Nenechte se (nejen) o Vánocích napálit. Jak vypadají typické vánoční scamy

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 19. 12. 2023
Nenechte se (nejen) o Vánocích napálit. Jak vypadají typické vánoční scamy

Zdroj: Protext

Praha 19. prosince 2023 (PROTEXT) - Vánoční svátky patří k nejpříjemnějším obdobím roku. Radost z nákupu dárků pro naše nejbližší i z otvírání online přání od přátel však může doslova zhořknout kvůli stále častějším, a hlavně sofistikovanějším kyberpodvodům a scamům. V období Vánoc mají online podvodníci doslova žně, protože dokážou perfektně využít nákupního shonu a oslabené ostražitosti k tomu, aby získali peníze, osobní údaje nebo přístup k zařízením. S nejčastějšími scamy vás seznámí Vladimíra Tesková, COO české technologické firmy TeskaLabs, která se zabývá kybernetickou bezpečností.

Jedním z nejběžnějších kyberpodvodů jsou phishingové e-maily nebo SMS zprávy, které vypadají jako od důvěryhodných zdrojů, jako jsou banky, pošta nebo doručovací služby. V těchto zprávách scameři požadují hesla, osobní nebo platební údaje. Pokud si nejste jisti, zda jsou e-maily nebo SMS zprávy pravé, kontaktujte přímo zdroj, který je údajným autorem zprávy. 

Čekáte zásilku? Tak si dejte dobrý pozor i na e-maily nebo SMS zprávy, které tvrdí, že je balíček na místě, ovšem až po zaplacení „dodatečných“ poplatků nebo poskytnutí osobních údajů.

Nejen na nenapravitelné šetřílky zase míří falešné e-shopy, nabízející neexistující nebo velmi levné produkty. Po zaplacení samozřejmě zboží nikdy nedorazí.

Emočně vypjatější období dokážou využít i podvodníci v rámci falešných darovacích kampaní požadujících „charitativní“ dary.

Výjimkou stále nejsou ani nejrůznější loterie a soutěže, ve kterých jsou oběti lákány na výhru ve falešné hře za účelem zaplacení „manipulačních poplatků“ nebo poskytnutí osobních údajů pro převzetí výhry.

Pozadu nezůstávají ani podvody na sociálních sítích. Scameři například vytvoří falešné profily, které se vydávají za známé osobnosti nebo organizace, a žádají o finanční pomoc nebo osobní údaje. I tady buďte opatrní při sdílení osobních informací a nikdy nikomu nesdělujte své heslo nebo číslo kreditní karty. 

Vánoce jsou ideálním obdobím i pro rozesílání malwaru, často maskovaného za neškodné soubory a programy. Typickým příkladem jsou vánoční přání nebo hudební skladby. To nejmenší, co můžete udělat, je ověřit bezpečnost souboru předtím, než ho stáhnete.

Firmám zase tradičně přidělávají vrásky podvodníci, kteří se snaží dostat k citlivým firemním datům. Může jít např. o e-maily, které na první pohled vypadají jako od dodavatelů nebo zákazníků a ve kterých jsou vyžadovány osobní údaje zaměstnanců – hesla nebo čísla kreditních karet. Proto by organizace rozhodně neměly zanedbávat školení zaměstnanců a pravidelně je informovat o bezpečnostních rizicích. 

Jedním z nástrojů, jak předcházet kyberútokům, je aktualizace softwaru. I tady ale buďte opatrní. Může se totiž stát, že podvodné výzvy k instalaci aktualizace mohou do zařízení nebo systému zanést malware nebo virus.

Sváteční čas je bohužel ideální dobou pro nejrůznější kyber rejdy, protože podvodníci často využívají zvýšené nákupní aktivity a dobré vůle lidí k provádění nekalých aktivit. Buďme proto vždy obezřetní a nenechme si kvůli nim narušit pohodu adventního období a vánočních svátků. 

Více na www.teskalabs.com, logman.io a na sociálních sítích LinkedIn, Facebook nebo X.

Kontakt pro média:

Mariana Pohlová

PR & media manager

E-mail: mariana@tempusmedia.cz

www.tempusmedia.cz

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Ostrava 19. července 2024 (PROTEXT) - Významným milníkem architektury v Ostravě je záchrana ikonického „mrakodrapu“ na Ostrčilově ulici. Dům podstoupí komplexní rekonstrukci pod taktovkou... celý článek

Vital Strategies: Mezinárodní olympijský výbor vyzván k ukončení sponzoringu prodejci slazených nápojů

Paříž 19. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední globální odborníci a aktivisté v oblasti zdraví vyzývají k celosvětovému ukončení sponzoringu sportovních akcí výrobci slazených... celý článek

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Partners Financial Services