Šance na vyléčení karcinomu prsu je v Česku vysoká

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 30. 1. 2024
Šance na vyléčení karcinomu prsu je v Česku vysoká

Zdroj: Protext

 

Praha 30. ledna 2024 (PROTEXT) - K nejčastějším příčinám úmrtí žen na nádorová onemocnění patří karcinom prsu. Přesto tato diagnóza neznamená nutně beznaděj. Hlavní je přijít k lékaři včas, což se v Česku díky preventivním programům relativně daří. Odhalení rakoviny prsu v časném stadiu totiž výrazně zvyšuje úspěšnost léčby a pravděpodobnost, že pacientka přežije následujících pět let, je téměř stoprocentní, tedy prakticky stejná jako u zdravé populace. Možnost připojistit si nejen prsa, ale i ženské reprodukční orgány proti riziku nádorových onemocnění nabízí pojišťovna MetLife díky svému speciálnímu produktu Závažná ženská onemocnění.

Karcinom prsu je nejčastějším typem rakoviny u žen – v roce 2021 představoval přes 27 % všech nových onemocnění zhoubných novotvarů. Každoročně je v České republice diagnostikováno více než 7 200 nových případů tohoto onemocnění, což je přibližně 133 pacientek na 100 tisíc žen. Karcinom prsu ve velké míře postihuje pacientky v produktivním věku. Na konci roku 2021 žilo v Česku celkem 95 736 žen, které se s karcinomem prsu potýkaly nebo potýkají. A přestože výskyt rakoviny prsu dlouhodobě narůstá, úmrtnost na ni má v posledních letech lehce klesající tendenci. Vyplývá to ze statistik Ústavu zdravotnických informací.

Mezi rizikové faktory patří věk, vliv některých hormonů, pohyb, strava a pak také genetická predispozice (rodinná zátěž). V evropském měřítku patří Česká republika k zemím s nižším výskytem rakoviny prsu, ve srovnávacím žebříčku jí patří 21. místo. Při mezinárodním srovnání úmrtnosti na toto onemocnění obsazuje Česká republika v Evropě až 36. místo.

„Nádorová onemocnění prsou a ženských reprodukčních orgánů představují těžkou životní komplikaci. Pojišťovna MetLife nabízí svým klientkám možnost se proti těmto vážným onemocněním speciálně připojistit v rámci našeho životního pojištění. V případě potvrzení diagnózy závažnější fáze rakoviny jim toto připojištění umožní zabezpečit nejen sebe, ale i své blízké dostatečnou finanční rezervou, kdy pojišťovna vyplatí jednorázové pojistné plnění ve výši 100 % sjednané pojistné částky,“ říká Michala Hanzlíčková, produktová specialistka ze společnosti MetLife. Připojištění Závažná ženská onemocnění kryje onemocnění zhoubným nádorem prsu, pochvy, děložního čípku, dělohy, vejcovodů, vaječníků a vulvy. Pojistník se navíc může dostat k zajímavé slevě na pojistném ve výši až 37 %, a to prostřednictvím programu MetLife Fair, který odměňuje za méně rizikové zaměstnání a zdravý životní styl.

Včasná diagnostika karcinomu prsu? V Česku se daří

Z dat ÚZIS vyplývá, že se v Česku daří karcinom prsu diagnostikovat včas. V posledním sledovaném období, v letech 2017 až 2021, byl karcinom prsu zachycen v časném stadiu (klinické stadium I a II) u více než tří čtvrtin (79 %) pacientek. Včasné odhalení je přitom pro příznivou prognózu klíčové; pokud je rakovina prsu odhalena v prvním stadiu, pravděpodobnost pětiletého přežití je téměř srovnatelná se zdravou populací. Naopak záchyt v posledním, tedy čtvrtém stadiu snižuje šanci na přežití na čtvrtinu.

Nejúčinnější cestou pro včasné odhalení nádoru v raném stádiu je pravidelné preventivní mamografické vyšetření, výrazně k němu přispívá ale i samovyšetření prsu, které by žena měla provádět pravidelně, nejlépe v období těsně po menstruaci. Mamografický screening pomohl v České republice od svého zavedení v roce 2002 odhalit téměř 62 tisíc nádorů prsu, bezplatně jej ženy mohou podstoupit od 45 let.

Nádorová onemocnění vaječníků představují vyšší riziko

Výskyt nádorových onemocnění u dalších ženských orgánů (děložní čípek, děloha, vaječníky), je ve srovnání s prsy mnohem nižší, o to vyšší však může představovat riziko. Zejména rakovinu vaječníků se dlouhodobě nedaří diagnostikovat v raných stádiích – více než polovina pacientek svou nemoc odhalí až ve třetím a čtvrtém stadiu nemoci, kdy je pravděpodobnost úspěšné léčby významně nižší. A tak zatímco šance na pětileté dožití léčených pacientek s rakovinou prsu se v posledních letech pohybovala kolem 90 %, šance léčených pacientek s nádorovým onemocněním vaječníků byla necelých 50 %.

Světový den boje proti rakovině si připomínáme 4. února. Cílem je zvýšit povědomí o této nemoci a upozornit na včasnou prevenci.

O společnosti Metlife

Společnost MetLife, Inc. (NYSE: MET) je prostřednictvím svých dceřiných a přidružených firem jednou z předních světových společností poskytujících finanční služby v oblasti pojištění, anuit, zaměstnaneckých benefitů a správy aktiv, které pomáhají individuálním i firemním zákazníkům vytvořit jistější budoucnost. Společnost MetLife byla založena v roce 1868, svoji činnost vykonává ve více než 40 zemích a zaujímá vedoucí postavení ve Spojených státech, Japonsku, Latinské Americe, Asii, Evropě a na Středním východě. Další informace naleznete na adrese www.metlife.com.

MetLife v České republice

Pojišťovna MetLife (MetLife Europe d.a.c.) nabízí své služby v České republice od roku 1992. Dlouhodobě se umisťuje v žebříčku top 10 nejvyužívanějších pojišťoven v oblasti životního pojištění. Více informací na www.metlife.cz.

 

 

 

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Kaspersky varuje: riziko zneužití nahých snímků roste

Kaspersky varuje: riziko zneužití nahých snímků roste

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Celosvětová studie společnosti Kaspersky odhalila zásadní změny postojů a nepsaných pravidel společenských a romantických interakcí v digitálním... celý článek

Senzoor představuje inovované SOS tlačítko s detekcí pádu a přesnou lokalizací

Senzoor představuje inovované SOS tlačítko s detekcí pádu a přesnou lokalizací

Brno 18. července 2024 (PROTEXT) - Senzoor, český lídr ve vývoji IoT technologií, přináší na trh inovovanou verzi svého SOS tlačítka, určeného pro ochranu osob. Společnost v současnosti... celý článek

Partners Financial Services