TeskaLabs: Desatero kyberbezpečnosti v novém roce pro firmy i jednotlivce

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 3. 1. 2024
TeskaLabs: Desatero kyberbezpečnosti v novém roce pro firmy i jednotlivce

Zdroj: Protext

Nový rok je ideálním časem pro nejrůznější předsevzetí. Co si tak přidat do seznamu i něco, co vám může ušetřit spoustu starostí, času a peněz? Ano, mluvíme o kybernetické bezpečnosti. Společnosti i jednotlivci by měli být vždy ostražití a chránit se před kyberútoky, které jsou stále častější a sofistikovanější. Zajímá vás, jak reagovat na podvodné e-maily, SMS zprávy či odkazy, nebo jak si zabezpečit svá zařízení, data a osobní údaje? Pak je právě vám určeno malé „bezpečnostní desatero“, které připravila Vladimíra Tesková, COO společnosti TeskaLabs, která se zabývá vývojem pokročilých nástrojů pro kybernetickou bezpečnost. 

  1. Buďte ostražití vůči e-mailům a SMS zprávám. Podvodníci totiž často využívají Vánoc k tomu, aby rozesílali podvodné e-maily a SMS zprávy, které vypadají jako od důvěryhodných zdrojů, jako jsou banky, pošta nebo doručovací služby. V nich vás mohou žádat o hesla či osobní nebo platební údaje. Pokud si nejste jisti, zda jsou e-mail nebo SMS zpráva pravé, kontaktujte přímo údajného autora zprávy.
  2. Neklikejte bezhlavě na všechny možné odkazy v nevyžádaných e-mailech nebo SMS zprávách, i když se může zdát, že pocházejí z důvěryhodného zdroje. Tyto odkazy totiž často vedou na škodlivé webové stránky – a odtud je už jen krůček k napadení vašeho zařízení nebo firemního systému. 
  3. Používejte silná hesla a pravidelně je měňte. Základním doporučením je alespoň osm znaků, kombinace velkých a malých písmen, číslic a speciálních znaků. 
  4. Aktualizujte svůj software, protože jde často o opravy bezpečnostních chyb, které mohou být využity k útokům. Ujistěte se, kromě softwaru máte aktualizován i webový prohlížeč a operační systém, který používáte.
  5. Používejte kvalitní antivirový program a firewall, které pomáhají chránit váš počítač nebo mobilní zařízení před škodlivým softwarem.
  6. Nezapomeňte zabezpečit také svůj Wi-Fi router, který je vstupní branou do vaší sítě. I tady byste měli mít nastaveno silné heslo a aktualizaci na nejnovější verzi firmwaru.
  7. Zabezpečte své osobní údaje a nikdy nesdílejte např. jméno, adresu, číslo bankovního účtu nebo kreditní karty s lidmi, které neznáte.
  8. Vyhněte se používání veřejných Wi-Fi sítí, které jsou často méně bezpečné než ty domácí. Pokud už musíte používat veřejnou Wi-Fi síť, vyhněte se zadávání citlivých informací, jako jsou hesla nebo čísla kreditních karet.
  9. Zlatým pravidlem firem je pravidelně školit zaměstnance o kyberbezpečnost a ujistit se, že jsou obeznámeni s bezpečnostními riziky a vědí, jak se před nimi chránit.
  10. Buďte připraveni a mějte plán, jak postupovat v případě kybernetického útoku. Ten by měl zahrnovat kroky, které podniknete k ochraně vašich dat a k obnovení vašich systémů.

Vstup do nového roku je ideální příležitostí nejen pro stanovení osobních a profesních cílů, ale také pro zvýšení povědomí o kybernetické bezpečnosti a ochraně našich digitálních životů. Vladimíra Tesková zdůrazňuje, že správné digitální návyky a používání pokročilých bezpečnostních nástrojů jsou klíčové pro ochranu proti stále se vyvíjejícím kybernetickým hrozbám. V novém roce je tedy více než kdy jindy důležité být proaktivní a věnovat pozornost bezpečnostním opatřením, která nám pomohou udržet naše zařízení, data a osobní údaje v bezpečí. Společnost TeskaLabs je připravena vám v tomto úsilí pomoci svými inovativními řešeními a radami pro bezpečnější digitální prostředí. 

Přejeme vám bezpečný a úspěšný rok 2024!

TeskaLabs

Technologická společnost TeskaLabs se dlouhodobě zabývá vývojem pokročilých softwarových produktů pro kybernetickou bezpečnost, jako jsou log management, SIEM a PKI řešení kybernetické bezpečnosti, které pomáhají firmám plnit vysoké bezpečnostní standardy v této oblasti.

Firmu založili Aleš Teska a Vladimíra Tesková v roce 2014. Oba už v tu dobu měli za sebou i další úspěšné společné projekty, mj. systém pro mobilní operátory, který monitoruje kvalitu služeb, nebo online nástroj projektového managementu.

Z původního ostře sledovaného startupu nabízejícího řešení pro zabezpečení mobilních aplikací a bezpečné připojení mobilních zařízení do firemních sítí se postupem času stala renomovaná technologická společnost v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Velký podíl na tom mělo nejen přestěhování do Londýna, ale také účast v náročném programu prestižního globálního akcelerátoru TechStars, v němž byl TeskaLabs prvním českým startupem. Díky tomu si TeskaLabs vybrala britská pobočka firmy Cisco do svého programu podpory začínajících technologických firem.

Její služby a bezpečnostní řešení využívají firmy a instituce napříč odvětvími – např. O2, IKEM, TV Nova, TV Prima, Linet, AXA, Heureka, MPSV, Jablotron, Innogy, Axenta aj.

Firma má pobočky v Praze a Londýně.

 

Kontakt pro média: Mariana Pohlová PR & media manager E-mail: mariana@tempusmedia.cz

www.tempusmedia.cz

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Ostrava 19. července 2024 (PROTEXT) - Významným milníkem architektury v Ostravě je záchrana ikonického „mrakodrapu“ na Ostrčilově ulici. Dům podstoupí komplexní rekonstrukci pod taktovkou... celý článek

Vital Strategies: Mezinárodní olympijský výbor vyzván k ukončení sponzoringu prodejci slazených nápojů

Paříž 19. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední globální odborníci a aktivisté v oblasti zdraví vyzývají k celosvětovému ukončení sponzoringu sportovních akcí výrobci slazených... celý článek

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Partners Financial Services