Autopojištění a daně – jak spolu souvisí?

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 4. 3. 2024
Autopojištění a daně – jak spolu souvisí?

Zdroj: Protext

Na první pohled se může zdát, že daně a autopojištění jsou dvě tak rozdílné věci, že spolu nemohou v žádném případě souviset. Opak je v některých případech ale pravdou, souvisí spolu například povinné ručení a DPH u majitelů vozidel, kteří jsou plátci DPH, nebo možnost snížení základu daně u podnikatelů, kteří vozidlo zahrnuli do obchodního majetku.

Když se řekne autopojištění

Každé vozidlo, které vyráží na pozemní komunikace, musí mít sjednané nějaké to pojištění. Nutností je povinné ručení, které se také označuje jako zákonné pojištění vozidla, dobrovolné pak havarijní pojištění. Obě tato pojištění můžeme označit jako autopojištění a liší se v tom, koho chrání. Povinné ručení se vztahuje na škody, které provozem vozidla způsobíte někomu jinému, havarijní pojištění pak na škody, které vzniknou vám.

Povinné ručení a DPH

Povinné ručení vás chrání pro případ, že někomu jinému způsobíte škody na majetku, zdraví, životě, nebo škody s povahou ušlého zisku. Je u něj důležité si správně nastavit pojistné limity, abyste škodu nedopláceli z vlastní kapsy, možná vás ale překvapí, že když někdo způsobí škodu vám a pojišťovna vám má plnit, je rozdíl, zda vy jako poškozený jste nebo nejste plátcem DPH.

Pokud jste plátcem DPH, pak musíte počítat s tím, že vám pojišťovna vyplatí plnění bez DPH, protože si tuhle částku můžete odečíst z daní. A netýká se to jen povinného ručení, ale například i pojištění odpovědnosti.

Co to znamená v praxi? Když vám někdo poškodí vozidlo a nechá vám ho opravit v autoservisu, pojišťovna opravu sice uhradí, ale bez DPH. A to je problém. Vy máte za to, že je vše vyřešené, ale ouha. Servis chce DPH doplatit po vás. Řešení? Už na začátku pojišťovnu i autoservis upozorněte na to, že jste plátce DPH a potřebujete mít fakturu vystavenou na vaše jméno, abyste si DPH mohli následně odečíst.

Výdaje spojené s osobním vozidlem a snížení základu daně

Patříte mezi podnikatele a svoje vozidlo jste zahrnuli do obchodního majetku? Pak vás možná potěší, že máte šanci na snížení základu daně z příjmů o výdaje na:

  • Povinné ručení, které si sjednáte například na https://www.klik.cz/povinne-ruceni/.
  • Havarijní pojištění
  • Dálniční známku
  • Výdaje na pohonné hmoty, maziva a další kapaliny nutné pro provoz automobilu
  • Odpisy
  • Výdaje na údržbu vozidla apod.

Víte, že základ daně si můžete snížit i v případě, že si vozidlo jen pronajímáte, nebo ho dokonce máte vypůjčené? Liší se to ale tím, co může základ daně ponížit. V případě vypůjčeného vozidla jde o náklady na pohonné hmoty, drobné opravy a údržbu vozidla, pokud si ho pronajímáte, pak si základ daně můžete ponížit o nájemné, které za vozidlo platíte, údržbu a opravy vozidla podle nájemní smlouvy, pojištění, i prokázanou výši spotřebovaných pohonných hmot.

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Do Japonska míří nejznámější český drahokam

Do Japonska míří nejznámější český drahokam

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Ve slavnostních prostorách Valdštejnského paláce, sídla Senátu Parlamentu ČR, byla v úterý 9. července 2024 podepsána smlouva o spolupráci mezi šperkařským... celý článek

#iamAUT-Iniciativa Österreich Werbung společně s mezinárodními influencery

#iamAUT-Iniciativa Österreich Werbung společně s mezinárodními influencery

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Silný signál proti tlaku sociálních médií

Třetina českých uživatelů online seznamek by využila umělou inteligenci jako pomoc při seznamování

Třetina českých uživatelů online seznamek by využila umělou inteligenci jako pomoc při seznamování

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Lidé by jí přenechali například zahájení konverzace nebo tvorbu svého profilu

Dokonalé odhlučnění, perfektní zvuk a 55 hodin poslechu

Dokonalé odhlučnění, perfektní zvuk a 55 hodin poslechu

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Společnost Dyson představila sluchátka Dyson OnTrac

Stabilizační gimbal Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone: Váš osobní kameraman s umělou inteligencí

Stabilizační gimbal Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone: Váš osobní kameraman s umělou inteligencí

New York 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Hohem, přední výrobce stabilizačních gimbalů, dnes představila model Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone.

Partners Financial Services