Navštívit lékaře až v okamžiku vzniklých potíží je chyba. VoZP vybízí k pravidelným preventivním prohlídkám

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 20. 6. 2024
Navštívit lékaře až v okamžiku vzniklých potíží je chyba. VoZP vybízí k pravidelným preventivním prohlídkám

Zdroj: Protext

Praha 20. června 2024 (PROTEXT) - Preventivní prohlídky hrazené zdravotní pojišťovnou zanedbávají dvě třetiny obyvatel České republiky. Především proto, že se lidé cítí dobře a nepozorují na sobě příznaky žádné nemoci. Právě preventivní prohlídky však mohou odhalit závažná onemocnění ve stadiu, kdy jsou lépe léčitelná. Vojenská zdravotní pojišťovna informuje, která vyšetření neopomíjet.

Přibližně polovina lidí, kteří by na preventivní kontroly k lékaři měli chodit především, se jich neúčastní dostatečně pravidelně, z toho skoro čtvrtina vůbec. Zanedbávání prohlídek se následně projevuje na jejich zdraví. Roste počet diagnostikovaných případů rakoviny, zvyšuje se také výskyt obezity, která je branou k dalším vážným onemocněním.

"Pokud pacient vyhledá odbornou pomoc až ve chvíli, kdy má nějaký akutní problém, v mnoha případech už je nemoc v pokročilém stadiu, které komplikuje následnou léčbu a někdy i významně snižuje šanci na přežití. Například pacienti s rakovinou mají velmi dobrou prognózu, jestliže se nemoc podaří zachytit v raném stadiu, kdy je často ještě dobře léčitelná," říká revizní lékař Vojenské zdravotní pojišťovny MUDr. Milan Prokop.

Na rozdíl od dětských prohlídek dospělí na svoji vlastní prevenci často zapomínají nebo ji nepovažují za důležitou. Nárok na preventivní vyšetření mají ale každé dva roky. Během něj lékař doplní záznamy do zdravotní dokumentace, provede orientační vyšetření moči, případně i krevní testy. Součástí prohlídky je také například poslech plic a srdce, kontrola BMI, změření krevního tlaku a orientační vyšetření sluchu i zraku. Na preventivní prohlídky navazují různé screeningové programy, které pomáhají odhalit onkologická onemocnění v počáteční fázi, kdy lidé ještě nemají žádné příznaky.

"Existuje celá řada potíží a příznaků, které laik nerozpozná, a často dochází i k nesprávné sebediagnóze. Příkladem mohou být nemoci způsobené diabetem či vysokým krevním tlakem, různé chronické choroby nebo již zmiňovaná onkologická onemocnění," dodává doktor Prokop. Jedním z důvodů, proč lidé preventivní prohlídky odkládají, může být i skutečnost, že mnozí nevědí, jak často a které by měli absolvovat.

Klienti Vojenské zdravotní pojišťovny mají plně hrazenu všeobecnou preventivní prohlídku u praktického lékaře jednou za dva roky a stomatologické vyšetření dvakrát ročně. Ženám od 15 let VoZP každoročně hradí návštěvu gynekologa. V pokročilejším věku v rámci preventivních prohlídek bezplatně poskytuje také například měření EKG, hladiny cukru v krvi, mamografické vyšetření a další. Vojenská zdravotní pojišťovna navíc poskytuje nadstandardní příspěvky na vyšetření k prevenci kolorektálního karcinomu, karcinomu prsu a prostaty, dále přispívá na prevenci poruch paměti a kognitivních funkcí nebo na vyšetření kožních znamének. Přehledný souhrn naleznete na stránce www.vozp.cz/preventivni-prohlidky.

 

O Vojenské zdravotní pojišťovně

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky od roku 1993 zajišťuje zdravotní péči prostřednictvím špičkových odborníků ve vojenských i civilních zdravotnických zařízeních a lázeňských domech. O svých 700 tisíc pojištěnců pečuje prostřednictvím smluvní zdravotnické sítě po celé ČR, která zahrnuje přes 25 tisíc poskytovatelů.

www.vozp.cz

 

Zdroj: Stance Communications

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Trendy hnutí na sociálních sítích podporované sportovci upozorňuje na boj s ALS

Trendy hnutí na sociálních sítích podporované sportovci upozorňuje na boj s ALS

Šen-čen (Čína) 14. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - #HONORtheChallenger zkoumá potenciál multimodální umělé inteligence při podpoře osob se sníženou pohyblivostí

Tým NEOM McLaren Extreme E se připojuje ke společnosti Vantage Markets a zahajuje fázi "znovuzrození" v rámci kampaně "Znovuzrození obchodníka"

Tým NEOM McLaren Extreme E se připojuje ke společnosti Vantage Markets a zahajuje fázi "znovuzrození" v rámci kampaně "Znovuzrození obchodníka"

Londýn 14. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Makléřská společnost Vantage Markets („Vantage") s hrdostí oznamuje odstartování fáze "znovuzrození" v rámci kampaně "Znovuzrození obchodníka"... celý článek

Jedinečná příležitost pro české vícepodlažní dřevostavby na světovém trhu

Jedinečná příležitost pro české vícepodlažní dřevostavby na světovém trhu

Ptení (Prostějovsko) 14. srpna 2024 (PROTEXT) - Česká republika míří na světovou výstavu Expo 2025 v japonské Ósace s projektem, který od prvních okamžiků vzbuzuje zájem daleko za hranicemi... celý článek

SANY Heavy Industry je průkopníkem inovací stavebních strojů

Šanghaj 14. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost SANY Heavy Industry je průkopníkem globálních inovací stavebních strojů a podporuje hnutí za udržitelný průmysl

Počet kybernetických útoků roste. Pomůže nová legislativa NIS2

Počet kybernetických útoků roste. Pomůže nová legislativa NIS2

Brno 14. srpna 2024 (PROTEXT) - Cílem kybernetických útoků se stále častěji stává kritická státní infrastruktura a zdravotnictví. Ukazují to statistiky Národního úřadu pro kybernetickou... celý článek

Partners Financial Services