v exkluzivním rozhovoru Jakub Lohniský, zakladatel značky Le Premier.
Sloupek | Michal Kašpárek | 2. 5. 2014 | 9 komentářů
![Když ke dnu, tak na růžovém kole]()
V každé dobré zprávě o aktivních mladých, co se sebrali a šli vyčistit potok, se skrývá špatná zpráva o tom, že je potok špinavý a znečistitel od něj dává ruce pryč.
Rozhovor | Petra Dlouhá | 7. 11. 2015 | 3 komentáře
![Urbex. Zachytit okamžik před koncem, najít krásu v chátrání]()
Vydávají se do opuštěných budov a ruin, aby zachytili prchavý okamžik před zánikem. Dlouho byl urbex tajnou činností skupiny nadšenců. Dnes se stává vyhledávaným koníčkem. „Není to jen zábava, ale taky zodpovědnost. Za sebe, za lidi, které vezmete s sebou, a hlavně za místa, která navštívíte,“ říká urbexerka Katka Havlíková.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 12. 11. 2015 | 19 komentářů
![Už žádné prachy vrcholovým sportovcům. Podpořte radši něco zdravého]()
Tedy přesněji: jestli nějaké peníze na vrcholový sport chcete dát, dejte. Ale stát by na něj neměl vyhazovat peníze. Rozhodně ne tehdy, pokud se chce tvářit, že jeho základem jsou nějaké ušlechtilé ideály.
Jak na to | Jana Poncarová | 4. 7. 2019 | 6 komentářů
![Tipy pro dobré hospodáře. Aby zahrada nesla užitek a moc nestála]()
Zahradničení prý znamená bolavá záda, nikdy neskončenou práci a tisíce korun vydaných za semena, sazenice a nástroje. Nebo taky ne. Při zahradničení si protáhnete svaly na čerstvém vzduchu, při troše štěstí ušetříte za zeleninu a bez nákladných vychytávek se docela dobře obejdete.
Aktuality | redakce Peníze.CZ | 22. 3. 2023
![Právo na opravu. Už nejen pračky a lednice, projděte si nový návrh]()
Už dva roky platí pravidla, která mají vést k tomu, aby lidé a firmy nevyhazovali porouchané přístroje, ale nechali je raději opravit. Týkají se ale zatím jen větších spotřebičů, praček, myček, ledniček, vysavačů a monitorů (včetně televizí).
Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 3. 2019 | 3 komentáře
![Jakub Lohniský: Šijeme zase v Česku]()
„Možná mluvím jako nějaký sluníčkář, ale od určitého věku a příjmu bychom se měli ptát, za jakých podmínek zboží vzniká,“ říká v obsáhlém rozhovoru zakladatel a spolumajitel Le Premier Jakub Lohniský.
Publicistika | Martin Vlnas | 9. 7. 2016 | 2 komentáře
![Do posledního dechu]()
„Nejhorší zážitek? Díry, prach, byrokracie…? Ani náhodou! Kupujte devíti lidem půl roku jídlo!“
Když se řekne | Jitka Šorfová | 7. 2. 2013 | 10 komentářů
![Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)]()
Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás důvod k zamyšlení, kolik vlastně za pleny pro kojence a batolátka platíte a kde šetřit. Co třeba látkové plenky?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 13. 10. 2018 | 4 komentáře
![Čím jsou počítače chytřejší, tím víc hloupneme]()
„Nejde už o kyberkriminalitu nebo kyberšikanu. Lidská společnost se kvůli sociálním sítím, mobilní komunikaci, vyhledávačům, aplikacím a obchodům s daty začíná nebezpečně měnit,“ varuje zakladatel projektu Dítě v síti Jan Müller.
Když se řekne | Lukáš Zelený | 13. 7. 2016 | 10 komentářů
![Potraviny: Čtyři věci, které jste nevěděli o éčkách]()
Jak je možné, že vám jahody při domácím zavařování zhnědnou, ale v kupovaném kompotu barvu neztrácejí? Mohou za to konzervanty, barviva, emulgátory a další přídatné látky, kterým obecně říkáme éčka. Častokrát vás jejich seznam na etiketě odradí. Jenže na délce seznamu nezáleží: Ne všechna éčka v potravinách jsou nežádoucí.
