Rozhovor | Petra Dlouhá | 7. 11. 2015 | 3 komentáře
![Urbex. Zachytit okamžik před koncem, najít krásu v chátrání]()
Vydávají se do opuštěných budov a ruin, aby zachytili prchavý okamžik před zánikem. Dlouho byl urbex tajnou činností skupiny nadšenců. Dnes se stává vyhledávaným koníčkem. „Není to jen zábava, ale taky zodpovědnost. Za sebe, za lidi, které vezmete s sebou, a hlavně za místa, která navštívíte,“ říká urbexerka Katka Havlíková.
Co se děje | Pavel Jégl | 26. 10. 2015
![Král módy z Galicie si troufá na Gatese a Buffetta]()
Amancio Ortega prožil v rodné Galicii americký sen. Z krejčovské dílničky vybudoval módní impérium. Teď se topí v miliardách stejně jako Bill Gates nebo Warren Buffett.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 23. 10. 2015 | 21 komentářů
![Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?]()
Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 10. 2015 | 2 komentáře
![Byznysplán: Pro čaj do země draka]()
Rok co rok se v době jarní sklizně vydává s batohem na zádech na dvouměsíční pouť do čínských hor, do zapadlých vesnic na konci světa. Ochutnává čaj ze stoletých stromů. Nejlahodnější lístky přiváží domů. Prodává je pak zabalené do dobrodružství: čajové předplatné Meetea od Tomáše Rajnocha každý měsíc překvapí.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015
![Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída]()
Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015
![Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat]()
S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 8. 10. 2015 | 18 komentářů
![Třetina všeho jídla končí v koši. Škandál, nebo pohoda?]()
Podle světové morální policie se na světě tuze plýtvá potravinami. Argumenty proti už dnes nezní tak blbě jako někdejší Co by za to děti v Africe daly, teď se dbá na to, jak moc zbytečná produkce zatíží životní prostředí. A ve jménu morálky se začínají hlídat obchody, aby nevyhazovaly zboží těsně před koncem záruční doby. Kdy začnou kontrolovat vaše odpadky?
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 8. 2015
![Návrhářka Mimi v galaxii Praha]()
Narodila se v Saigonu. Praha jí připadala jako jiná galaxie. Přiletěla v patnácti. Neuměla jazyk, všichni tu vypadali jako exoti a v šatech místních velikostí plavala. Začala si oblečení přešívat, skládat jako lego. Až se jednoho dne v galaxii Praha narodila nová hvězda: módní značka La Femme MiMi.
Komentář | Michal Kašpárek | 14. 8. 2015 | 6 komentářů
![Farmářský slon u vás v obýváku]()
Trh s farmářskými potravinami roste moc rychle na to, aby ho zvládli zásobovat jen drobní zemědělci. Kontrol je málo a podvody se dají snadno skrýt. Co s tím?
Sloupek | Michal Kašpárek | 24. 7. 2015 | 3 komentáře
![Svoboda má špíčky]()
Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.
Publicistika | Petra Dlouhá | 20. 6. 2015 | 3 komentáře
![Byznysplán: Milionové jojo Vaška Kroutila]()
Poprvé roztočil jojo, když mu bylo dvanáct. Ve dvaceti se stal mistrem Evropy. A začal se rodit byznysplán… Původně pankáčskou firmu zakládali s bráchou v pokojíčku. Loni prodali joja za dvacet milionů.
Komentář | Michal Kašpárek | 19. 6. 2015 | 13 komentářů
![Přicházejí po hipsterech. Yuccies v ČR nechceme]()
Zatímco hipsteři jsou v podstatě neškodní uctívači nevkusu, yuccies bez skrupulí proměňují města, ekonomiku a politiku podle svých představ.
Komentář | Michal Kašpárek | 15. 6. 2015 | 2 komentáře
![Mám takovej projekt]()
Oslavování „projektů“ pomáhá rozdrolit hranici mezi prací a volným časem a umenšit význam bezcílné činnosti.
Komentář | Michal Kašpárek | 5. 6. 2015 | 22 komentářů
![Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže]()
Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 4. 6. 2015 | 46 komentářů
![Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!]()
Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 16. 5. 2015 | 2 komentáře
![Oldřich Bajer: Mít spoustu peněz není zodpovědnost, která by mě měla svazovat]()
„Nesouhlasím s názory, že je trh na internetu nasycený a že se už nebudou opakovat příležitosti, které tu byly před rokem 2000,“ říká v exkluzivním rozhovoru Oldřich Bajer, jeden z nejúspěšnějších podnikatelů v historii českého internetu.
