Etiketa při grilování? A mohli bychom ji vidět? Vitana nabízí pohled do našich společenských zvyklostí.

| rubrika: Tisková zpráva | 14. 6. 2024

Praha, 4. června 2024 - Češi jsou milovníci grilování. Po hokeji a fotbalu jde tak trochu o další národní sport. Obojí má ale svá pravidla – a ta grilovací příliš neřešíme. Proto se jim Vitana spolu s šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem soutěže Česko na grilu, a expertem na etiketu Liborem Neuwirthem, podívala „na zoubek“ a přichází s etiketou grilování. Jaká pravidla máme dodržovat? Kdy je nejlepší potvrdit pozvánku? A co je během grilování největší faux pas? Nejen na to odpovídá Desatero správné grilovačky pro hosty i hostitele.  

Co Čech, to grilovací mistr. Víme, jak správně propéct krkovičku či steak, ale skoro vůbec nemluvíme o tom, že i správná grilovačka má svoje nepsaná pravidla, které je dobré dodržovat. Pro skvělý zážitek jsou totiž důležité jak dobré jídlo, tak i dobrá atmosféra.

„Etiketa při grilování je podobná jako při jiných společenských událostech. V případě hostů obecně platí: umět včas přijít, ale vědět, kdy odejít, nezapomínat na dárek pro hostitele nebo jídlo pochválit. Hostitelé by zase měli myslet i na vegetariány nebo hosty nenudit hodinovým popisem svého fantastického nového grilu,“ vysvětluje téma letošní kampaně Michaela Plecitá, marketingová manažerka značky Vitana. K tomu dodává: „Podívali jsme se i na to, jak jsme v dodržování pravidel dobří. A zjistili jsme, že to vůbec není špatné, i když máme rezervy. Třeba 85 % z nás hostitelům jako poděkování za pozvání na grilovačku vždy něco přinese. Pořád se ale najde 16 % lidí, kteří svoji vděčnost nevyjádří.“

Pro všechny, kteří si nejsou jistí, jak se na grilování správně chovat, Vitana připravila Desatero grilovací etikety. Spoluautory jsou šéfkuchař Martin Svatek, porotce soutěže Česko na grilu, a Libor Neuwirth, expert na etiketu, který stojí za instagramovým profilem @Etiquetteforeveryday. 

To nejdůležitější z etikety:

Kdo pozdě chodí?

Potvrdit svou účast a pak také včas přijít je základní slušnost. Nechat hostitele čekat na poslední chvíli, nebo mu o své návštěvě vůbec nedat vědět, je nejen nevhodné, ale také velice neohleduplné – protože hostitel neví, jaké množství jídla a pití má nakoupit a připravit. „Na samotnou grilovačku přicházíme ideálně zhruba o 10 minut později, než je čas na pozvánce. Ve sjednaný čas většinou hostitelé ještě nemají zdaleka vše připravené. Naprosto nepřijatelné je přijít dříve, než bylo dohodnuto. Naopak přijít třeba o hodinu později bez řádného důvodu ukazuje, že nám na pozvání a hostiteli patřičně nezáleží,” říká Libor Neuwirth.

A děláme to? Když jsme se lidí zeptali*, 72 % nám odpovědělo, že svou účast na grilování potvrzuje hned, jakmile jim přijde pozvánka. Dalších 16 % dá vědět den předem a jen 11 % lidí přijde bez ohlášení. Každý čtvrtý host tedy nechává hostitele čekat do poslední chvíle.

S domácími mazlíčky opatrně

Jako hosté jsou Češi velkorysí a jako poděkování za pozvání na grilovačku téměř vždy něco přinesou. Nejčastěji je to alkohol (55 %), vlastnoručně upečené slané pečivo nebo zákusek (22 %) a omáčky, dresinky nebo dipy ke grilu (7 %). „Maličkost můžete přinést i dětem, případně mazlíčkům hostitelů. Tady ale opatrně, abychom nepřinesli něco, co mají děti například zakázáno nebo mazlíčci nesmí,” dodává Libor Neuwirth. Jeho slova potvrzuje i průzkum - 57 % lidí uvedlo, že jim krmení jejich domácích mazlíčků bez předchozího svolení vadí. Češi také hostitelům rádi pomáhají – a to jak s přípravou jídla (17 %), úklidem (19 %) nebo obojím (53 %).  

