Pouhá minuta stačí k vážnému ohrožení vašeho digitálního světa

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 28. 6. 2024
Pouhá minuta stačí k vážnému ohrožení vašeho digitálního světa

Zdroj: Protext

Praha 28. června 2024 (PROTEXT) - Podle výsledků výzkumu provedeného odborníky společnosti Kaspersky dokázali podvodníci během minuty uhodnout 45 % všech analyzovaných anglických hesel (87 milionů). Bezpečnostní tým také zjistil nejčastěji používané kombinace znaků při vytváření hesel. Pouze 23 % (44 milionů) kombinací se ukázalo být dostatečně odolných, jelikož jejich prolomení trvalo déle než rok.

Společnost Kaspersky v nové studii z června 2024 analyzovala 193 milionů hesel, která byla nalezena ve veřejném prostoru na různých darknetových zdrojích. Výsledky ukazují, že většina zkoumaných hesel nebyla ani zdaleka dost. Přehled, jak rychle se to může stát:

  • 45 % (87 milionů) za méně než 1 minutu.
  • 14 % (27 milionů) – od 1 min do 1 hodiny.
  • 8 % (15 milionů) – od 1 hodiny do 1 dne.
  • 6 % (12 milionů) – od 1 dne do 1 měsíce.
  • 4 % (8 milionů) – od 1 měsíce do 1 roku.

Odborníci označili pouze 23 % (44 milionů) hesel za odolná – jejich prolomení by trvalo déle než 1 rok.

57 % zkoumaných hesel obsahuje slovo ze slovníku, což podle odborníků výrazně snižuje sílu hesla. Mezi nejpoužívanějšími výrazy lze rozlišit několik skupin:

  • Jména: „ahmed“, „nguyen“, „kumar“, „kevin“, „daniel“.
  • Oblíbená slova: „forever“, „love“, „google“, „hacker“, „gamer“.
  • Standardní hesla: „password“, „qwerty12345“, „admin“, „12345“, „team“.

Pouze 19 % všech hesel lze považovat za silné, obtížně prolomitelné kombinace – obsahují neslovníkové slovo, malá a velká písmena, číslice a symboly. Studie však zároveň zjistila, že 39 % takových hesel lze uhodnout pomocí speciálních chytrých algoritmů za méně než hodinu.

Asi nejvíce obav vzbuzuje fakt, že útočníci k prolomení hesla nepotřebují hluboké znalosti ani drahé vybavení. Procesor běžně výkonného notebooku dokáže najít správnou kombinaci hesla složeného z 8 malých písmen nebo číslic pomocí hrubé síly za pouhých 7 minut. Moderní grafické karty zvládnou stejný úkol za 17 sekund. Kromě toho chytré algoritmy pro hádání hesel snadno dešifrují i záměny znaků, například „3“ místo „e“, „!“ místo „1“ nebo „@“ místo „a“, nebo oblíbené sekvence jako „qwerty“, „12345“, „asdfg“.

„Lidé si podvědomě vytvářejí ‚lidská‘ hesla, která obsahují slova ze slovníku v jejich mateřském jazyce, jména, čísla atd., tedy věci, které si náš zaneprázdněný mozek snadněji vybaví. I zdánlivě silné kombinace jsou zřídkakdy zcela náhodné, takže je lze odhadnout pomocí speciálních algoritmů. Vzhledem k tomu je nejúčinnějším řešením vygenerovat zcela náhodné heslo pomocí moderních a spolehlivých správců hesel. Takové aplikace mohou bezpečně ukládat velké objemy dat a poskytovat komplexní a spolehlivou ochranu uživatelských informací,“ řekla Yuliya Novikova, vedoucí oddělení Digital Footprint Intelligence ve společnosti Kaspersky.

