Progresus nabytím závodu Vitrablok získává značku Seves Glass Block, největšího světového výrobce skleněných tvárnic

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 8. 7. 2024
Progresus nabytím závodu Vitrablok získává značku Seves Glass Block, největšího světového výrobce skleněných tvárnic

Zdroj: Protext

Praha/Duchcov 8. července 2024 (PROTEXT) - Investiční skupina Progresus do svého portfolia zařazuje další tradiční český podnik: výrobce skleněných tvárnic Vitrablok se 112letou historií. Její nabídka v mezinárodním tendru na odkup závodu, který se ocitl v insolvenci, byla věřitelským výborem jednomyslně schválena jako nejvýhodnější pro majetkovou podstatu a světoznámá značka Seves Glass Block se tak stává součástí skupiny Progresus.

Skupina Progresus se v roce 2023 prostřednictvím odkupu pohledávky Komerční banky v hodnotě více než 10 milionů EUR stala největším zajištěným věřitelem duchcovského podniku, který byl kvůli nepříznivým podmínkám ve sklářském průmyslu v roce 2022 nucen vyhlásit v říjnu 2023 insolvenci. Na základě souhlasu schůze věřitelů se následně investiční skupina Progresus zúčastnila mezinárodního tendru, který se svojí nejvyšší cenovou nabídkou přesvědčivě vyhrála.

Své bohaté praktické i akademické zkušenosti v tendru využil spolumajitel skupiny Progresus JUDr. Lukáš Zrůst, Ph.D.,LL.M., MBA, BA (Hons), který je jedním z nejzkušenějších lidí v České republice v oblasti řízení a restrukturalizace firem. Právník, podnikatel, investor, advokát se zaměřením na finanční a insolvenční právo a v neposlední řadě také insolvenční správce se zvláštním povolením dříve právě z pozice insolvenčního správce prováděl několik tisíc insolvenčních řízení, tedy řídil proces úpadku či reorganizace u podniků dosahujících miliardových obratů a zaměstnávajících vyšší tisíce zaměstnanců.

„Jsme rádi, že jsme mohli být pomocnou rukou při záchraně tohoto podniku, který je světovou jedničkou se stovkami zaměstnanců. Nemohli jsme jen nečinně přihlížet, jak může několik set lidí přijít o zaměstnání a nechat téměř přes noc zaniknout podnik se 112letou historií v tomto oboru. Jsem vděčný za to, že naše nabídka byla jednomyslně schválena jako vítězná a do našeho portfolia tak můžeme zařadit další český podnik s dlouholetou tradicí a mezinárodním přesahem,“ říká Lukáš Zrůst, spolumajitel skupiny Progresus, která vlastní i největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov. „V rámci své profesní dráhy insolvenčního správce jsem měl možnost projít tímto procesem s mnoha společnostmi. Díky těmto zkušenostem jsme dokázali společně se všemi účastníky procesu Vitrablok úspěšně udržet při životě. Vitrablok mne zaujal svým profesionálním přístupem, férovostí vedení i úžasnými zaměstnanci se srdcem na pravém místě. To byly hlavní důvody, proč jsme se rozhodli do odkupu jít. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se o přežití Vitrabloku zasloužili a dali mu šanci se znovu nadechnout,” dodává.

Poradenství v průběhu mezinárodního tendru insolvenčnímu správci poskytovala společnost PwC. Progresus už jako zajištěný věřitel dělal vše pro úspěšné zachování provozu závodu, zejména jeho ekonomické a personální zajištění s důrazem na vyplácení mezd všem více než 200 zaměstnancům, které považuje za klíčovou složku jeho činnosti. “Jsem rád, že z možných zájemců naši společnost nakonec odkoupila skupina Progresus, která má zájem do společnosti investovat. Již jsme se dohodli na prvním zásadním kroku, kterým bude dlouho očekávaná investice do sklářské vany,“ říká generální ředitel závodu Petr Králík. Zaměstnanci české pobočky se s novými majiteli měli příležitost setkat a klást jim otázky ještě před oficiálním převedením podniku do nových rukou. „Představení nových vlastníků zaměstnancům hodnotím jako pozitivní, všichni se těší na první debaty o rozvoji společnosti. Nyní je čas dívat se směrem kupředu,” dodává ředitel Petr Králík.

„V aktivitách podniku chceme rozhodně pokračovat. Plánujeme dále rozvíjet zaměření na R&D a upevňovat pozici závodu na globálním trhu. Vitrablok má za sebou pod značkou Seves Glass Block úžasné věci, jako například mrakodrap v Tokiu pro Hermés a práci pro světové architektonické špičky. V tomto chceme samozřejmě pokračovat a post světové jedničky obhajovat a udržet,” odhaluje budoucí plány Lukáš Zrůst. Jednu změnu však podnik přece jen podstoupil: přešel ze společnosti VITRABLOK, s.r.o. pod novou obchodní společnost Seves Glass Block s.r.o., čímž se jeho název sjednotil se silnou a světoznámou mezinárodní značkou Seves Glass Block, pod kterou skupina vystupuje na světovém trhu.

