Pochybné praktiky Pardubického kraje

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 5. 3. 2024
Pochybné praktiky Pardubického kraje

Zdroj: Protext

Pardubice 5. března 2024 (PROTEXT) - V mediálním prostoru zveřejnil Pardubický kraj zprávu, že odkládá systémové řešení parkování v areálu Pardubické nemocnice na neurčito. Důvodem je nedostatek finančních prostředků kraje na výstavbu parkovacích domů, protože značnou část dostupných prostředků investoval kraj do výstavby urgentního příjmu v Pardubické nemocnici. Je zarážející, že se při plánování a projektování této velké stavby na parkování jaksi pozapomnělo.

Z veřejně dostupných informací se nicméně ukázalo, že v roce 2023 Pardubický kraj zbytečně investoval značnou část finančních prostředků jako vypořádání nároků, plynoucích z mimořádnosti na trhu, jednotlivých zhotovitelů realizujících opravy komunikací v kraji, tedy tzv. víceprací.. Jako příklad lze uvést 5 zakázek na opravy komunikací v Pardubickém kraji, kdy se cena díky vícepracím zvýšila o 75,030.571 Kč. Jedná se o modernizaci silnice II/322 u Kojic, modernizaci silnice II/368 Moravská Třebová - průtah, modernizaci silnice II/315 Hrádek - Ústí nad Orlicí, modernizaci silnice II/366 Pohledy – křižovatka s I/43 I. a II. etapa a také modernizaci silnice II/366 Pohledy - průtah obcí – Křenov, III. etapa. Pardubický kraj odůvodnil tyto vícepráce válkou na Ukrajině a s tím spojenými zvýšenými náklady na komodity jako je asfalt, kamenivo a stavební ocel. Válka na Ukrajině však v žádném případě nemohla zvýšit cenu těchto v tuzemsku běžně dostupných komodit.

V této souvislosti je také třeba připomenout, že se vesměs jedná o stavby s dotací EU a existují zde tedy i dotační rizika plynoucí z uzavřených dohod o těchto vícepracích. Díky těmto vícepracím, s odkazem na mimořádnost tržního vývoje, kraj zbytečně vynaložil více než 75 milionů Kč, za které mohl postavit cca 85 parkovacích míst v jednom z uvažovaných parkovacích domů v Pardubické nemocnici.

Pardubický kraj chystá v roce 2024 investiční akci v objektu bývalé textilní továrny Perla v Ústí nad Orlicí, kde plánuje vybudování ateliérů a dílen pro Střední školu uměleckoprůmyslovou. Na tuto investiční akci uvažuje kraj s rozpočtem cca 220 milionů Kč, za které by bylo možné zrealizovat dalších cca 250 parkovacích míst v jednom z uvažovaných parkovacích domů v Pardubické nemocnici.

Z výše uvedených skutečností je tedy zcela zřejmé, že parkování v Pardubické nemocnici není pro Pardubický kraj prioritou a návštěvníci nemocnice i místní rezidenti se budou muset obrnit trpělivostí, a ještě nějakou chvíli snášet problémy spojené s parkováním vozidel v přeplněných uličkách v blízkosti Pardubické nemocnice. Minimálně tedy alespoň do letošních voleb do zastupitelstva kraje, jejichž výsledek by mohl přenastavit priority Pardubického kraje směrem k jeho občanům. Prioritou volební koalice SPD a Trikolory s podporou nezávislých je bezodkladné vyřešení parkování v Pardubické nemocnici.

Na místě je rovněž, abychom si položili otázku, proč se vedení Pardubického kraje nechová ke všem okresům zastoupeným v kraji stejně. Toto zjištění vyplývá ze zveřejněných dat publikovaných v datovém portálu zprovozněném začátkem letošního roku Pardubickým krajem. Data ukazují, že z pohledu investic jsou některé okresy zvýhodňovány na úkor okresů jiných.

Tím nejvíce opomíjeným okresem je ten Chrudimský, do kterého směřují, s ohledem na počet obyvatel, nejmenší investice, a to jak do školství (10,7% z celkových investic kraje do školství), tak zejména do zdravotnictví (4,4% z celkových investic kraje do zdravotnictví).

Volební koalice SPD a Trikolory s podporou nezávislých má ambici tuto zavedenou praxi Pardubického kraje změnit a významně posílit investice na Chrudimsku. Chceme opětovně zprovoznit internu v Chrudimské nemocnici, prosadit potřebnou modernizaci nemocnice a zasadit se také o spravedlivé odměňování tamního zdravotnického personálu. Absolutně nepřijatelný je pro nás rozdílný přístup k obyvatelům jednotlivých okresů zastoupeních v Pardubickém kraji.

Pojďme zavedenou praxi kraje společně změnit v podzimních volbách do zastupitelstva Pardubického kraje.

Mgr. Milan Chaloupecký

MUDr. Vítězslav Novohradský Ph.D

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Do Japonska míří nejznámější český drahokam

Do Japonska míří nejznámější český drahokam

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Ve slavnostních prostorách Valdštejnského paláce, sídla Senátu Parlamentu ČR, byla v úterý 9. července 2024 podepsána smlouva o spolupráci mezi šperkařským... celý článek

#iamAUT-Iniciativa Österreich Werbung společně s mezinárodními influencery

#iamAUT-Iniciativa Österreich Werbung společně s mezinárodními influencery

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Silný signál proti tlaku sociálních médií

Třetina českých uživatelů online seznamek by využila umělou inteligenci jako pomoc při seznamování

Třetina českých uživatelů online seznamek by využila umělou inteligenci jako pomoc při seznamování

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Lidé by jí přenechali například zahájení konverzace nebo tvorbu svého profilu

Dokonalé odhlučnění, perfektní zvuk a 55 hodin poslechu

Dokonalé odhlučnění, perfektní zvuk a 55 hodin poslechu

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Společnost Dyson představila sluchátka Dyson OnTrac

Stabilizační gimbal Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone: Váš osobní kameraman s umělou inteligencí

Stabilizační gimbal Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone: Váš osobní kameraman s umělou inteligencí

New York 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Hohem, přední výrobce stabilizačních gimbalů, dnes představila model Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone.

Partners Financial Services