Azylový dům Českého červeného kříže v Kladně se dočká rekonstrukce

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 24. 6. 2024

Praha 24. června 2024 (PROTEXT) - Azylový dům Oblastního spolku Českého červeného kříže Kladno projde brzy rekonstrukcí. V první fázi bude vybudována nová koupelna v půdních prostorách. Rekonstrukci zafinancuje společnost Procter & Gamble, která ve spolupráci s Českým červeným křížem podpořila již řadu projektů na pomoc znevýhodněným komunitám. A právě zlepšování podmínek ubytování v azylových domech je v této době naprosto zásadní. Zájem o azylové domy totiž roste a převyšuje současné kapacity, a to i kvůli rušení ubytoven.

Bytová krize dopadá i na ohrožené rodiny

České domácnosti se v posledních letech potýkají s řadou nebývalých potíží. Nejvýznamněji je zasáhla energetická krize a rekordní míra inflace, která se dotkla všech vrstev společnosti, přičemž nejvíce dopadla na ty nejzranitelnější z nás. Kromě vzrůstajících cen za potraviny, základní potřeby či dopravu se projevuje čím dál tím více také krize v oblasti nedostupnosti bydlení.

Vlastní bydlení nebo dostupné nájemné je nejen pro řadu mladých rodin nedosažitelnou metou. S nejhlubšími problémy se potýkají především sociálně slabé rodiny nebo jedinci. Nejvíce postižené však bývají matky samoživitelky a otcové samoživitelé.

Přibývá počet rodin v příjmové chudobě

Projekt Život k nezaplacení, který realizovala společnost PAQ Research ve spolupráci s Českým rozhlasem upozorňuje, že průměrná česká domácnost vynakládá za bydlení zhruba 29 % svých příjmů, což je o 6 % více než v roce 2021. Celkové výdaje na bydlení a potraviny se pak pohybují okolo 47 % veškerých příjmů. Ohrožené domácnosti za bydlení a potraviny vynaloží až 68 % příjmů.

Od roku 2021 navíc vzrostly náklady na bydlení výrazně i velmi ohroženým domácnostem v příjmové chudobě a rodinám s dětmi s příjmy pod medián. Podle projektu Život k nezaplacení vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9-10 % během roku 2021 až na 17 % v březnu 2022. Zhruba 20 % domácností s dětmi a osob s nízkým vzděláním se nachází v příjmové chudobě.

Proto se společnost Procter & Gamble rozhodla ve spolupráci s Českým červeným křížem spustit rozsáhlý program na podporu rodin a dětí v nouzi. Prvním krokem bude investice ve výši 300 tisíc korun do vybudování nové koupelny v azylovém domě Oblastního spolku Českého červeného kříže Kladno (OS ČČK Kladno). V dalších fázích se plánuje vybudování nových ubytovacích prostor, konkrétně by se mělo jednat o dům s kapacitou 12 lůžek určený pro celé rodiny. Celková investice by se měla pohybovat okolo 3 milionů korun.

„Ve společnosti Procter & Gamble se neustále snažíme zlepšovat a usnadňovat každodenní život nejen našim spotřebitelům, ale pomáhat i místním komunitám a podporovat takové projekty, které mají smysl. Vzhledem ke vzrůstajícím nákladům na bydlení a těžké životní situaci, ve které se nachází nejen ohrožené mladé rodiny, ale i samoživitelky či týrané osoby, které byly nuceny vyhledat pomoc azylových domů, jsme se rozhodli ve spolupráci s Českým červeným křížem podpořit azylový dům v Kladně. V první fázi proběhne rekonstrukce koupelny a v jednání je také rozsáhlá investice do vybudování nových ubytovacích prostor,“ dodává Yvette Krubl, manažerka korporátní komunikace ve společnosti Procter & Gamble.

Azylové domy jako záchranná síť pro samoživitelky, oběti domácího násilí i rodiny

V posledních letech roste zájem o ubytování v azylových domech – a to jak u maminek samoživitelek, tak celých rodin. To potvrzuje i Ing. Jan Protivínský, ředitel OS ČČK Kladno: „O ubytování v našem azylovém domě je dlouhodobě velký zájem. Ten vzrostl i v důsledku rušení místních ubytoven. Momentálně máme na čekací listině dalších 18 zájemců o ubytování – a to jsou jen ti, kteří to i přes naplněnou kapacitu zkusili a zeptali se. Ve skutečnosti může být ten zájem mnohem vyšší.“

Většinu klientů azylového domu OS ČČK v Kladně tvoří samoživitelky na rodičovské dovolené. Ty vyhledávají pomoc azylových domů po dobu rodičovské, z které nemohou ufinancovat vlastní bydlení. „Stává se také, že maminky s dětmi zůstávají v azylovém domě i poté, protože cenově dostupné bydlení se naskytne například v jiném a vzdálenějším městě, což by znamenalo výraznou změnu pro ně i jejich děti. Místo, aby tedy měnily dětem školu, školku, lékaře a podobně, řada z nich raději zůstává a vyhledává pomoc dalších azylových domů,“ doplňuje Ing. Jan Protivínský.

Poptávka po ubytování v azylovém domě dlouhodobě převyšuje současnou kapacitu. V posledních letech se zvýšila zmíněným rušením ubytoven a prodejem městských bytů.

Podle průzkumu společnosti SocioFactor s.r.o. vypracované v roce 2022 pro Ministerstvo práce a sociálních věcí vyplývá, že za rok 2022 se v České republice nacházelo přibližně 270 tisíc osob v bytové nouzi. V azylových domech bylo ubytováno necelých 6 tisíc osob.

V Česku momentálně působí okolo 229 azylových domů. Data z roku 2021 hovoří o celkové kapacitě přes 7 200 lůžek.

Azylový dům OS ČČK Kladno pomáhá především rodinám s dětmi do 18 let věku, které se nalézají v tíživé životní situaci spojené se ztrátou bydlení, žijí v nevyhovujících podmínkách nebo jsou ohroženy formou násilí.

Momentálně disponuje ubytovací kapacitou 20 lůžek, které tedy mohou využít rodiny s dětmi do 18 let věku, těhotné osoby či nezletilí rodiče.

Rekonstrukce azylového domu proběhne v několika fázích. V první fázi proběhne rekonstrukce koupelny ve výši 300 tisíc korun.

Zdroj: Neopublic

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna v rámci soutěže Mlékárenský výrobek roku hned čtyřikrát

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 16. července 2024 (PROTEXT) - Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při... celý článek

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Ve sponzoringu je klíčem k srdci Čechů úspěch nebo veřejný prospěch

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Úspěchy českých sportovců jdou ruku v ruce se zájmem Čechů o podporu profesionálního sportu, která si u české veřejnosti udržuje vysoké povědomí... celý článek

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Praha 16. července (PROTEXT) - Dům zahraniční spolupráce (DZS) se nově podílí na přípravách účasti Česka na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace. V rámci své iniciativy... celý článek

Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Bulharská vodní probiotika Lactobacillus bulgaricus DWT1 získala patent. Jako vůbec první probiotika na světě jsou patentovaná jako tzv. funkční... celý článek

Prezident Hisense Group představil strategický plán pro budoucí úspěch společnosti

Prezident Hisense Group představil strategický plán pro budoucí úspěch společnosti

Čching-tao (Čína) 16. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Hisense, světový lídr v oblasti domácích spotřebičů a spotřební elektroniky, představila ambiciózní plány růstu... celý článek

Partners Financial Services