Jak na to | Jana Poncarová | 23. 4. 2019
![Nakupujte na zahradě. Co si snadno vypěstujete i jako začátečník?]()
Jsou to snadné kupecké počty. Hlávkový salát stojí kolem patnácti dvaceti korun, přitom za stejnou cenu pořídíte i sáček semínek, z něhož vypěstujete třeba dvacet salátů. Podobné je to s ředkvičkami. Pak už záleží na tom, na kolik si ceníte své práce – nebo jestli zahradničení berete jako kombinaci příjemného s užitečným.
Jak na to | Jana Poncarová | 11. 12. 2018 | 6 komentářů
![Štědré a veselé, přesto za pakatel]()
Češi letos za vánoční dárky plánují utratit přes šest tisíc korun. Průměrnou rodinu stojí svátky klidu a míru kolem 30 tisíc. Téměř pětina lidí má zkušenosti s předvánoční půjčkou. Mnohdy zbytečně. Vánoce se dají důstojně zvládnout i za mnohem míň peněz. Na čem můžete ušetřit a nepřijít při tom o vánoční pohodu?
Analýza | Michal Kašpárek | 8. 2. 2013 | 9 komentářů
![Minimální kuchyně za 3610 korun: navždy sbohem, konzervy!]()
Potřebujete jen pekáč a dva hrnce, pánev, dvě prkénka a dva nože, paličku, metličku, šťouchadlo, síto, struhadlo a pařáček – a podle statistik uvaříte 82 procent jídel.
Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 6. 2014 | 6 komentářů
![Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna]()
Chovat se jako blázen nebo vyložený debil vyžaduje stále méně odvahy. Největší rebelové se drží zpátky.
Jak na to | Jana Poncarová | 28. 8. 2018 | 1 komentář
![Poslední šance zásobit se zadarmo na zimu. Bezinky dozrály, švestky lámou větve]()
Šípek k šípku. Korunka ke korunce. Jestli jste propadli kouzlu samozásobitelství, nepromeškejte poslední bobule. Bezinky už černají, ovoce v sadech dozrává.
Jak na to | Jana Poncarová | 12. 4. 2016 | 10 komentářů
![Pěstuj. Skliď. Sněz]()
Zeleninová zahrádka, to je kus živobytí. Dřív bylo pěstování nutností, dnes je „trendem“. Znovu objevujeme zapomenuté. Třeba chuť mrkve pěstované bez hnojiv nebo svěžest ředkviček právě vytažených ze země. Když už zelenina vyroste, je víc než žádoucí ji plně zužitkovat. A s tím se pojí plánování: načasování výsevu, sklizeň, skladování a samozřejmě domácí vaření.
Rozhovor | Kristýna Kašpárková | 15. 7. 2017 | 7 komentářů
![Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině]()
Vtipy o tom, že je víno dobré, špatné a „pro Pražáky“, jí přijdou trapné. Mimochodem, podle mladé vinařky Dominiky Černohorské dnes lidi z Prahy vínu rozumějí často mnohem líp než lidi z Brna. Podle čeho se v lahvích vyznat? Na medaile na etiketě nehleďte, radí členka Unie enologů.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2019
![Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii]()
„Autentisté nejedou na jistotu, neřeší všechno postřiky a pytli s pochybným práškem, co pak končí v nás konzumentech a v půdě,“ říká v obsáhlém rozhovoru o víně Bogdan Trojak.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 3. 2014 | 6 komentářů
![Jakub Lohniský: Chlapi chtějí všechno naráz, nebaví je courat po obchodech]()
„Lidi by tu měli pochopit, že když se jdou v neděli odpoledne projít do centra Prahy, tak by na sebe neměli navléknout tepláky a šusťákovou bundu,“ říká v rozhovoru pro server Peníze.cz zakladatel značky s pánskou módou Le Premier.
Komentář | Michal Kašpárek | 19. 6. 2015 | 13 komentářů
![Přicházejí po hipsterech. Yuccies v ČR nechceme]()
Zatímco hipsteři jsou v podstatě neškodní uctívači nevkusu, yuccies bez skrupulí proměňují města, ekonomiku a politiku podle svých představ.