S každou změnou na pokožce běžte k dermatologovi. VoZP apeluje na včasnou diagnózu melanomu

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 29. 5. 2024
S každou změnou na pokožce běžte k dermatologovi. VoZP apeluje na včasnou diagnózu melanomu

Zdroj: Protext

Praha 29. května 2024 (PROTEXT) - Mezi nejčastější nádorová onemocnění patří rakovina kůže. Nejrizikovější formou je melanom, jehož výskyt neustále stoupá. U příležitosti Evropského dne melanomu, který připadá na 30. května, Vojenská zdravotní pojišťovna informuje, jak zhoubný nádor odhalit. Většinou se totiž vyskytuje na kůži často vystavované slunečnímu záření. Obvykle je vidět, lze jej tedy včas rozpoznat a v počátečním stadiu je vyléčitelný.

Melanom je zhoubný nádor z pigmentových buněk, které se začnou nekontrolovatelně množit a tvořit dceřiná ložiska. Vzniká na kůži, ale i na sliznicích, v oku, téměř polovina těchto kožních nádorů se vyvine z mateřského znaménka. Kvůli schopnosti metastázovat se jedná o jednu z nejzhoubnějších forem rakoviny.

„Nejčastěji se melanom projevuje jako zvětšující se skvrna hnědé barvy, která nebolí, je nesymetrická, nepravidelně ohraničená a nestejnoměrně zbarvená. Její průměr přesahuje pět milimetrů, může však dojít i k růstu nad povrch kůže nebo ke změně pigmentace znaménka. Diagnózu melanomu stanoví kožní lékař po vyšetření ručním a digitálním dermatoskopem,“ říká Josef Křivánek, ředitel odboru komunikace a marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny.

V případě, že dermatolog objeví podezřelý projev, chirurgicky ho odstraní a odešle k histologickému vyšetření ke stanovení stadia nemoci. Poté zpravidla dochází k odstranění kůže v místě původního melanomu. Důležitou součástí boje proti melanomu je prevence, základním pravidlem je nevystavovat se nadměrnému a intenzivnímu slunečnímu záření.

„Nejhorší je spálení kůže do bolestivých puchýřů trvající déle než 48 hodin. Při pobytu na slunci vždy používejte ochranné prostředky, buďte obzvláště opatrní v případech, kdy máte světlou kůži, velký počet pigmentových znamének, nebo se melanom objevil u člena vaší rodiny. Nebezpečí hrozí i v případech, kdy jste po transplantaci nebo užíváte léky ovlivňující imunitu,“ pokračuje Josef Křivánek.

Dále je vhodné si jednou měsíčně prohlédnout celý povrch kůže, všímat si znamének, která se liší od ostatních. A jednou ročně absolvovat preventivní vyšetření u kožního lékaře.

„Pokud se některé znaménko začne zvětšovat, měnit barvu, tvar, svědit nebo krvácet, návštěva kožního lékaře je nutná ihned. Rakovina kůže se vyvíjí velmi pomalu. Od prvních příznaků většinou trvá dva až tři roky, než se vytvoří metastázy v jiných částech těla. V této fázi už je většinou mnohem složitější rakovinu léčit,“ dodává Josef Křivánek z VoZP.

Čím dříve k lékaři s podezřelým znaménkem přijdeme, tím větší šanci máme na uzdravení. Vojenská zdravotní pojišťovna svým klientům nabízí příspěvek ve výši až 400 Kč na vyšetření kožních znamének u dermatologa. Více informací naleznete na www.vozp.cz/prispevek/vysetreni-koznich-znamenek.

O Vojenské zdravotní pojišťovně

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky od roku 1993 zajišťuje zdravotní péči prostřednictvím špičkových odborníků ve vojenských i civilních zdravotnických zařízeních a lázeňských domech. O svých 700 tisíc pojištěnců pečuje prostřednictvím smluvní zdravotnické sítě po celé ČR, která zahrnuje přes 25 tisíc poskytovatelů.

www.vozp.cz

 

Zdroj: VoZP

 

 

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Gratulace pro La Roja - TCL oslavuje čtyřnásobné mistrovství španělské fotbalové reprezentace

Gratulace pro La Roja - TCL oslavuje čtyřnásobné mistrovství španělské fotbalové reprezentace

Paříž 16. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední značka spotřební elektroniky TCL je hrdým sponzorem svého oficiálního partnera, španělského národního fotbalového týmu, který tento... celý článek

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Objednáme vyzývá majitele všech restaurací a gastro podniků v Česku: „Zapojte se do naší skupiny a řekněte nám, co byste potřebovali.“ Co z toho... celý článek

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 16. července 2024 (PROTEXT) - Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při... celý článek

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Úspěchy českých sportovců jdou ruku v ruce se zájmem Čechů o podporu profesionálního sportu, která si u české veřejnosti udržuje vysoké povědomí... celý článek

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Praha 16. července (PROTEXT) - Dům zahraniční spolupráce (DZS) se nově podílí na přípravách účasti Česka na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace. V rámci své iniciativy... celý článek

Partners Financial Services