Huawei a BJFF získávají cenu GSMA GLOMO za projekt TECH4ALL na ochranu lososů v Norsku

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 7. 3. 2024
Huawei a BJFF získávají cenu GSMA GLOMO za projekt TECH4ALL na ochranu lososů v Norsku

Zdroj: Protext

Barcelona (Španělsko) 7. března 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Huawei a asociace BJFF získaly minulý týden na veletrhu MWC Barcelona 2024 ocenění GSMA GLOMO za „Vynikající mobilní příspěvek k cílům OSN v oblasti udržitelného rozvoje" za své řešení na bázi umělé inteligence, jehož cílem je zabránit vyhynutí volně žijících lososů v Norsku.

„Je nám velkou ctí převzít GSMA GLOMO za náš projekt TECH4ALL a zvláštní poděkování patří našemu partnerovi BJFF za jeho nasazení a podporu," řekl Lu Yong, senior viceprezident a prezident pro evropský region Huawei. „Projekt ochrany lososů demonstruje ohromný potenciál technologií pro ochranu přírody a zároveň pro udržitelný rozvoj místních komunit. Společnost Huawei samozřejmě bude využívat inovativní technologie pro zelenější svět i v budoucnu."

Projekt, který byl spuštěn v roce 2021 v rámci iniciativy TECH4ALLspolečnosti Huawei a vyvinut s místními partnery BJFF, Simula Consulting a Troll Systems, vznikl v průběhu tří let jako reakce na invazivní druh lososa pacifického, který ohrožuje původní druhy lososů v norských řekách.

Toto řešení dokáže jako první svého druhu na světě odfiltrovat lososy pacifické z říčního systému, čímž jim zabrání v cestě proti proudu řeky za třením.

„Na tento špičkový projekt ve spolupráci s Huawei a partnery jsme nesmírně hrdí. Špičkové technologické řešení, které máme v Berlevågu, představuje úspěšný recept na zastavení lososa pacifického a celosvětové uznání na veletrhu MWC Barcelona 2024 je pro nás velkým povzbuzením," řekl předseda BJFF Geir Kristiansen. „Náš projekt chrání nejen naše řeky a divoké lososy atlantské, ale také ukazuje, jak lze pomocí inovací řešit environmentální výzvy po celém světě."

Porota cen GLOMO označila projekt za „vynikající a škálovatelný nápad - použití samočinné umělé inteligence a mobilních technologií k přesnému řešení problému, se skvělým provedením a působivými výsledky."

Jak to funguje

Ryby jsou naváděny tak, aby proplouvaly říčním tunelem s podvodní kamerou a inteligentní bránou řízenou algoritmem.

Algoritmus rozpoznává různé typy ryb, například rozpoznává charakteristický hrb samce lososa pacifického (gorbuši) a vzorování ocasu u samice. Na základě identifikace s přesností přes 99 % pak systém ovládá bránu, která zůstane zavřená a odfiltruje invazivní druhy do záchytné nádrže, ale pro ostatní ryby se otevře a umožní jim plavat proti proudu.

V období od června do září 2023, tedy do konce období tření lososů ve dvouletém cyklu, pilotní projekty v řekách Storleva a Kongsfjord úspěšně odfiltrovaly více než 6000 lososů pacifických.

Původní, manuální metoda filtrace vyžadovala, aby dobrovolníci stáli v řece, identifikovali lososa pacifického pohledem a ručně ho odstranili. To však bylo nejen pracné a časové náročné, ale mnoho ryb bylo při tomto postupu navíc omylem zraněno nebo usmrceno. Oproti tomu automatizované řešení rybám nijak neubližuje a omezuje potřebu ruční práce přibližně o 90 %.

Kontext

Losos pacifický byl do norských řek vysazen v 60. letech 20. století pro zvýšení zásoby potravních ryb. Početnost tohoto invazního druhu však rychle rostla a brzy začal konkurovat volně žijícím lososům obecným v boji o zdroje a místa tření. Jeho vlivem se tak populace původního druhu snížila od 80. let 20. století na polovinu.

Vzhledem k tomu, že losos má zásadní význam pro norskou kulturu a hospodářství, se jedná o dlouhodobý celostátní problém.

Úspěch nového řešení a možnost jeho rozšíření na celé území Norska však přináší naději na vyřešení hrozby vyhynutí volně žijících lososů atlantských.

Ceny GLOMO

Udílení cen GSMA GLOMO probíhá každoročně na veletrhu MWC a oceňuje „nejlepší z nejlepších v mobilním ekosystému i mimo něj". O rozdělení celkem 30 cen v 6 kategoriích rozhoduje 200 porotců. Společnost Huawei si z letošního veletrhu MWC odnesla cen GLOMO hned sedm.

O iniciativě Huawei TECH4ALL

TECH4ALL představuje dlouhodobou iniciativu a akční plán společnosti Huawei v oblasti digitálního začleňování. Projekt TECH4ALL, který vychází z inovativních technologií a partnerství, má za úkol podpořit začlenění a udržitelnost v digitálním světě.

Další informace naleznete na webových stránkách iniciativy Huawei TECH4ALL na adrese https://www.huawei.com/en/tech4allSledujte nás na X: https://twitter.com/HUAWEI_TECH4ALL 

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2354481/Lu_Yong_Huawei_Senior_Vice_President_President_European_Region_Huawei.jpg 

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2354482/Fish_directed_tunnel_river.jpg 

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2354483/The_automated_gate_action.jpg 

KONTAKT: chris.chencong@huawei.com

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Dokonalé odhlučnění, perfektní zvuk a 55 hodin poslechu

Dokonalé odhlučnění, perfektní zvuk a 55 hodin poslechu

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Společnost Dyson představila sluchátka Dyson OnTrac

Stabilizační gimbal Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone: Váš osobní kameraman s umělou inteligencí

Stabilizační gimbal Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone: Váš osobní kameraman s umělou inteligencí

New York 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Hohem, přední výrobce stabilizačních gimbalů, dnes představila model Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone.

Mary Kay opět obhájila pozici lídra v oboru

Mary Kay opět obhájila pozici lídra v oboru

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Kosmetická značka Mary Kay byla společností Euromonitor International opět vyhlášena za „světovou jedničku přímého prodeje pleťové a dekorativní... celý článek

Mastercard vstupuje do Sdružení pro digitální účtenky

Mastercard vstupuje do Sdružení pro digitální účtenky

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Sdružení pro digitální účtenky vítá dalšího člena, kterým je technologická a platební společnost Mastercard. Tento krok představuje významný milník... celý článek

Tetra Pak oznamuje jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu

Tetra Pak oznamuje jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Společnost Tetra Pak dnes oznámila jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu, s účinností od 1. srpna. Nahradí Lyndsey... celý článek

Partners Financial Services