K posílení pravidel pro vytváření hesel mohou uživatelé využít následující jednoduché tipy:

  • Nejlepší je nepoužívat hesla, která lze snadno uhodnout z vašich osobních údajů, jako jsou narozeniny, jména členů rodiny, domácích mazlíčků nebo vaše vlastní jméno.
  • Povolte dvoufaktorové ověřování (2FA). Použití 2FA sice přímo nesouvisí se silou hesla, ale přidává další úroveň zabezpečení. I když někdo zjistí vaše heslo, bude pro přístup k vašemu účtu potřebovat ještě druhou formu ověření. Moderní správci hesel ukládají klíče 2FA a zabezpečují je nejnovějšími šifrovacími algoritmy.
  • Zapamatovat si dlouhá a jedinečná hesla pro všechny vámi používané služby je téměř nemožné, ale se správcem hesel bude stačit, když si zapamatujete jen jedno hlavní heslo.
  • Pro každou službu používejte jiné heslo. Když se budete řídit touto radou, pak i když bude jeden z vašich účtů ukraden, neohrozí to ostatní.
  • Hesla mohou být bezpečnější při použití nečekaných slov. Můžete zvolit i běžná, náhodně vybraná slova a uspořádat v neobvyklém pořadí. Existují také online služby, které vám pomohou zkontrolovat, zda je heslo dostatečně silné.
  • Vaši ochranu zvýší použití spolehlivého bezpečnostního řešení, které monitoruje internet a Dark web a při zjištění problému upozorňuje na nutnost změny hesla.

V rámci průzkumu použili odborníci společnosti Kaspersky následující algoritmy pro určování hesel:

  • Bruteforce – Jako „brutální síla“ je označována metoda hádání hesla, která spočívá v systematickém zkoušení všech možných kombinací znaků, dokud není nalezena ta správná.
  • Zxcvbn – Pokročilý algoritmus pro hodnocení síly hesla, který je k dispozici na webu GitHub. Rozpoznává schéma existujícího hesla a pro každý prvek schématu určí počet potřebných iterací hledání. Pokud tedy heslo obsahuje běžné slovo, jeho nalezení zabere počet iterací odpovídající délce slovníku. Sílu hesla je možné vyhodnotit podle doby vyhledání každého prvku schématu.
  • Smart guessing algorithm – Je to samoučící se chytrý algoritmus pro hádání hesel. Na základě souboru dat uživatelských hesel umí vypočítat četnost různých kombinací znaků. Pak dokáže generovat pokusy od nejčastějších variant a jejich kombinací až po nejméně časté.

 

Zdroj: Kaspersky

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Prezident Hisense Group představil strategický plán pro budoucí úspěch společnosti

Prezident Hisense Group představil strategický plán pro budoucí úspěch společnosti

Čching-tao (Čína) 16. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Hisense, světový lídr v oblasti domácích spotřebičů a spotřební elektroniky, představila ambiciózní plány růstu... celý článek

Středoevropský think tank CEIAS otevírá pražskou kancelář

Středoevropský think tank CEIAS otevírá pražskou kancelář

Praha 16. července 2024 (PROTEXT) - Central European Institute of Asian Studies (CEIAS), nezávislý středoevropský think tank zaměřený na vztahy Evropy a Asie, otevírá pražskou kancelář. celý článek

Opět bude vyprodáno. Olomouc se těší na letní běžecký svátek, do města míří ČEZ RunTour

Opět bude vyprodáno. Olomouc se těší na letní běžecký svátek, do města míří ČEZ RunTour

Olomouc 15. července 2024 (PROTEXT) - Úsměvy, pohoda, přátelé a pohyb. To všechno patří k létu, ale také k závodu ČEZ RunTour Olomouc, který se uskuteční už v sobotu 20. července. V... celý článek

Registry SOLUS slaví 25 let, aktuálně odhalí závazky po splatnosti u 14 žadatelů o půjčku ze sta

Praha 15. července 2024 (PROTEXT) - Sdružení SOLUS oslavilo 25 let od svého vzniku. Sdílením dat o osobách, které nesplácí své závazky, pomohly členské společnosti ochránit před předlužením... celý článek

Zpráva společnosti Bitget za 2. čtvrtletí odhaluje příliv kapitálu ve výši 700 milionů dolarů a téměř 50% nárůst návštěvnosti

Zpráva společnosti Bitget za 2. čtvrtletí odhaluje příliv kapitálu ve výši 700 milionů dolarů a téměř 50% nárůst návštěvnosti

Victoria (Seychely) 15. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Bitget, přední kryptoměnová burza a společnost Webu3, zveřejnila svou čtvrtletní zprávu o transparentnosti za... celý článek

Partners Financial Services