Brno hostí největší středoevropské setkání odborníků na chytrá města a pokročilá řešení

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 30. 5. 2024
Brno hostí největší středoevropské setkání odborníků na chytrá města a pokročilá řešení

Zdroj: Protext

Brno 30. května 2024 (PROTEXT) - Od 4. do 6. června se na brněnském výstavišti uskuteční URBIS The Smart Cities Meetup. Akce je složena z konferenční a výstavní části a je určena především zástupcům samospráv. Jejím cílem je zprostředkovat návštěvníkům nejnovější poznatky z oblasti Smart Cities a pomoci samosprávám se zaváděním inovací, sdílením dobré praxe a propojením s aktéry v inovačním ekosystému.

URBIS aktivně podporují Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo dopravy ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Jihomoravský kraj, statutární město Brno a desítky dalších profesních sdružení a institucí.

"Mám radost, že díky podpoře partnerů se podařilo připravit letošní veletrh URBIS na velice vysoké úrovni za účasti předních tváří české Smart City scény i uznávaných zahraničních hostů. Věřím, že se akce stane klíčovou událostí se zaměřením na chytrá města a bude vynikající příležitostí pro sdílení know-how, inspiraci a budování nových partnerství, která přispějí k udržitelnému rozvoji našich měst,“ uvedl Jan Kubata, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno.

"Brno i celý Jihomoravský kraj mají dlouhodobou strategii podpory podnikání a inovací. Díky tomu zde vznikla a rozvinula se silná inovační komunita. Jsme místem, kde se daří high-tech oborům, od elektronové mikroskopie, v níž je Brno světovým lídrem, až k IT a kyberbezpečnosti. Tato fakta se úročí i v různých oceněních. Nejčerstvěji jsme teď v analýze Město pro byznys obsadili zlatou příčku, jako první region v Česku jsme pro letošní rok získali prestižní titul European Entrepreneurial Region 2024. Je tak zcela na místě, že se veletrh orientující se na oblast inovací a smart přístupů odehrává právě tady a s naší dlouhodobou podporou,“ dodala primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Přes 100 špičkových řečníků z Česka i zahraničí

Nová koncepce URBIS klade speciální důraz na konferenční část. Hlavní část programu věnovaná seznámení s klíčovými trendy a výzvami souvisejícími s rozvojem sídel se odehraje v Rotundě pavilonu A. Kromě českých odborníků budou předávat svoje know-how vystupující z Rakouska, Finska, Německa, Portugalska, Norska nebo Slovenska.

"Spolupráce s odborníky napříč evropskými státy je pro inovace v oblasti dopravních řešení nebo zelené energetiky naprosto nezbytná. Příklady dobré praxe sbírá i Jihomoravský kraj v rámci mezinárodních platforem – třeba projektu Strategic foresight, který má pomoct s analýzou a plánováním udržitelného rozvoje kraje, mj. i s ohledem na klimatické změny. Tahle výměna know-how je k nezaplacení,“ dodává náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník, pověřený oblastí regionálního rozvoje.

Tematicky je konference rozdělena do tří oblastí – energie a klima, efektivní veřejná správa a mobilita budoucnosti. Keynote řečníci ke každé z oblastí promluví v Rotundě první den dopoledne, mezi nimi ministr životního prostředí ČR Petr Hladík, ministr dopravy ČR Martin Kupka, náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň a náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Pavlína Žáková. Druhý den bude program pokračovat vystoupeními zaměřenými na energetiku a spolupráci mezi aktéry a třetí den se soustředí na oblast mobility.

V hale A1 a sálu Morava jsou pak umístěna další tři menší auditoria. V nich bude dán prostor hlubšímu vhledu do dílčích témat s důrazem na praktické zkušenosti a také představení řešení vystavovatelů. Celkově je v konferenčním programu URBIS zařazeno zhruba šest desítek programových bloků, což vytváří největší koncentraci, jaká kdy byla v Česku k vidění.

Z celkového třídenního programu vybíráme:

Komunitní energetika a adaptace na klimatickou změnu

Zajištění šetrné energie je mimořádně důležité téma. URBIS k němu přispěje otevřením tématu komunitní energetiky, tj. sdílení lokálně vyrobené elektřiny. Tomuto tématu je věnován blok "Na cestě mezi komunitní a komunální energetikou“ (středa od 14:00), na který navazuje blok věnovaný energetickému managementu. Již první den (úterý od 12:30) bude otevřeno téma energeticky plusových čtvrtí a projektů na úrovni města, čtvrti či obce, které hlouběji prozkoumá odborný seminář projektu SPARCS v režii UCEEB ČVUT (středa od 9:30). Řešení klimatické změny bude věnována pozornost ve středeční dopoledne. Obsahem bloku "Společný cíl: klimatická neutralita“ (11:00) bude jednak seznámení s iniciativami a podpůrnými nástroji EU v této oblasti a dále sdílení zkušeností z Norska, Finska i Česka se zapojováním občanů a aktérů do klimatické adaptace měst.

