Tržby skupiny HARTMANN za rok 2023 překonaly 2,3 miliardy eur. Růst vstupů úspěšně kompenzoval transformační program

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 9. 4. 2024
Tržby skupiny HARTMANN za rok 2023 překonaly 2,3 miliardy eur. Růst vstupů úspěšně kompenzoval transformační program

Zdroj: Protext

Brno 9. dubna 2024 (PROTEXT) - Ve finančním roce 2023 dosáhla skupina HARTMANN, jíž je tuzemská společnost HARTMANN – RICO součástí, tržeb z prodeje ve výši 2,3533 miliardy eur. To odpovídá mírnému organickému růstu tržeb o 2,3 procenta ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Konsolidovaná EBITDA dosáhla 203,4 milionu eur, což představuje zlepšení o 12 milionů eur.

Obchodní výsledky skupiny ovlivňovala i v roce 2023 přetrvávající obtížná ekonomická a geopolitická situace. Tržní prostředí se i nadále vyznačovalo sníženou poptávkou, což lze částečně přičíst na vrub masivnímu nedostatku personálu v evropských zdravotnických systémech. Skupina rovněž zaznamenala vysoké dodatečné náklady na materiál a energie ve výši přibližně 60 milionů eur a nárůst osobních nákladů.

„Růst tržeb oproti minulému období zaznamenala rovněž společnost HARTMANN – RICO. Za finanční rok 2023 jsme dosáhli tržeb ve výši 6,304 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2022, kdy se jednalo o 5,787 miliardy korun, tak jde o nárůst o více než půl miliardy korun. Procentuální růst byl velice srovnatelný v byznysu přímo v Česku a se zahraničními zákazníky,“ uvedl Marek Třeška, Managing Director a člen představenstva HARTMANN – RICO.

Růst zejména v oblasti péče o rány a léčby inkontinence

Z pohledu jednotlivých produktových divizí se skupině dařilo v segmentu péče o rány, který dosáhl tržeb v hodnotě 586,4 milionu eur. Jednalo se o organický růst tržeb ve výši 5,6 %. K pozitivnímu vývoji přispěl především růst v oblasti moderního hojení, zejména u silikonového superabsorpčního krytí ran.

V segmentu inkontinence dosáhla skupina HARTMANN tržeb ve výši 759,5 milionu eur s organickým růstem o 6,2 %. K produktům, jejichž prodeje byly ve sledovaném roce obzvláště vysoké, patřily natahovací kalhotky a výrobky pro management střední a těžké inkontinence.

V managementu infekcí zaznamenala skupina tržby ve výši 515,1 milionu eur s mírným organickým poklesem tržeb. Hlavními důvody snížení byl výrazný pokles tržních cen vyšetřovacích rukavic a meziroční pokles poptávky po přípravcích na dezinfekci rukou.

Tržby z prodeje v segmentu doplňkových divizí skupiny pak v roce 2023 dosáhly 492,3 milionu eur s organickým růstem o 4,4 procenta. Skupiny CMC a Kneipp vykázaly pozitivní trend, naopak u skupiny KOB tržby mírně poklesly v důsledku jednorázových vlivů.

Obtížné roky pomáhá kompenzovat transformační program

Skupina HARTMANN klade v posledních letech velký důraz na svůj transformační program, který se zaměřuje na růst prostřednictvím inovací, zlepšení nákladové pozice skupiny a zaměření na atraktivní tržní segmenty. Opatření z transformačního programu realizovaná v roce 2023 významně přispěla ke konsolidovanému zisku EBITDA částkou přesahující 50 milionů eur ve srovnání s předchozím rokem. To spolu s úpravami cen více než kompenzovalo dodatečné náklady. „Rostoucí příspěvky z transformačního programu posilují výkonnost a odolnost naší společnosti,“ uvedla Britta Fünfstück, CEO skupiny HARTMANN.

Důležitou roli při zlepšování nákladové pozice sehrálo v uplynulém roce také zavedení efektivních výrobních strojů a opatření pro optimalizaci logistiky. Významným přínosem bude pro skupinu výroba v novém závodě v Polsku.

Skupina očekává další růst

Pro finanční rok 2024 očekává skupina HARTMANN další mírný organický růst tržeb, konsolidovaná EBITDA by se pak měla pohybovat v rozmezí 200 až 240 milionů eur.

 

Výroční zprávu a roční účetní závěrku za finanční rok 2023 naleznete na adrese https://corporate.hartmann.info/en/investor-relations.

 

O skupině HARTMANN

Skupina HARTMANN je jedním z předních evropských poskytovatelů profesionálních zdravotnických a pečovatelských prostředků a souvisejících služeb. Zdravotníci a pacienti se každý den spoléhají na značky HARTMANN v segmentech managementu inkontinence (např. MoliCare®), péče o rány (např. Zetuvit®, Cosmopor®) a managementu infekcí (např. Sterillium®). Značka byla založena v roce 1818 a dnes své výrobky a řešení prodává ve 130 zemích světa.

 

O společnosti HARTMANN – RICO

Společnost HARTMANN – RICO a.s. patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti PAUL HARTMANN AG do tehdejšího státního podniku Rico ve Veverské Bítýšce. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem v německém Heidenheimu.

Více naleznete na webu hartmann.info.

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Mastercard vstupuje do Sdružení pro digitální účtenky

Mastercard vstupuje do Sdružení pro digitální účtenky

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Sdružení pro digitální účtenky vítá dalšího člena, kterým je technologická a platební společnost Mastercard. Tento krok představuje významný milník... celý článek

Tetra Pak oznamuje jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu

Tetra Pak oznamuje jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Společnost Tetra Pak dnes oznámila jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu, s účinností od 1. srpna. Nahradí Lyndsey... celý článek

Český statistický úřad dnes zveřejnil data o červnovém vývoji cen výrobců

Český statistický úřad dnes zveřejnil data o červnovém vývoji cen výrobců

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Ceny zemědělských výrobců v červnu meziročně poklesly o 7,5 %. To se dalo čekat. Jsme nyní v klesajícím trendu. Ten jen brzdí, protože předchozí... celý článek

EIT InnoEnergy vítá společnosti OMV, OMV Petrom a ACB Participaties B.V mezi své akcionáře a významné partnery, čímž rozšiřuje svou úspěšnou soukromou emisi akcií o dalších 140 milionů eur

EIT InnoEnergy vítá společnosti OMV, OMV Petrom a ACB Participaties B.V mezi své akcionáře a významné partnery, čímž rozšiřuje svou úspěšnou soukromou emisi akcií o dalších 140 milionů eur

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Další významné průmyslové společnosti posilují kapitalizaci společnosti EIT InnoEnergy a umožňují tak urychlit její další působení v Evropě a USA. celý článek

Tesco představuje "Lehké svačinky" s čerstvým ovocem. Na léto ideál

Tesco představuje "Lehké svačinky" s čerstvým ovocem. Na léto ideál

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Tesco spustilo nový projekt zaměřený na zdravé stravování. Ve vybraných prodejnách nyní zákazníci nakoupí pod názvem „Lehké svačinky“ - balení čerstvého... celý článek

Partners Financial Services