Konference NIS2 - aktuality, výzvy a praktické zkušenosti z implementace evropské směrnice NIS2

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 20. 10. 2023
Konference NIS2  - aktuality, výzvy a praktické zkušenosti z implementace evropské směrnice NIS2

Zdroj: Protext

Praha 20. října 2023 (PROTEXT) - Ve středu 1. listopadu od 10:00 do 16:00 se v Divadle Na Fidlovačce v Praze koná odborná konference s mimořádně aktuálním tématem směrnice NIS2, jejíž požadavky se dotknou minimálně 6 000 subjektů v Česku.

Akce je určena především pro ředitele a manažery ICT a kyberbezpečnosti, IT specialisty, zástupce firem a organizací podléhajících směrnici NIS2 apod. Konferenci pořádají renomované IT společnosti specializující se na kybernetickou bezpečnost – Algotech, MyCom Solutions a TeskaLabs. Partnery akce jsou Eset, Axenta, Comguard, Whalebone, Scaut a Develop Most. Rezervace vstupenek v ceně 500 Kč (bez DPH) je možná na e-mailu akce@algotech.cz.

Tématy konference a následné diskuze s odborníky z oblasti kyberbezpečnosti budou především novinky související s NIS2 a ZoKB, povinnosti a výzvy s nimi spojené i praktické zkušenosti z implementace požadavků. Účastníci získají aktuální informace o směrnici NIS2 a jejím dopadu na jejich firmu či organizaci, o trendech a technologiích v kyberbezpečnosti, mohou sdílet zkušenosti s dalšími kolegy a experty a zapojit se do diskuze o reálných případech a řešeních v oblasti kybernetické bezpečnosti.Společnost TeskaLabs zde vystoupí s tématem log managementu, v němž patří k naprosté špičce. Log management se využívá k centralizovanému sběru, ukládání, analýze a vizualizaci logů z různých zdrojů. Může jít o aplikace, síťová zařízení, operační systémy, cloudová úložiště apod. Logové záznamy zpracovávají události, které se odehrály v IT systému, ať už jde o chyby, výjimky, úspěšná i neúspěšná přihlášení nebo přístupy k datům.

Díky efektivnímu log managementu je možné včas odhalit problémy v systému (chyby, výpadky, útoky), zlepšit bezpečnost díky informacím o akcích provedených v IT systému, optimalizovat výkon systému, splnit požadavky na compliance – třeba právě NIS2.

Co je směrnice NIS2

Evropský parlament na svém jednání 10. listopadu 2022 a Rada Evropské unie na jednání 28. listopadu 2022 přijaly znění nové směrnice o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně kybernetické bezpečnosti v EU, tzv. směrnice NIS2. V platnost vstoupila 20. dnem po tomto zveřejnění. Členské státy EU pak mají 21 měsíců od vstupu směrnice v platnost na to, aby její ustanovení začlenily do svého vnitrostátního práva. Česká republika by měla mít nové povinnosti ukotveny v národní legislativě (ZoKB a některých dalších předpisů) do 16. října 2024.

Směrnice NIS2 mj. rozšiřuje okruh povinných osob v oblasti kybernetické bezpečnosti, zpřísňuje požadavky na hlášení bezpečnostních incidentů, zavádí osobní odpovědnost managementu a zásadně zvyšuje sankce za nedodržení povinností.

NIS2 dělí organizace do dvou skupin – na subjekty zásadního významu a subjekty důležité. Opatření se tak budou týkat více než 6 000 firem a institucí v České republice – od energetiky, zdravotnictví, potravinářství nebo chemický průmysl přes dopravu, bankovnictví, vodárenství, výrobu potravin či digitální infrastrukturu po poštovní a kurýrní služby, nakládání s odpady, veřejnou správu a mnoho dalších odvětví. Kromě oboru působnosti je jedním z kritérií pro zařazení pod NIS2 také roční obrat a počet zaměstnanců. Spadat pod ni bude tedy většina komerčních subjektů.

______________

TeskaLabs

Technologická společnost TeskaLabs se dlouhodobě zabývá vývojem pokročilých softwarových produktů pro kybernetickou bezpečnost, jako jsou SIEM, Logmanagement a PKI řešení kybernetické bezpečnosti, které pomáhají firmám plnit vysoké bezpečnostní standardy v této oblasti.

Firmu založili Aleš Teska a Vladimíra Tesková v roce 2014. Oba už v tu dobu měli za sebou i další úspěšné společné projekty, mj. systém pro mobilní operátory, který monitoruje kvalitu služeb, nebo online nástroj projektového managementu.Z původního ostře sledovaného startupu nabízejícího řešení pro zabezpečení mobilních aplikací a bezpečné připojení mobilních zařízení do firemních sítí se postupem času stala renomovaná technologická společnost v oblasti kybernetické bezpečnosti.Velký podíl na tom mělo nejen přestěhování do Londýna, ale také účast v náročném programu prestižního globálního akcelerátoru TechStars, v němž byl TeskaLabs prvním českým startupem. Díky tomu si TeskaLabs vybrala britská pobočka firmy Cisco do svého programu podpory začínajících technologických firem.

Její služby a bezpečnostní řešení využívají firmy a instituce napříč odvětvími – např. O2, IKEM, TV Nova, TV Prima, Linet, AXA, Heureka, MPSV, Jablotron, Innogy, Axenta aj.TeskaLabs je strategickým partnerem O2 Czech Republic a Cisco Solution Partner.

Další informace na logman.io, http://www.teskalabs.com, na FCB, X nebo LinkedIn.

Kontakt pro média:

Mariana Pohlová

PR & media manager

E-mail: mariana@tempusmedia.cz

www.tempusmedia.cz

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Ostrava 19. července 2024 (PROTEXT) - Významným milníkem architektury v Ostravě je záchrana ikonického „mrakodrapu“ na Ostrčilově ulici. Dům podstoupí komplexní rekonstrukci pod taktovkou... celý článek

Vital Strategies: Mezinárodní olympijský výbor vyzván k ukončení sponzoringu prodejci slazených nápojů

Paříž 19. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední globální odborníci a aktivisté v oblasti zdraví vyzývají k celosvětovému ukončení sponzoringu sportovních akcí výrobci slazených... celý článek

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Partners Financial Services