Sloupek | Michal Kašpárek | 20. 3. 2015 | 5 komentářů
![Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy]()
Držet očistnou hladovku znamená pokračovat v konzumním životním stylu jinými prostředky. Kdo chce překonat svoje žádosti a osvobodit ducha, ať jí blafy.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
![Luxusní? Jídlo nabízíme především dobré]()
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Sloupek | Michal Valentík | 3. 3. 2015
![Za nevěru do krimu už v Koreji neplatí. Gumárenský průmysl slaví]()
Když se přijmou zelené zákony, které mají drasticky omezit emise z elektráren, nikdo soudný nepůjde kupovat akcie hnědouhelných dolů. Některé dopady změn v zákonech na kapitálové trhy ovšem člověka přimějou pozvednout obočí. Nenapadnou každého hned. A přitom jsou tak nasnadě.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 26. 2. 2015 | 20 komentářů
![Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!]()
Říká se, že ve víně je pravda. Dokázat se to nedá. Zato že v některém víně je sajrajt a v některém že není víno, to se dokázat dá. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontroluje ročně stovky vzorků stáčeného vína a třetina jich kontrolou neprojde. Ministerstvo zemědělství proto chystá represe. Nezapomeňte si včas udělat zásoby, možná se bude zakazovat.
Když se řekne | Česká asociace pojišťoven | 23. 2. 2015
![Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví]()
Když po pravidelném volejbálku přijdeme do práce se zafixovanou rukou, vítají nás heslem Sportem k trvalé invaliditě. Když to končí jen bandáží, navíc na vlastní končetině, je to legrace. Když se nám „podaří“ nešťastně ublížit jinému, veselé to nebude. A nejde jen o výčitky svědomí, ale taky o peníze. O pořádné peníze, kdyby to nedejpámbu skončilo tou invaliditou.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře
![Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda]()
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 2. 2015
![Chceme nabídnout autentické zážitky, ne jen lehátko a moře]()
„Nejsme cestovní kancelář, ale spíš komunitní projekt, do kterého se může zapojit kdokoliv z jakéhokoliv koutu světa,“ tak popisuje Kateřina Mikulková cestovatelský start-up Travelove, který má spojit lidi, kteří rádi cestují, s těmi, kteří jim mají co ukázat.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 1. 2015 | 12 komentářů
![Rektor VŠUP: Tahle ekonomika nemá na tolik studentů]()
Mívali jsme čtyři vysoké umělecké školy. Dávno tomu. Dnes chrlí absolventy těchto oborů řada regionálních univerzit. Uživí se? A je vůbec o jejich práci zájem, nebo spíš vítězí obecný nevkus? V dvojrozhovoru nám odpovídají dva profesoři Vysoké školy uměleckoprůmyslové.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 29. 11. 2014 | 9 komentářů
![Hana Michopulu: Bude dobře, když skončí restaurace, které fungují švarc]()
Ve druhé části rozhovoru s Hanou Michopulu budou v hlavní roli opět chlebíčky. Bavit se ale budeme i o farmářských trzích, záměru vlády vybrat v restauracích víc peněz na daních a taky o tom, proč by se měl podnikatel chovat ke svým zaměstnancům stejně jako k vlastním dětem.
Co si o tom myslíte | Gabriel Pleska | 27. 11. 2014 | 4 komentáře
![Komu dáš?]()
Zdroje jsou. Neříkám, že je má každý, ale těch, co občas můžou pustit když ne chloupek, tak aspoň chlup, těch je dost. A bylo by na co přispívat. A pozor, nemyslím teď dobročinnost, můžete dostat zboží, dokonce takové, které by bez vás nevzniklo. A to vás bude hřát déle než samotná rozkoš z vlastnictví...
Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů
![Geniální chlebíčky sestry Michopulu]()
Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.
Když se řekne | Zdeněk Bubák | 2. 10. 2014 | 9 komentářů
![Jak investují a žijí čeští miliardáři a multimilionáři? Privátní bankéři promluvili]()
Do jakých akcií investují čeští multimilionáři a miliardáři? Jak se oblékají, v jakých jezdí autech? UniCredit Private Banking zveřejnil v rámci mezinárodní investiční konference Invest with the best, která se konala minulý týden v Galerii Rudolfinum v Praze, výsledky svého průzkumu o privátní klientele.
Seriál | Lukáš Kovanda | 23. 9. 2014
![Kovaná ekonomie: Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?]()
Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.
Seriál | Lukáš Kovanda | 9. 9. 2014 | 9 komentářů
![Kovaná ekonomie a Bridget Jonesová: Jak se vydělává na nesplněných předsevzetích]()
„Sobota, 31. prosince. Novoroční předsevzetí,“ zapisuje si Bridget Jonesová do deníku a pokračuje: „BUDU chodit do posilovny třikrát týdně – a nejen, abych si mohla koupit sendvič.“ V pokračování Deníku Bridget Jonesové hrdinka odhaluje, kolik zůstala předsevzetí dlužna. „Pondělí, 28. dubna,“ nadepisuje stránku, „Letošní počet návštěv posilovny: 1, cena roční permanentky: 370 liber; cena jedné návštěvy posilovny: 123 liber.“