Jelikož je nízká oběžná dráha zahlcena odpadem, Evropa od roku 2026 zahajuje misi na sbírání vesmírného odpadu

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 8. 9. 2023
Jelikož je nízká oběžná dráha zahlcena odpadem, Evropa od roku 2026 zahajuje misi na sbírání vesmírného odpadu

Zdroj: Protext

Praha 8. září 2023 (PROTEXT) - Minulý měsíc jsme podepsali smlouvu o spolupráci se společností ClearSpace a tím jsme se zařadili do týmu, který pracuje na vůbec první misi zaměřené výhradně na odstranění neaktivního objektu z oběžné dráhy,“ uvádí ředitel brněnské společnosti G.L. Electronic s.r.o., Luděk Graclík.

Na oběžné dráze Země se nachází více než 1 036 500 objektů o velikosti větší než 1 cm, které mohou ukončit jakoukoliv misi.

Nachází se zde celé neaktivní družice, horní stupně nosných raket či další vyřazené kousky, které zde zůstaly po rozdělení rakety a družice. Tyto kusy vesmírného smetí se pohybují rychlostí desítek tisíc kilometrů za hodinu a mohou se srazit s aktivními družicemi či raketami, které jim stojí v cestě.

I kdyby se všechny starty do vesmíru okamžitě zastavily, množství trosek by nadále narůstalo kvůli srážkám, které by vedly k dalším úlomkům, a tím k dalším nehodám atd. Nejúčinnějším způsobem, jak tuto řetězovou reakci ukončit a stabilizovat populaci trosek na kritických oběžných drahách, je odstranit z vesmíru velké kusy trosek.

Mise ADRIOS Clearspace-1

Mise ADRIOS Clearspace-1 je vyvíjena v rámci programu Evropské kosmické agentury (ESA) a představuje tak první krok k čistší oběžné dráze Země. ADRIOS (Active Debris Removal & In-Orbit Servicing) je členěn na ClearSpace-1 Mission a In-Orbit Servicing Mission.

Mise byla schválena na ministerské radě ESA v listopadu 2019 po výběrovém řízení, v němž byl zvolen koncept předložený švýcarským start-upem ClearSpace. ESA se společností ClearSpace podepsala smlouvu v hodnotě 86 milionů EUR, aby tohoto úkolu dosáhla.

Projekt vyvrcholí v roce 2026, kdy ClearSpace vypustí svou první družici, jež se přiblíží k horní části družicového adaptéru Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), který v roce 2013 na orbitu zanechala nosná raketa ESY, Vega. Tento adaptér pak experimentální čtyřramenný robot zachytí a stáhne do atmosféry, kde spolu shoří.

Přínos G.L. Electronic

„V G.L. Electronic budeme zodpovědní za design, výrobu a testování kabelových svazků a výrobu makety (1:1), tzv. mock-up, který slouží k verifikaci designu kabelových svazků i např. k verifikaci délky kabelů. Již od začátku se účastníme velmi intenzivních schůzek v rámci technické podpory při realizaci kabelových svazků. Pro EM i FM fázi projekut poskytneme datové kabely, napájecí kabely či kabely pro samotná záchytná ramena atd.,“ vysvětluje Product Manager for Space Manufacturing, Jan Novotný.

G.L. Electronic dodá kabely pro vývojovou i letovou fázi projektu.

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo dotáhnout jednaní až k podpisu smlouvy s ClearSpace a můžeme se tak podílet na další velmi významné evropské misi. Věříme, že z nás naše zkušenosti a zavedené know-how dělají z ideálního partnera pro tento projekt. O tom, že si G.L.Electronic si začíná upevňovat pozici středoevropského dodavatele kabelových svazků, svědčí nedávno podepsané smlouvy k misím Copernicus,“ dodává Luděk Graclík.

Financováno ESA. Text není oficiální stanovisko ESA.

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Ostrava 19. července 2024 (PROTEXT) - Významným milníkem architektury v Ostravě je záchrana ikonického „mrakodrapu“ na Ostrčilově ulici. Dům podstoupí komplexní rekonstrukci pod taktovkou... celý článek

Vital Strategies: Mezinárodní olympijský výbor vyzván k ukončení sponzoringu prodejci slazených nápojů

Paříž 19. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední globální odborníci a aktivisté v oblasti zdraví vyzývají k celosvětovému ukončení sponzoringu sportovních akcí výrobci slazených... celý článek

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Partners Financial Services