Kongres nové mobility 2023, čtvrtý ročník největší konference v Polsku a středovýchodní Evropě, 26. až 28. září 2023 v prostorách EXPO Lodž.

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 12. 9. 2023
Kongres nové mobility 2023, čtvrtý ročník největší konference v Polsku a středovýchodní Evropě, 26. až 28. září 2023 v prostorách EXPO Lodž.

Zdroj: Protext

Varšava 12. září 2023 (PROTEXT) - Evropští lídři budou diskutovat o tom, jak urychlit multimodální a bezemisní dopravu ve městech.

- EIT Urban Mobility se na této třídenní akci představí ve svém vlastním stánku. Očekává se více než 400 řečníků, 250 akcí a 1500 účastníků.

- Maria Tsavachidis, generální ředitelka společnosti EIT Urban Mobility, vystoupí 27. září od 10:00 do 11:15 v panelu na vysoké úrovni na téma Zelená města.

- EIT Urban Mobility představí svůj tým expertů na vodík a mobilitu. Gareth Macnaughton, ředitel pro inovace společnosti EIT Urban mobility, vystoupí 28. září v panelu na vysoké úrovni s názvem Zelený vodík - jediný vodík! Vodíková ekonomika musí být zelená - jak se k ní dostat?

V ulicích polských měst již jezdí více než 100 000 elektrických koloběžek. Na popularitě získávají také elektrokola a další formy bezemisní mikromobility. Děje se tak v celé střední a východní Evropě a Evropské unii. O perspektivách dalšího rozvoje tohoto odvětví, nových obchodních modelech, optimalizaci legislativy, podpůrných nástrojích a osvědčených mezinárodních postupech budou diskutovat odborníci z celé Evropy během Kongresu nové mobility 2023 (dále jen KNM). Témata měst v EU, která usilují o nové modely dopravy a dekarbonizaci, budou rovněž zkoumána za podpory klíčového partnera KNM, kterým je EIT Urban Mobility, iniciativy Evropského inovačního a technologického institutu, orgánu EU.

Mikromobilita a multimodalita jsou mezi Poláky stále populárnější. Ve městech, jako je Varšava, Krakov, Poznaň, Gdaňsk, Lodž nebo Vratislav, se stále častěji setkáváme s různými druhy osobní dopravy. Jednou z nejoblíbenějších možností je elektrický skútr. Půjčovny, které nabízejí krátkodobý pronájem těchto dopravních prostředků, se staly běžným jevem v centrech většiny měst (v současné době jsou k dispozici asi v 90). Používání e-skútrů je nejen ekologickou alternativou ke klasickým automobilům a taxíkům, ale také způsobem, jak se vyhnout dopravním zácpám a ušetřit čas při cestování po městě.

Součástí rozvoje mikromobility v Polsku jsou také půjčovny jízdních kol. Systémy minutových půjčoven fungují již ve zhruba 80 městech a vybízejí obyvatele i turisty k využívání této ekologické, levné a zdravé formy dopravy. Kromě toho jsou na polském trhu k dispozici elektrické koloběžky nebo malé elektromobily, které jsou ideální pro dojíždění do práce - jako součást platforem pro sdílení automobilů. Ke konci března 2023 bylo na polském trhu sdílené mobility - v kategorii samoobslužných vozidel - registrováno téměř 90.000 vozidel. Tato čísla zahrnují jak jednostopá vozidla, tak automobily, které si lze pronajmout prostřednictvím mobilních aplikací nebo přímo od majitelů vozidel.

Mikromobilita - přirozená součást multimodality a inovativní městské dopravy

Jedná se o základ pro rozvoj nízkoemisních zón v Polsku, protože snížení počtu vozidel je nezbytným krokem v dekarbonizaci měst a městských zón, stále více měst ve střední a východní Evropě také investuje do elektrobusů a vodíkových autobusů. To je důležité, protože řešení na poslední míli musí záviset na robustním systému autobusové a železniční dopravy. Téma, kterému se budeme více věnovat také díky skvělému partnerství mezi PSPA a EIT Urban Mobility na veletrhu KNM 2023.

- Polsko zaznamenalo meziroční nárůst mikromobility o 44 %, ale naše hlavní město se může pochlubit také jedním z největších vozových parků e-busů v EU a více městských oblastí se rovněž zabývá řešeními veřejné dopravy na FCEV. Městská doprava je tedy každým měsícem ekologičtější a inovativnější - říká Aleksander Rajch, člen představenstva PSPA. - Jsme hrdí na to, že na Kongresu nové mobility se budeme moci těmto tématům věnovat s podporou našich vážených partnerů z EIT Urban Mobility, který je skutečně majákem EU pro inovační řešení městské dopravy - dodává Rajch.