Sousedské vztahy nad zlato

Spokojený soused znamená klidný život. Ke svým sousedům bychom proto měli být ohleduplnější – o chystané grilovačce sousedy předem informuje 26 % Čechů. Dalších 33 % dotázaných sousedy nezve, ale pokud se objeví nějaký problém, omluví se jim. Zbylých 41 % své sousedy vůbec neřeší. Nemusíte je za každou cenu zvát na posezení s rodinou či přáteli, ale pro dobré vztahy může být dobré je třeba při větší akci, která se protáhne do nočních hodin předem upozornit na zvýšený hluk, kouř či hlasitou hudbu. 

Nejčastější trapas? Spálené maso a opilí hosté

Co je na grilovačce nejčastějším trapasem? Na prvním místě je jednoznačně spálené jídlo. Rčení našich babiček, že „spálené je na krásu” už dávno neplatí a hostům zuhelnatělé pokrmy určitě nepodávejte. A trapas číslo dva? Nedostatek jídlo nebo pití (alko i nealko). Když už jsme u alkoholu – hosté by to s jeho pitím neměli přehánět. Na třetím místě trapasů jsou totiž opilí hosté či hostitelé. Nikdo na grilovačce nechce řešit nevhodné chování. Průzkum také ukázal, že 16 % lidí hostitele za grilovačku nepochválí a nepoděkuje za pozvání.

Rada na závěr

Nejde ale jen o etiketu. Důležité je, aby grilovačka byla správně zorganizovaná a nepanoval chaos. „Klíčové je hned na začátku si rozdělit role. U nás je to třeba tak, že žena vítá hosty a já se starám o gril. Ten, kdo griluje, by se měl soustředit na přípravu jídla a nenechat se strhnout dobrou náladou. Jídlo se totiž může velmi rychle spálit, nebo být naopak napůl syrové,” říká kuchař Martin Svatek. Když jste pozvali hosty na grilovačku, prostě se smiřte s tím, že si to musíte „odpracovat“.  Nepodceňujte také servírování a připravte klidně víc stolů – ať se hosté nemusí tlačit jeden přes druhého. Jeden stůl na nápoje, další na servírování veškerého jídla z grilu. A třetí stůl na přílohy – hosty můžete překvapit výběrem omáček a dresinků, které grilovaná jídla skvěle doplní. Trendem letošní sezony mohou být nové bílé omáčky od Vitany (Česneková s limetkou, Krémová s cibulkou, Francouzský dresink a Ceasar dresink). Hodí se jak na grilované maso či zeleninu, tak na další kreativní přílohy – třeba na zajímavé saláty.

Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.
Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko zaměstnává více než 2000 pracovníků a je druhým největším výrobcem balených potravin v Česku. Mezi její nejznámější značky patří Vitana, Májka, Hamé, Simply Fresh, Znojmia, Otma nebo Masox.

O výzkumu:
Sběr dat byl realizován v květnu 2024 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 500 respondentů ve věku 18-65.

Kontakty pro média:
Martin Frýdl  AC&C Public Relations  T: 603 419 681  E: martin.frydl@accpr.cz
Olga Pásková   AC&C Public Relations  T: 728 529 321  E: olga.paskova@accpr.cz

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Společnost Objednáme vyzývá majitele restaurací k akci

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Objednáme vyzývá majitele všech restaurací a gastro podniků v Česku: „Zapojte se do naší skupiny a řekněte nám, co byste potřebovali.“ Co z toho... celý článek

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 16. července 2024 (PROTEXT) - Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při... celý článek

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Úspěchy českých sportovců jdou ruku v ruce se zájmem Čechů o podporu profesionálního sportu, která si u české veřejnosti udržuje vysoké povědomí... celý článek

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Praha 16. července (PROTEXT) - Dům zahraniční spolupráce (DZS) se nově podílí na přípravách účasti Česka na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace. V rámci své iniciativy... celý článek

Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Bulharská vodní probiotika Lactobacillus bulgaricus DWT1 získala patent. Jako vůbec první probiotika na světě jsou patentovaná jako tzv. funkční... celý článek

Partners Financial Services