Češi obměňují své mobilní telefony každé 2 až 3 roky

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 6. 6. 2024

Praha 6. června 2024 (PROTEXT) - Téměř každý druhý Čech ví, jak správně naložit se starým telefonem, zpravidla si je ale necháváme jako zálohu pro případ nouze.

Nezisková organizace Remobil, která provozuje stejnojmenný projekt na sběr a recyklaci nepoužívaných mobilních telefonů, představuje výsledky průzkumu provedeného společností Ipsos, který zjišťoval povědomí o počtu telefonů, ať už funkčních, či nefunkčních, kterými obyvatelé České republiky disponují, a také proč uchovávají svoje staré telefony v šuplíku. Výsledky byly představeny 5. června v Magenta Experience Center při příležitosti Světového dne životního prostředí.

Průzkum ukázal, že sedm z deseti Čechů (70 %) používá pouze jeden, svůj soukromý mobil. Čtvrtina Čechů (25 %) má soukromý i pracovní telefon a jen každý dvacátý Čech (5 %) má pouze služební telefon. Zatímco soukromé telefony obměňujeme nejčastěji každé tři roky, od zaměstnavatelů dostáváme nové telefony zpravidla jednou za dva roky.

„Pravidelná obměna telefonů samozřejmě znamená, že se někde musí hromadit nepoužívané nebo už nefunkční přístroje,“ říká Miloš Polák, zakladatel projektu Remobil, a dodává: „V průměru mají Češi doma více než dva mobily, který už nepoužívají a více než pětina vlastní smartphone, který již nelze opravit“.

Češi o možnostech recyklace vědí, ale starých telefonů se většinou nezbavují. Typickým důvodem, proč si schováváme nepoužívané telefony, je záloha pro případ, že se náš nový telefon rozbije. Mnoho lidí si ale své staré telefony ponechává z důvodu nostalgie a Češi také často věří v budoucí sběratelskou hodnotu již nevyráběného zařízení. Staré telefony se také předávají dalším členům rodiny nebo slouží jako hračka pro děti.

Pokud se Češi svého starého telefonu zbaví, ve 33 % případů jej nějakým způsobem recyklují (vyhodí ho do kontejneru na elektroniku, odnesou zpět do prodejny nebo předají organizaci, která se o recyklaci postará). Tři čtvrtiny Čechů (75 %) přitom znají červené kontejnery na elektroniku, více než polovina (51 %) zaznamenala boxy zelené a také o dalších možnostech recyklace mají Češi velmi dobré povědomí. I přesto končí ve směsném odpadu (4 %) starých telefonů.

Češi si dobře uvědomují, že mobily obsahují škodlivé látky, které mohou znečišťovat životní prostředí (78 %), že těžba kovů, nutných pro výrobu elektroniky, včetně telefonů, výrazně zatěžuje životní prostředí (72 %) i že recyklační poplatek zahrnutý v ceně nového mobilu znamená povinnost prodejce zařízení odebrat zpět a ekologicky ho recyklovat (65 %).

„Češi jsou spořivý národ a často se nezbavují ani věcí, které již prakticky nemají žádnou hodnotu. Platí to i pro staré mobilní telefony, které je možné přinést na kteroukoli prodejnu T-Mobile, kde se o ně, samozřejmě bezplatně, postaráme. Projekt Remobil dlouhodobě podporujeme jako užitečnou iniciativu, která pomáhá snížit množství nebezpečného odpadu a ještě slouží dobré věci,“ dodává Simona Dřízhalová, expertka udržitelnosti ve společnosti T-Mobile.

Hodnota starých telefonů není zdaleka taková, jak se Češi domnívají Podle průzkumu jsou Češi velmi ochotní darovat svoje staré telefony na dobrou věc. Tři čtvrtiny respondentů (76 %) by se takto zbavily nefunkčního přístroje (s předpokladem, že ho někdo opraví nebo rozebere a využije díly) a 69 % Čechů by darovalo i svůj funkční, ale už nepoužívaný telefon. Více než třetina těch, kteří by byli ochotni darovat telefon pro dobrou věc, by preferovala vhození telefonu do pouličního kontejneru na elektroodpad, předání Zásilkovně nebo odevzdání na jakékoliv pobočce České pošty.

I součástky a materiály použité v nefunkčních telefonech mají svoji hodnotu. Více než pětina Čechů (shodně 21 %) odhaduje hodnotu starého telefonu určeného na demontáž součástek na 50 až 100 Kč nebo 100 až 500 Kč. Jen každý desátý Čech (9 %) odhaduje správnou hodnotu, která se pohybuje do 20 Kč.

O projektu Remobil

Remobil je neziskový projekt sběru starých a nepotřebných mobilních telefonů. Je určen pro všechny typy subjektů včetně občanů a funguje v celé České republice. Hlavním cílem je změna stavu, kdy se telefony hromadí v domácnostech a znamenají tak environmentální problém. Remobil se snaží nabídnout co nejjednodušší způsob, jak se nepotřebných telefonů zbavit. Zároveň za každý sebraný mobil přispívá 10 Kč na dobročinnost a díky recyklaci mobilů dochází k opětovnému využití surovin. To ve výsledku znamená významné úspory vody, snížení produkce toxických odpadů nebo snížení produkce ekvivalentu CO2.

Kontakt: smejak@remobil.cz

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Gratulace pro La Roja - TCL oslavuje čtyřnásobné mistrovství španělské fotbalové reprezentace

Gratulace pro La Roja - TCL oslavuje čtyřnásobné mistrovství španělské fotbalové reprezentace

Paříž 16. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední značka spotřební elektroniky TCL je hrdým sponzorem svého oficiálního partnera, španělského národního fotbalového týmu, který tento... celý článek

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Objednáme vyzývá majitele všech restaurací a gastro podniků v Česku: „Zapojte se do naší skupiny a řekněte nám, co byste potřebovali.“ Co z toho... celý článek

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 16. července 2024 (PROTEXT) - Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při... celý článek

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Úspěchy českých sportovců jdou ruku v ruce se zájmem Čechů o podporu profesionálního sportu, která si u české veřejnosti udržuje vysoké povědomí... celý článek

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Praha 16. července (PROTEXT) - Dům zahraniční spolupráce (DZS) se nově podílí na přípravách účasti Česka na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace. V rámci své iniciativy... celý článek

Partners Financial Services