KNM2023: přední událost ve světě dopravy

KNM je největší akcí v oblasti e-mobility a bezemisní dopravy ve střední a východní Evropě, na které se sejdou vedoucí představitelé průmyslu, výzkumní pracovníci, zástupci státní správy a samosprávy a všichni, kdo se zajímají o budoucnost mobility. Jedním z témat letošního kongresu bude mikromobilita a multimodalita jako nedílná součást budoucího dopravního systému ve městech. KNM 2023 mimo jiné představí "Strategii rozvoje nové mobility", která diagnostikuje 8 klíčových výzev a obsahuje celkem 15 doporučení pro opatření, jejichž zavedení umožní rozvoj nových forem mobility v polských samosprávách. Během konference bude rovněž zahájen projekt "Národní strategie pro cyklistiku". Kromě toho budou přední zainteresované strany a zástupci průmyslu diskutovat o nutných regulačních změnách, které mají stimulovat rozvoj odvětví mikromobility v Polsku, a o osvědčených postupech v této oblasti zavedených v evropských městech. PSPA je hrdá na to, že všechna tato témata a další významné otázky městské dopravy budou řešeny s podporou EIT Urban mobility.

- Nadcházející kongres je neocenitelnou příležitostí k podpoře spolupráce, inspiraci pro inovace a připravení půdy pro udržitelný a inkluzivní dopravní ekosystém. Těším se na setkání s dalšími odborníky, sdílení poznatků a nápadů, jak společně řídit transformaci směrem k inteligentnějším, ekologičtějším a propojenějším řešením mobility - říká Maria Tsavachidis, generální ředitelka společnosti EIT Urban Mobility.

KNM a EXPO

Kongres nové mobility 2023 je čtvrtým ročníkem největší konference v Polsku a středovýchodní Evropě věnované rozvoji trhu udržitelné dopravy. Akce se bude konat od 26. do 28. září 2023 v prostorách EXPO Lodž.

Součástí letošního KNM bude také největší regionální výstava bezemisních technologií v dopravě, která je určena dodavatelům a zákazníkům řešení e-mobility z celé Evropy. Výstava bude doprovázet celý kongres a obsáhne 3 výstavní zóny - vnitřní a venkovní, postavené na 19 000 m2. Organizátoři slibují více než 100 vystavovatelů z regionu a 2 000 návštěvníků. Prostor umožní četné premiéry, ukázky, testy a navazování kontaktů.

Program Kongresu nové mobility bude založen na šesti strategických tematických okruzích:

- CEE GTI Summit - summit lídrů v oblasti udržitelné dopravy v regionu střední a východní Evropy;

- Poland Drives e-Mobility - platforma pro spolupráci klíčových aktérů trhu elektromobility v Polsku;

- Battery Day - EBA Summit - konference výrobců a odborníků na technologie baterií pro automobilový průmysl;

- Green Fleet Forum - ESG - fórum pro fleetový průmysl, společnosti, které se nejvíce podílejí na zavádění elektrických pohonů;

- eHDV Forum - fórum účastníků trhu HDV, které se věnuje rozvoji odvětví těžké dopravy s nulovými emisemi;

- Fórum pro vodíkovou mobilitu - fórum klíčových účastníků komerčního zavádění vodíkových technologií v dopravě.

Konference bude trvat 3 dny a bude probíhat na 6 scénách. Organizátoři slibují 300 řečníků a diskutujících a 200 věcných bodů programu.

Více informací naleznete na adrese: www.kongresnowejmobilnosci.pl

O EIT Urban Mobility

Cílem iniciativy EIT Urban Mobility, která je součástí Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), orgánu Evropské unie, je urychlit řešení a přechod na uživatelsky orientovaný, integrovaný a skutečně multimodální dopravní systém. Jako přední evropské inovační společenství pro městskou mobilitu se EIT Urban Mobility snaží zabránit roztříštěnosti tím, že usnadňuje spolupráci mezi městy, průmyslem, akademickou obcí, výzkumem a inovacemi při řešení nejnaléhavějších problémů mobility ve městech. S využitím měst jako živých laboratoří budou jeho průmysloví, výzkumní a univerzitní partneři demonstrovat, jak mohou nové technologie fungovat při řešení skutečných problémů ve skutečných městech prostřednictvím inteligentnější přepravy osob, zboží a odpadu.

Více informací naleznete na adrese www.kongresnowejmobilnosci.pl

Sledujte EIT Urban Mobility na: Linkedin, Twitter, Facebook, Youtube, Instagram

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Ostrava 19. července 2024 (PROTEXT) - Významným milníkem architektury v Ostravě je záchrana ikonického „mrakodrapu“ na Ostrčilově ulici. Dům podstoupí komplexní rekonstrukci pod taktovkou... celý článek

Vital Strategies: Mezinárodní olympijský výbor vyzván k ukončení sponzoringu prodejci slazených nápojů

Paříž 19. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední globální odborníci a aktivisté v oblasti zdraví vyzývají k celosvětovému ukončení sponzoringu sportovních akcí výrobci slazených... celý článek

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Partners Financial Services