Ubytovací služby pod útokem nových e-mailových podvodů

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 11. 6. 2024
Ubytovací služby pod útokem nových e-mailových podvodů

Zdroj: Protext

Praha 11. června 2024 (PROTEXT) - Společnost Kaspersky odhalila nový podvodný systém zaměřený na majitele a zaměstnance hotelů, kde se kyberzločinci snaží ukrást citlivé informace nebo infikovat počítače malwarem. Podvodné e-maily se tváří jako korespondence od bývalých nebo potenciálních hostů a k oklamání obětí zneužívají jejich snahu o dobrý zákaznický servis.

Podvržené e-maily jsou zasílány na veřejné e-mailové adresy hotelů a napodobují obvyklé dotazy či stížnosti hostů nebo se tváří jako naléhavé žádosti společnosti Booking.com o vyřízení připomínek uživatelů. Ve skutečnosti však jde o e-maily od útočníků, kteří chtějí vylákat od zaměstnanců hotelu například přihlašovací údaje nebo je přimět, aby si stáhli malware.

Podvodníci vytvářejí e-maily s věrohodnými důvody tak, aby vypadaly jako skutečné žádosti nebo stížnosti zákazníků, jejichž řešení je běžnou součástí povinností hotelového personálu. V pohostinství se samozřejmě klade velký důraz na dobrou pověst, a proto se zaměstnanci snaží na tyto e-maily rychle reagovat. Tato snaha zvyšuje pravděpodobnost, že kliknou na nebezpečný odkaz nebo otevřou škodlivou přílohu, a tím se chytí do nastražené pasti. Útočníci přitom odesílají podvodné e-maily prostřednictvím známých bezplatných e-mailových služeb, jako je Gmail, které hosté normálně používají. Pro zaměstnance hotelů je tak obtížnější rozlišovat mezi běžnými legitimními a klamnými nebezpečnými zprávami.

Podvodné e-maily lze obecně rozdělit do dvou kategorií. První z nich obsahují fiktivní stížnosti bývalých „hostů“. Popisují negativní zkušenosti, jako je hrubé chování personálu nebo neuklizené pokoje, někdy s odkazy na fotografie nebo videa. Cílem je přimět zaměstnance, aby klikali na odkazy nebo otevírali přílohy obsahující malware. Do druhé kategorie patří e-maily, které napodobují dotazy potenciálních hostů. Ptají se na vybavení, ceny či dostupnost pokojů nebo žádají o pomoc s plánováním cesty. Cílem útoků je shromáždit citlivé informace a prodat je na darknetových fórech nebo je rovnou použít pro další útoky, například na hosty napadených hotelů.

„Útočníci využívají k dosažení svých cílů často nejzranitelnější aspekty podniku. V pohostinství spoléhají na starostlivost zaměstnanců hotelových služeb, kteří se snaží vycházet vstříc zákazníkům. Napodobováním dotazů nebo stížností hostů manipulují se snahou personálu rychle řešit problémy, čímž zvyšují pravděpodobnost, že se stanou obětí podvodného jednání. Na ochranu proti těmto útokům by měly podniky v hotelovém průmyslu zavést robustní systémy filtrování e-mailů, pravidelně školit zaměstnance, jak rozpoznat pokusy o zneužití, a zavést postupy pro preventivní ověřování pravosti naléhavých žádostí,“ řekla Anna Lazaricheva, analytička spamu ve společnosti Kaspersky.

Podle výroční zprávy o spamu a phishingu, kterou vydala společnost Kaspersky, představují phishing a malware šířené prostřednictvím e-mailů i nadále významnou kybernetickou hrozbu. V loňském roce zablokoval Kaspersky Mail Anti-Virus 135 980 457 škodlivých e-mailových příloh, zatímco systém Anti-Phishing zabránil 709 590 011 pokusům o přístup k phishingovým odkazům. Odesílatelé phishingových a škodlivých e-mailů se často vydávají za důvěryhodné subjekty a využívají sofistikované taktiky sociálního inženýrství, aby přiměly příjemce k vyzrazení důvěrných údajů nebo k aktivaci škodlivých odkazů.

Odborníci společnosti Kaspersky na ochranu před phishingovými útoky a úniky dat doporučují:

  • Zajistěte svým zaměstnancům základní školení o hygieně kybernetické bezpečnosti. Proveďte simulovaný phishingový útok, abyste se ujistili, že vědí, jak rozpoznat phishingové e-maily.
  • Používejte řešení pro ochranu e-mailových serverů pomocí antiphishingových funkcí, abyste snížili pravděpodobnost nákazy prostřednictvím phishingového e-mailu. Oklamání vašich zaměstnanců praktikami sociálního inženýrství může pomoci zabránit například Kaspersky Security for Mail Server.
  • Používejte řešení pro ochranu koncových bodů a e-mailových serverů s antiphishingovými funkcemi, například Kaspersky Endpoint Security for Business, abyste minimalizovali možnost nákazy prostřednictvím phishingového e-mailu.
  • Pokud používáte cloudovou službu Microsoft 365, nezapomeňte ani na její ochranu. Řešení Kaspersky Security for Microsoft Office 365 obsahuje speciální antispamovou a antiphishingovou ochranu a také ochranu aplikací SharePoint, Teams a OneDrive pro bezpečnou firemní komunikaci.
  • Používejte snadno ovladatelná, odlehčená, ale přesto účinná řešení, jakým je například Kaspersky Small Office Security. Pomáhá zabránit napadení vašeho počítače prostřednictvím podvodných e-mailů nebo škodlivých příloh.
  • Používejte specializované řešení pro malé a střední firmy s jednoduchou správou a osvědčenými ochrannými funkcemi, například Kaspersky Endpoint Security Cloud. Produkty File Threat Protection, Mail Threat Protection, Network Threat Protection a Web Threat Protection obsahují technologie, které chrání uživatele před malwarem, phishingem a dalšími typy hrozeb.

 

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Objednáme vyzývá majitele všech restaurací a gastro podniků v Česku: „Zapojte se do naší skupiny a řekněte nám, co byste potřebovali.“ Co z toho... celý článek

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 16. července 2024 (PROTEXT) - Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při... celý článek

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Úspěchy českých sportovců jdou ruku v ruce se zájmem Čechů o podporu profesionálního sportu, která si u české veřejnosti udržuje vysoké povědomí... celý článek

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Praha 16. července (PROTEXT) - Dům zahraniční spolupráce (DZS) se nově podílí na přípravách účasti Česka na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace. V rámci své iniciativy... celý článek

Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Bulharská vodní probiotika Lactobacillus bulgaricus DWT1 získala patent. Jako vůbec první probiotika na světě jsou patentovaná jako tzv. funkční... celý článek

Partners Financial Services