Inovace ve veřejné správě a spolupráce aktérů

V Rotundě se na důležité ingredience úspěchu zaměří účastníci bloku "Inovační management není raketová věda“ (úterý 16:00), tento blok bude završen ojedinělým příběhem přeměny malého portugalského města Fundão v inovačního lídra. Velmi prakticky bude zaměřený také program věnovaný evropské a regionální spolupráci (středa 9:15), který mj. na příkladu pětitisícové Bystřice ukáže, jak může malé odvážné české město těžit z účasti v evropských projektech. Téma participace (středa 12:15), věnované aktivnímu zapojování občanů do rozvoje území, je kromě samospráv vysoce relevantní také pro developery, představitele byznysu a technologických firem. Ve vedlejší programové lince se návštěvníci mohou seznámit s pokročilými participačnímu nástroji pro územní plánovaní (středa 13:00). Lákadlem je závěrečný blok hlavního programu (čtvrtek 13:00), v němž se návštěvníci dozvědí o živých laboratořích i o tom, jak mohou vyhrát financování pro svůj pilotní projekt.

Doprava bez vlastního auta, pokročilé dopravní technologie

Řešení pro mobilitu prezentovaná a diskutovaná na URBISu budou zaměřena především na udržitelnost. To se odráží hned v bloku "Když vlastní auto přestává být nutností“, který bude zahájen v úterý v 14:15 v Rotundě a zaměří se na sdílené formy dopravy a tzv. intermodalitu. Realizaci těchto konceptů může výrazně napomoct i osvojení si pokročilých dopravních technologií samosprávami (čtvrtek 9:15). Program se ale podívá i na to, že mobilita není jen o dopravě a že jiným uvažováním můžeme vytvořit daleko příjemnější města, která budou upřednostňovat zájmy lidí nad zájmy dopravních prostředků (čtvrtek 11:05).

Rekonstrukce Ukrajiny

Díky aktivitě Contact Ukraine pod křídly ministerstva průmyslu a obchodu přijede na URBIS načerpat know-how také padesátka zástupců měst a institucí z Ukrajiny a Moldavska, které dále doplní zástupci zemí západního Balkánu. Auditorium v pavilonu A1 se bude každý den věnovat některému aspektu rekonstrukce Ukrajiny, konkrétně zejména možnostem využití obnovitelné energie, zavedení principů cirkulární ekonomiky a adaptace na klimatickou změnu.

Inovativní technologie pro obce a města

Na veletrhu URBIS se prezentuje 80 vystavovatelů. Pořadatelé připravili zvýhodněné podmínky pro start-up firmy v oblasti Smart City, na výstavišti je díky tomu množství zajímavých a inovativních řešení. Mezi nimi nebudou chybět interaktivní ukázky venkovní učebny Archimedes, elektrokol s nákladním vozíkem nebo autonomních vozidel.

Na veletrhu URBIS se představí také brněnské městské společnosti s řešeními, které prakticky zlepšují život občanům Brna. Jedním z těchto řešení jsou například inteligentní dopravní systémy, které budou prezentovat Brněnské komunikace a Dopravní podnik města Brna. SAKO Brno představí energetické využití odpadu, Teplárny Brno pak rozvoj infrastruktury pro elektromobilitu v Brně. Z ostatních vystavovatelů lze uvést například Citymind nebo Gamax, kteří nabízejí produkty pro města a obce založené na umělé inteligenci, dále uvidí návštěvníci několik vystavovatelů s pokročilými řešeními pro carsharing. Vystavena budou také digitální řešení pro správu města, inovační produkty z oblasti energetiky nebo odpadového hospodářství.

URBIS je umístěn v Rotundě pavilonu A, v hale A1 a v několika dalších sálech brněnského výstaviště. Výstaviště je otevřeno denně od 9:00 do 18:00, zástupci samospráv a dalších subjektů spojených s provozem měst a obcí mají po registraci vstup zdarma. Ten je k dispozici rovněž pro držitele partnerských promo kódů.

Více informací na

www.urbismeetup.cz

Kontakt:

Michal Svoboda

Vedoucí marketingu a komunikace

Veletrhy Brno, a.s.

tel.: +420 541 152 969

e-mail: msvoboda@bvv.cz

www.linkedin.com/in/svobodamichal1

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Gratulace pro La Roja - TCL oslavuje čtyřnásobné mistrovství španělské fotbalové reprezentace

Gratulace pro La Roja - TCL oslavuje čtyřnásobné mistrovství španělské fotbalové reprezentace

Paříž 16. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední značka spotřební elektroniky TCL je hrdým sponzorem svého oficiálního partnera, španělského národního fotbalového týmu, který tento... celý článek

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Objednáme vyzývá majitele všech restaurací a gastro podniků v Česku: „Zapojte se do naší skupiny a řekněte nám, co byste potřebovali.“ Co z toho... celý článek

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 16. července 2024 (PROTEXT) - Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při... celý článek

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Úspěchy českých sportovců jdou ruku v ruce se zájmem Čechů o podporu profesionálního sportu, která si u české veřejnosti udržuje vysoké povědomí... celý článek

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Praha 16. července (PROTEXT) - Dům zahraniční spolupráce (DZS) se nově podílí na přípravách účasti Česka na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace. V rámci své iniciativy... celý článek

Partners Financial Services