Víc než polovina firem už využívá ve svém provozu AI a IoT

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 8. 3. 2024
Víc než polovina firem už využívá ve svém provozu AI a IoT

Zdroj: Protext

Praha 8. března 2024 (PROTEXT) - Nedávná studie společnosti Kaspersky zjistila, že víc než 50 % firem implementovalo do svého provozu umělou inteligenci (AI) a internet věcí (IoT). Dalších 33 % plánuje zavést tyto propojené technologie během dvou let. Odborníci doporučují, aby si majitelé firem nezapomněli pořídit také odpovídající řešení kybernetické bezpečnosti.

Propojené technologie představují rostoucí síť zařízení, systémů a aplikací připojených k internetu a k sobě navzájem. Umožňují provádět transformaci firem prostřednictvím shromažďování většího množství dat a automatizací procesů. Přinášejí však také nová rizika a problémy při zabezpečení firemních aktiv a ochraně zákazníků.

Společnost Kaspersky vypracovala studii „Connecting the future of business“, která má firmám pomoci udržet si náskok před změnami, které propojené technologie přinášejí, a klade zásadní otázky ohledně způsobu, jakým se jim musí přizpůsobit kybernetická bezpečnost. Za tímto účelem byl proveden průzkum mezi 560 vedoucími pracovníky v oboru IT bezpečnosti ze Severní Ameriky, Latinské Ameriky, Evropy, Středního východu, Afriky, Ruska a asijsko-pacifického regionu.

V tomto průzkumu se společnost Kaspersky snažila zjistit, co si respondenti myslí o následujících propojených technologiích:

  • Umělá inteligence (AI)
  • Internet věcí (IoT)
  • Rozšířená realita (AR), virtuální realita (VR) a digitální dvojčata (digital twins, počítačové modely reálných zařízení)
  • 6G (nová generace bezdrátové komunikace s ultra rychlými přenosy dat a novými možnostmi připojení)
  • Web 3.0, který podporuje decentralizované aplikace, blockchainové chytré smlouvy a uživatelskou správu dat
  • Datové prostory, které umožňují bezproblémové sdílení dat v prostředí orientovaném na spolupráci

Z průzkumu vyplynulo, že AI využívá již 54 % a IoT 51 % firem. Každá třetí je plánuje nasadit do dvou let. Datové prostory využívá 32 % firem a téměř polovina (49 %) je hodlá používat v blízké budoucnosti.

Další propojené technologie (digitální dvojčata, rozšířená realita, virtuální realita, web 3.0, 6G) využívá zatím pouze pětina (20–21 %) firem zapojených do průzkumu, ale více než 70 % z nich uvažuje o jejich brzké integraci do svých provozních procesů.

Rozšíření AI a IoT s sebou přináší zranitelnost novými způsoby vedení kybernetických útoků. Podle průzkumu si 16–17 % organizací myslí, že AI a IoT je „velmi obtížné“ nebo „mimořádně obtížné“ chránit, zatímco pouze 8 % uživatelů AI a 12 % provozovatelů IoT se domnívá, že jsou jejich firmy plně chráněny.

Jak je však vidět, čím méně je implementace těchto technologií rozšířená, tím složitější je pro firmy jejich ochrana a naopak. Například nejméně rozšířené technologie AR/VR a 6G jsou z hlediska kybernetické obrany nejproblematičtější a podle vyjádření 39–40 % firem je jejich zabezpečení obtížné.

„Propojené technologie přinášejí obrovské obchodní příležitosti, ale také novou éru zranitelnosti vůči závažným kybernetickým hrozbám. S rostoucím množstvím shromažďovaných a přenášených dat je nutné posílit opatření kybernetické bezpečnosti. Firmy, které integrují AI a IoT do svojí infrastruktury, by ji měly chránit pomocí řešení Container Security a Extended Detection and Response, aby odhalily kybernetické hrozby již v rané fázi a zajistily tak účinnou obranu,“ komentuje Ivan Vassunov, viceprezident pro firemní produkty společnosti Kaspersky.

Kaspersky doporučuje čtyři účinné způsoby, jak zajistit, aby byly organizace připraveny na ochranu propojených technologií:

1. Postupujte podle zásad „secure-by-design“ (bezpečné díky návrhu). Integrací kybernetické bezpečnosti do každé fáze životního cyklu vývoje softwaru se software a hardware splňující podmínky „secure-by-design“ stávají odolnými vůči kybernetickým útokům a přispívají k celkové bezpečnosti digitálních systémů. Například řešení založená na systému KasperskyOS, umožňují firmám minimalizovat míru ohrožení a výrazně snížit schopnost kyberzločinců provést úspěšný útok.

2. Zajistěte školení a zvyšování kvalifikace zaměstnanců. Vytvoření kultury kybernetického povědomí vyžaduje komplexní strategii, která umožní zaměstnancům získávat znalosti a využívat je v praxi. Odborníci na informační bezpečnost si mohou pomocí školení Kaspersky Expert training prohloubit svoje dovednosti, aby dokázali lépe bránit firmy před útoky.

3. Upgradujte svá řešení kybernetické bezpečnosti a používejte centralizované a automatizované platformy, jako je například Kaspersky Extended Detection and Response (XDR). Spolu se zaváděním propojených technologií potřebují firmy také řešení kybernetické bezpečnosti s pokročilejšími funkcemi, které jim umožní shromažďovat a korelovat telemetrii z různých zdrojů a provádět účinnou detekci hrozeb s rychlou automatickou reakcí.

4. Dodržujte příslušné směrnice, abyste se vyhnuli právním problémům nebo poškození pověsti, a zajistěte, aby vaše postupy v oblasti kybernetické bezpečnosti splňovaly měnící se normy a právní požadavky.

Celá zpráva s dalšími zjištěními o propojených technologiích je k dispozicizde.

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Dokonalé odhlučnění, perfektní zvuk a 55 hodin poslechu

Dokonalé odhlučnění, perfektní zvuk a 55 hodin poslechu

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Společnost Dyson představila sluchátka Dyson OnTrac

Stabilizační gimbal Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone: Váš osobní kameraman s umělou inteligencí

Stabilizační gimbal Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone: Váš osobní kameraman s umělou inteligencí

New York 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Hohem, přední výrobce stabilizačních gimbalů, dnes představila model Hohem iSteady V3 AI Tracking Smartphone.

Mary Kay opět obhájila pozici lídra v oboru

Mary Kay opět obhájila pozici lídra v oboru

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Kosmetická značka Mary Kay byla společností Euromonitor International opět vyhlášena za „světovou jedničku přímého prodeje pleťové a dekorativní... celý článek

Mastercard vstupuje do Sdružení pro digitální účtenky

Mastercard vstupuje do Sdružení pro digitální účtenky

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Sdružení pro digitální účtenky vítá dalšího člena, kterým je technologická a platební společnost Mastercard. Tento krok představuje významný milník... celý článek

Tetra Pak oznamuje jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu

Tetra Pak oznamuje jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Společnost Tetra Pak dnes oznámila jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu, s účinností od 1. srpna. Nahradí Lyndsey... celý článek

Partners Financial Services