Malware StripedFly má na svědomí už víc než milion obětí, informuje Kaspersky

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 3. 11. 2023
Malware StripedFly má na svědomí už víc než milion obětí, informuje Kaspersky

Zdroj: Protext

Praha 3. listopadu 2023 (PROTEXT) - Odborníci společnosti Kaspersky odhalili dosud neznámý, vysoce sofistikovaný malware StripedFly, který působí po celém světě nejméně od roku 2017 a zasáhl více než milion obětí. Vypadal jako pouhý těžař kryptoměn, ale nakonec se z něj vyklubal komplexní malware s multifunkční hackerskou vývojovou platformou.

V roce 2022 se globální výzkumný a analytický tým (GReAT) společnosti Kaspersky setkal se dvěma neočekávanými detekcemi v procesu WININIT.EXE, které byly vyvolány sekvencemi kódu nalezenými předtím v malwaru Equation. Příčinou byl StripedFly, jehož aktivity probíhaly nejméně od roku 2017 a účinně se vyhýbaly předchozím analýzám, protože byl dříve nesprávně klasifikován jako těžař kryptoměn. Po komplexním prozkoumání problému se ukázalo, že těžba kryptoměn je pouze součástí mnohem většího celku – komplexního škodlivého víceúčelového frameworku s mnoha doplňky.

Tento malware obsahuje několik modulů, které mu umožňují působit jako pokročilá trvalá hrozba (APT), těžař kryptoměn, a dokonce jako ransomware, což rozšiřuje potenciální motivy útočníků od finančního prospěchu až po špionáž. Je zajímavé, že kryptoměna Monero těžená jedním z modulů dosáhla 9. ledna 2018 své nejvyšší hodnoty 542,33 USD, zatímco v roce 2017 činila asi jen 10 USD. Od roku 2023 si udržuje hodnotu kolem 150 USD. Odborníci společnosti Kaspersky zdůrazňují, že těžební modul je hlavním faktorem, který malwaru umožňuje unikat detekci po delší dobu.

Útočník, který stojí za touto operací, získal rozsáhlé možnosti tajného špehování obětí. Škodlivý software krade a shromažďuje každé dvě hodiny citlivé informace, například přihlašovací údaje k webům a Wi-Fi sítím nebo osobní údaje, jako jsou jméno, adresa, telefonní číslo, zaměstnání a pracovní pozice. Kromě toho může malware na zařízení oběti nepozorovaně pořizovat snímky obrazovky, získat významnou kontrolu nad počítačem, a dokonce nahrávat vstupy z mikrofonu.

Původní přenašeč infekce zůstával neznámý, dokud vyšetřování společnosti Kaspersky neodhalilo, že využívá zranitelnost EternalBlue. Přestože je známá od roku 2017, je stále významná, protože mnoho uživatelů svoje systémy neaktualizovalo. Podle počítadel stažení, dosáhl odhadovaný počet cílů StripedFly více než jednoho milionu obětí po celém světě.

„Na vytvoření tohoto malwarového frameworku bylo vynaloženo opravdu pozoruhodné úsilí a jeho odhalení bylo dost velkým překvapením. Schopnost aktérů hrozeb přizpůsobovat se a vyvíjet další škodlivé aktivity je neustálou výzvou, a proto je pro nás jako výzkumníky tak důležité, abychom se i nadále věnovali odhalování a blokování šíření sofistikovaných kybernetických hrozeb a aby zákazníci nezapomínali na komplexní ochranu,“ říká Sergey Lozhkin, hlavní bezpečnostní výzkumník z globálního výzkumného a analytického týmu společnosti Kaspersky.

Abyste se nestali obětí cíleného útoku známého nebo neznámého aktéra hrozeb, doporučují výzkumníci společnosti Kaspersky následující opatření:

  • Pravidelně aktualizujte operační systém, aplikace a antivirový software.
  • Buďte obezřetní v případě e-mailů, zpráv nebo telefonátů s žádostí o citlivé informace. Vždy si ověřujte totožnost odesílatele.
  • Zajistěte svému firemnímu bezpečnostnímu týmu přístup k nejnovějším informacím o hrozbách (TI). Ten můžete získat na portálu Kaspersky Threat Intelligence, který je jednotným přístupovým bodem k TI a poskytuje data o kybernetických útocích a poznatky shromážděné společností Kaspersky za více než 20 let.
  • Školte svůj bezpečnostní tým, aby mohl čelit nejnovějším hrozbám, pomocí online školení Kaspersky vytvořeného týmem GReAT.

 

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Ostrava 19. července 2024 (PROTEXT) - Významným milníkem architektury v Ostravě je záchrana ikonického „mrakodrapu“ na Ostrčilově ulici. Dům podstoupí komplexní rekonstrukci pod taktovkou... celý článek

Vital Strategies: Mezinárodní olympijský výbor vyzván k ukončení sponzoringu prodejci slazených nápojů

Paříž 19. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední globální odborníci a aktivisté v oblasti zdraví vyzývají k celosvětovému ukončení sponzoringu sportovních akcí výrobci slazených... celý článek

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Partners Financial Services