Analýza: Mzdy letos vzrostly o 5,7 %, tempo růstu zpomaluje, příští rok bude pod 5 %

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 26. 6. 2024
Analýza: Mzdy letos vzrostly o 5,7 %, tempo růstu zpomaluje, příští rok bude pod 5 %

Zdroj: Protext

Praha 26. června 2024 (PROTEXT) - Dynamika růstu mezd se stabilizuje, zpomalení ale není tak výrazné, jak se očekávalo. Nejnovější data z prvního čtvrtletí ukazují reálné nárůsty základních mezd v komerčním sektoru napříč firmami různých velikostí a zaměření v celé ČR. Výrobní a IT společnosti zaznamenávají vyšší růsty než nevýrobní sektory. Rychleji rostou mzdy provozních pozic (6,4 %) oproti manažerským (5,2 %). Příští rok by se mohla některá odvětví dostat s průměrnými nárůsty pod hranici 5 %.

Dynamika mzdového trhu se v posledních měsících mírně stabilizuje, což znamená, že růst mezd zpomaluje oproti letům 2022/23. Toto zpomalení však oproti očekávání není tak výrazné. Podle nejnovější zprávy Comp&Ben Asociace, která se zabývá analýzou mezd a systémy odměňování, byl průměrný nárůst základních mezd 5,7 %, přičemž mediánové hodnoty nárůstů představují 5,5 %.

Hodnoty mezd, s nimiž Comp&Ben Asociace v analýze pracuje, vycházejí z tržního průzkumu prováděného společností BD Advisory každoročně od roku 2015, naposledy v květnu tohoto roku. Obdobnou hladinu nárůstů mezd potvrzuje také pravidelná studie globální společnosti Mercer, která působí i na českém trhu. Z analýzy Comp&Ben Asociace dále vyplývá, že tyto hodnoty se příliš neliší od predikce z podzimu 2023, kdy firmy připravovaly rozpočty na úpravu mezd, což potvrzuje spolehlivost predikcí na další období.

„Pro druhou polovinu roku 2024 a zejména pak první čtvrtletí 2025 očekáváme opět mírný pokles nárůstů mezd. Navíc je možné očekávat, že by se již příští rok mohla některá odvětví dostat s nárůsty pod hranici 5 %,“ říká Tomáš Jurčík, ředitel Comp&Ben Asociace. Další predikce plánovaných úprav mezd na rok 2025 budou k dispozici letos na podzim, kdy budou společnosti schvalovat mzdové rozpočty na příští rok.

Comp&Ben Asociace sdružuje na tuzemském trhu klíčové zaměstnavatele a zabývá se analýzou mezd a systémy odměňování (Compensation & Benefits) v soukromém sektoru. Asociace vznikla ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze. Mezi zakládající členy patří řada významných tuzemských zaměstnavatelů, například skupina PPF, Vodafone, Foxconn, Zentiva, PwC Česká republika, Siko, Makro, Notino, ČEZ, T-Mobile, Raiffeisen Bank, Hornbach, Mattoni, Aterra Group, Mercer, BD Advisory a Miele.

Mzdy porostou více ve výrobních a IT společnostech, polepší si hlavně provozní pozice

V reportovaných nárůstech mezd jsou sice viditelné rozdíly v jednotlivých odvětvích, ale nikoli tak značné jako v minulých letech. „Například růst mezd ve výrobních společnostech byl vyšší než nárůst mezd v nevýrobních společnostech – nejvyšší čísla vykazuje například tradičně automotive sektor (medián 6,0 %) nebo IT sektor, tradičně jedny z nejnižších nárůstů mezd vykazuje sektor služeb. Tento trend je však setrvalý a dá se očekávat, že bude pokračovat i v dalším období,“ dodává ředitel asociace Tomáš Jurčík.

Pokračujícím trendem posledních let je rychlejší navyšování mezd provozním pozicím (průměr 6,4 %) oproti manažerským (5,2 %). „Už ale není vidět tak propastný rozdíl, který byl patrný například ještě v roce 2022, kdy byly mzdy navyšovány modrým límečkům (provozním pozicím) na úkor specialistů a manažerů,“ uzavírá Tomáš Jurčík, ředitel Comp&Ben Asociace.

POZNÁMKY KE SBĚRU DAT:

Jak funguje revize mezd v komerčním sektoru? Většina společností v komerčním sektoru má definovaný proces navyšování mezd (tzv. roční úpravu mezd), který probíhá jednou ročně k předem stanovenému datu. Nejčastěji se mzdy upravují v lednu nebo v dubnu každého roku. Proto je vhodné aktuální čísla o nárůstech mezd sbírat až začátkem 2. kvartálu, což poskytuje nejlepší obraz o reálné situaci mezd v komerčním sektoru.

Některé společnosti navyšují mzdy i později v roce, například k 1. červenci nebo k 1. září, ale jedná se o malé procento firem. Dá se říci, že k 1. dubnu má již zhruba 85 % zaměstnanců na trhu mzdu upravenou a v dalších měsících roku již nejsou pohyby tak zásadní.

Zdroj: https://www.compenben.eu/

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Na vysokoškolské reprezentaci v Japonsku se bude podílet DZS

Praha 16. července (PROTEXT) - Dům zahraniční spolupráce (DZS) se nově podílí na přípravách účasti Česka na prestižní světové výstavě EXPO 2025 v japonské Ósace. V rámci své iniciativy... celý článek

Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Vodní probiotika z Bulharska mají vlastní patent. Studie prokázala, že působí jako psychobiotika

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Bulharská vodní probiotika Lactobacillus bulgaricus DWT1 získala patent. Jako vůbec první probiotika na světě jsou patentovaná jako tzv. funkční... celý článek

Prezident Hisense Group představil strategický plán pro budoucí úspěch společnosti

Prezident Hisense Group představil strategický plán pro budoucí úspěch společnosti

Čching-tao (Čína) 16. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Hisense, světový lídr v oblasti domácích spotřebičů a spotřební elektroniky, představila ambiciózní plány růstu... celý článek

Středoevropský think tank CEIAS otevírá pražskou kancelář

Středoevropský think tank CEIAS otevírá pražskou kancelář

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Central European Institute of Asian Studies (CEIAS), nezávislý středoevropský think tank zaměřený na vztahy Evropy a Asie, otevírá pražskou kancelář. celý článek

Opět bude vyprodáno. Olomouc se těší na letní běžecký svátek, do města míří ČEZ RunTour

Opět bude vyprodáno. Olomouc se těší na letní běžecký svátek, do města míří ČEZ RunTour

Olomouc 15. července 2024 (PROTEXT) - Úsměvy, pohoda, přátelé a pohyb. To všechno patří k létu, ale také k závodu ČEZ RunTour Olomouc, který se uskuteční už v sobotu 20. července. V... celý článek

Partners Financial Services