Reálné mzdy zase rostou. To ekonomika potřebovala. Otevírá se tím prostor k růstu dalších indikátorů

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 4. 6. 2024
Reálné mzdy zase rostou. To ekonomika potřebovala. Otevírá se tím prostor k růstu dalších indikátorů

Zdroj: Protext

Praha 4. června 2024 (PROTEXT) - Český statistický úřad dnes zveřejnil statistiku mezd v prvním čtvrtletí roku 2024.

Data nebyla nikterak překvapivá, když ukázala, že průměrná mzda za poslední rok vzrostla o 7 % na 43.941 Kč. Když vezmeme v potaz i to, že za poslední rok rostly taky ceny, dostáváme reálný růst mezd. Ten činil 4,8 %. Toto číslo říká, o kolik se skutečně zlepšila naše finanční situace. No a když se mají lidé lépe, otevírá se prostor ke zlepšení i u mnoha dalších makroekonomických indikátorů.

O růstu reálných mezd jsem nepochyboval. Stačilo se totiž podívat na oživení maloobchodu. Lidé zase více utrácejí, protože na to konečně mají. To je zlepšení proti roku, kdy mzdy reálně klesaly, aby v následujícím roce přispěly k poklesu ekonomiky.

Na druhou stranu stále to není na jásání. Naše reálné mzdy se jen vrátily do roku 2018. Ani naše ekonomika se zatím nevrátila na předcovidovou úroveň. To všechny ostatní země EU už dosáhly. My budeme rádi, když se na předcovidová čísla dostaneme až ve druhém kvartále letošního roku.

Nicméně lepší než průměr je při analyzování mezd medián. Ten získáme tak, že všechny mzdy v ekonomice seřadíme od nejvyšší po nejnižší a zabodneme prst doprostřed. To ukazuje, kde se mzdy skutečně pohybují. Medián přitom činí 36.651 Kč. Meziročně tak roste o 5,5 %.

To, že průměr roste rychleji než medián, signalizuje, že průměr ženou nahoru lépe placení zaměstnanci. Covidové období, kdy rostly mzdy hlavně u pomocných prací, skončil.

Kde přidávají nejvíce a kde nejméně

Když se podívám na jednotlivé skupiny ekonomiky, zjistím, že nejvíce rostly mzdy v odvětví zdravotní a sociální péče. Lidé si zde připsali 11,1 %.

Naopak nejméně rostly mzdy ve vzdělávání, a to jen o 1,9 %. To určitě není dobře. Tady evidentně neučí lidé pro peníze, ale z nadšení. To je ohromná škoda. Na vysokých školách ani jako docent nemáte tolik, co běžný bankovní úředník. Nemůžeme se divit, že náš výzkum není nic moc.

Pro nás je však nejdůležitější, kolik berou lidé v klíčových odvětvích. V průmyslu jako celku rostly mzdy jen o 5,5 %. Tady je cítit velký tlak z toho, že průmyslu se aktuálně nedaří, a proto roste ekonomika jen malinko.

Poslední zajímavá statistika říká, že deset procent mezd je pod 20.753 Kč a deset procent mezd je nad 69.219 Kč. Jinými slovy, když berete 70.000 patříte mezi 10 % nejlépe placených lidí v zemi.

Co to znamená a co to přinese?

Z pohledu centrální banky dnešní statistika nic moc nemění. S růstem reálných mezd se počítalo. Podle mně stále platí, že se bankéři nyní rozhodují, jestli sníží své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, nebo si dají raději pauzu.

Ohledně dalšího vývoje se dá očekávat, že růst mezd zůstane i v příštích kvartálech někde mezi 5 až 8 %. Není to něco, co bychom měli řešit.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Mobil: + 420 776 888 228; E-mail:vladimir.pikora@comfortfinancegroup.com

Investiční skupina CFG | 10 let na finančním trhu v ČR

Skupina CFG funguje na českém finančním trhu přes 10 let. Poskytuje kvalitní servis investorům, emitentům, klientům a partnerům. Konsolidovaný obrat celé skupiny je 94 mil. Kč, má přes 1500 investorů a 360 mil. Kč aktiv. Provozuje také portál Dluhopisomat.cz nejlépe hodnocený dluhopisový inzertní portál v ČR.

 

 

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Gratulace pro La Roja - TCL oslavuje čtyřnásobné mistrovství španělské fotbalové reprezentace

Gratulace pro La Roja - TCL oslavuje čtyřnásobné mistrovství španělské fotbalové reprezentace

Paříž 16. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední značka spotřební elektroniky TCL je hrdým sponzorem svého oficiálního partnera, španělského národního fotbalového týmu, který tento... celý článek

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Objednáme vyzývá majitele všech restaurací a gastro podniků v Česku: „Zapojte se do naší skupiny a řekněte nám, co byste potřebovali.“ Co z toho... celý článek

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 16. července 2024 (PROTEXT) - Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při... celý článek

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Úspěchy českých sportovců jdou ruku v ruce se zájmem Čechů o podporu profesionálního sportu, která si u české veřejnosti udržuje vysoké povědomí... celý článek

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Praha 16. července (PROTEXT) - Dům zahraniční spolupráce (DZS) se nově podílí na přípravách účasti Česka na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace. V rámci své iniciativy... celý článek

Partners Financial Services