Tři čtvrtiny českých domů a bytů neumějí čelit vedrům, trpí především senioři

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 22. 8. 2023

Praha 22. srpna 2023 (PROTEXT) - Vlny veder, které zasáhly Českou republiku v minulých týdnech, budou v následujících dekádách ještě zesilovat. Český bytový fond přitom patří mezi nejstarší v Evropě, tři čtvrtiny českých domů a bytů proto nejsou připraveny na to, aby podobným vedrům čelily. Nutná je proto pokračující renovace zastaralého bytového fondu s důrazem na izolaci bytů a domů. Vlny veder zasahují především seniory a další zranitelné skupiny lidí, kvůli vedru loni v Evropě zemřelo 61 tisíc lidí.

Řada neziskových organizací v čele s Hnutím DUHA a Centrem pasivního bydlení proto upozorňuje, že česká vláda musí urychleně podpořit rozsáhlé renovace a rekonstrukce starších domů. Kvalitní zateplení nejen ušetří náklady na vytápění v zimě, ale přispěje i k lepším životním podmínkám v létě a uchrání životy nejen starší populace.

Aktuální celoevropská studie IS Global uvádí, že v loňském létě kvůli vedrům v Evropě zemřelo rekordních 61.672 lidí. K největší úmrtnosti logicky došlo v jižních zemích, jako je Itálie a Španělsko, nicméně na třetím místě už je Německo. A s pokračující změnou klimatu se horko stává velkým problémem prakticky v celé Evropě, důkazem toho jsou minulé týdny s extrémními teplotami i v České republice.

"Vlny veder ukazují, že modernizace našich domů je a bude pro starší a zranitelné skupiny obyvatel záchranou života. Příliš mnoho lidí přijde o své blízké předčasně jen kvůli špatné kvalitě našich domovů. Namísto toho, aby nechala lidi používat drahou a energeticky náročnou klimatizaci, může naše vláda zachránit tisíce životů cílenou podporou renovací energeticky nejméně efektivních domů a zaměřit se zejména na ty, kteří to nejvíce potřebují,“ říká expert na energetiku Ondřej Pašek z Hnutí DUHA.

Vzhledem k tomu, že extrémní teploty se stávají novou normou, odborníci odhadují, že pokud nebudou zavedena účinná a efektivní opatření ke zmírnění veder, může na evropském kontinentu do roku 2030 zemřít v průměru 68.116 lidí a do roku 2050 dokonce 120.610 lidí.

Více než tři čtvrtiny českých bytových domů mají špatné izolační podmínky, 60 % bytů postavených před rokem 1980 je zatepleno jen částečně nebo vůbec.

Právě dostatečné zateplení domácností je jedním z hlavních důvodů pro rekonstrukce. Zájem o zateplení je tažen především ochranou před zimou a úsporou energií, nicméně stále silnější je i efekt ochrany před letními vedry. Stát těmto rekonstrukcím pomáhá např. formou dotací v programu Nová zelená úsporám, která je nově cílena i na nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Podle neziskových organizací je však současná podpora nedostatečná. Česká republika potřebuje podle nich doplnit stabilní a dlouhodobý program Nová zelená úsporám o bezplatné poradenství a pomoc s dobře cílenými doplňkovými opatřeními pro nízkopříjmové domácnosti v jedno- a vícebytových domech, přípravu projektů a nízkoúročené úvěry. Stejně důležité je najít podpůrná opatření pro nízkopříjmové skupiny, které žijí v nájemním bydlení.

Organizace proto vyzývají vládu, aby podnikla zásadní kroky k zajištění odolnějších domů v budoucnu, a předešla tak vysoké nadměrné úmrtnosti: Země EU v současné době jednají o nové dohodě, která stanoví minimální standardy energetické náročnosti budov prostřednictvím směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD). Přijetí této dohody by přitom výrazně přispělo k ochraně nejzranitelnějších skupin obyvatelstva.

Součástí vládní politiky musí být i pokračující odklon od plynových kotlů a uhlí a přechod na alternativní řešení, jako jsou elektrická tepelná čerpadla. "V rámci rekonstrukce budovy je nutné myslet na opatření proti letnímu přehřívání. Dobrá tepelně izolační obálka v létě zadržuje teplo a v zimě chrání před chladem. Rozhodně by se nemělo zapomínat na vnější zastínění oken, která jsou nejčastějším zdrojem přehřívání. K udržení příjemné teploty přispívá také řízené větrání s rekuperací tepla. Neuvážená instalace chlazení (klimatizace) může způsobit více problémů než užitku. Proto je lepší přehřívání předcházet," vysvětluje konzultant pro úspory energie ve společnosti Centrum pasivního domu Michal Čejka.

V kvalitních a dobře izolovaných budovách podle něj žije stále jen menšina populace. „Přitom je to řešení, které chrání jak před letními vlnami veder, tak před vysokými účty za energie v zimě. Proto podporujeme snahy o urychlení renovací, například v souvislosti s právě projednávanou směrnicí o energetické účinnosti budov,“ uzavřel.

Poznámky a doplňující informace pro editory:

- Více než 70 % českého bytového fondu potřebuje rekonstrukci (zdroj: ISSUU)

- Energetická chudoba trápí až milion obyvatel ČR (zdroj: Hnutí Duha)

- Téměř dvě třetiny všech českých domácností bydlí v rodinných domech (zdroj: ISSUU)

- 79 % českých domácností bydlí ve vlastním domě či bytě. Je to jedno z nejvyšších čísel v Evropě, průměr v EU je 70 % (zdroj: Eurostat)

O směrnici EPBD

Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) je aktuálně projednávaný právní předpis EU, který stanoví akční plán na renovaci evropských budov a zavádění technologií, jako jsou tepelná čerpadla a solární panely, s cílem snížit do roku 2050 emise skleníkových plynů.

Podle směrnice EPBD bude česká vláda pověřena vypracováním národního plánu modernizace českých domů, škol, nemocnic a dalších budov. Budovy, které nejvíce plýtvají energií, budou opraveny jako první, aby byli lidé chráněni před vysokými účty za energii a energetickou chudobou. EPBD zmodernizuje české budovy, které budou odolnější a účinnější.

V Evropském parlamentu byla směrnice EPBD v březnu schválena drtivou většinou hlasů. Jednání nyní vstoupila do fáze trialogu, v němž je česká vláda zastoupena přímo prostřednictvím Evropské rady.

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Ostrava 19. července 2024 (PROTEXT) - Významným milníkem architektury v Ostravě je záchrana ikonického „mrakodrapu“ na Ostrčilově ulici. Dům podstoupí komplexní rekonstrukci pod taktovkou... celý článek

Vital Strategies: Mezinárodní olympijský výbor vyzván k ukončení sponzoringu prodejci slazených nápojů

Paříž 19. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední globální odborníci a aktivisté v oblasti zdraví vyzývají k celosvětovému ukončení sponzoringu sportovních akcí výrobci slazených... celý článek

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Partners Financial Services