Transakci Progresus realizoval s co-investorem, skupinou Casper, se kterou Lukáš Zrůst úspěšně spolupracoval už jako insolvenční správce. Casper Consulting je lídrem na českém trhu v oblasti restrukturalizace a záchrany podniků, finanční správy a optimalizace platebních procesů. S 29 lety zkušeností a správou aktiv přesahujících 35 miliard korun se společnost pyšní dlouhodobou stabilitou a odborností. Mezi její významné úspěchy patří sedmiletá exkluzivní spolupráce s největší investiční bankou v USA, J.P. Morgan Chase, a založení společného podniku s Raiffeisenbank. Úspěšně spolupracovala také s bankou Santander a dalšími významnými partnery.

 

O podniku Seves Glass Block

Historie výroby skla v severočeském Duchcově sahá až do roku 1912. Dnes je podnik předním světovým výrobcem skleněných tvárnic se širokou škálou použití od standardních tvárnic, přes designové tvárnice používané architekty až po technologické tvárnice s vysoce funkčními vlastnostmi (fotovoltaické, tepelněizolační, protipožární, neprůstřelné a bezpečnostní).

Silná značka, zaměření na R&D, výroba technologicky složitých produktů a spolupráce s architekty a koncovými uživateli je základem pro působnost ve více než 100 zemích světa na 6 světadílech. Díky stabilní zákaznické základně společnost v minulých letech dosahovala obratu až 1,4 mld. Kč. Většinu tržeb generují trhy v Evropě a Severní Americe. Podnik zaměstnává více než 200 zaměstnanců v České republice a Itálii a jeho výrobní kapacita dosahuje produkce 29 mil. skleněných cihel ročně v různých velikostech a tvarech.

Mezi nejzajímavější realizace ve světě patří budova Hermés v Tokiu od Renza Piana, budova knihovny Deusto v Bilbau od Rafaela Moneo, lázeňský objekt Palacio Termal v Panticose ve Španělsku z dílny studia Moneo Brock nebo showroomy módních značek Bottega Veneta či Stella McCartney. V České republice najdeme nejzajímavější realizace od architektky Evy Jiřičné ve Zlíně, kde mohou skleněné tvárnice obdivovat návštěvníci Kongresového centra nebo rektorátu a knihovny Univerzity Tomáše Bati.

O investiční skupině Progresus

Progresus je investiční skupina podnikající zejména v oblasti industriálního i rezidenčního developmentu. Do svého portfolia zařazuje industriální haly a urbanisticky promyšlené obytné čtvrti, to vše s ohledem na ekonomickou a environmentální udržitelnost. Věnuje se také rozvoji vlastního dřevostavitelského závodu s 50letou historií RD Rýmařov, který je předním evropským dodavatelem dřevostaveb a kumulovaně za dobu své existence dosáhl tržeb přes 33 miliard Kč. V rámci svého technologického hubu Mykilio vyvíjí nové materiály s potenciálem snižovat uhlíkovou stopu ve stavebnictví.

O skupině Casper

Casper Consulting se může pochlubit bohatými zkušenostmi z desetitisíců spravovaných pohledávek v hodnotě desítek miliard korun. Skupina CASPER GROUP, do které Casper Consulting patří, zahrnuje devět společností se zaměřením na restrukturalizace a záchranu podniků, finanční správu a optimalizaci platebních procesů, poradenskou činnost, reality, správu a pronájem nemovitostí, finanční leasing, úvěry na dopravní techniku, alternativní zdroje energie a prodej obranné techniky a optiky.

Hodnota konsolidovaných aktiv skupiny Casper přesahuje 2 mld. Kč a v roce 2023 vykázala čistý obrat 330 milionů Kč. Casper Consulting je synonymem pro spolehlivost a úspěch v oblasti restrukturalizace podniků a správy pohledávek.

 

Zdroj: Skupina Progresus

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Opět bude vyprodáno. Olomouc se těší na letní běžecký svátek, do města míří ČEZ RunTour

Opět bude vyprodáno. Olomouc se těší na letní běžecký svátek, do města míří ČEZ RunTour

Olomouc 15. července 2024 (PROTEXT) - Úsměvy, pohoda, přátelé a pohyb. To všechno patří k létu, ale také k závodu ČEZ RunTour Olomouc, který se uskuteční už v sobotu 20. července. V... celý článek

Registry SOLUS slaví 25 let, aktuálně odhalí závazky po splatnosti u 14 žadatelů o půjčku ze sta

Praha 15. července 2024 (PROTEXT) - Sdružení SOLUS oslavilo 25 let od svého vzniku. Sdílením dat o osobách, které nesplácí své závazky, pomohly členské společnosti ochránit před předlužením... celý článek

Zpráva společnosti Bitget za 2. čtvrtletí odhaluje příliv kapitálu ve výši 700 milionů dolarů a téměř 50% nárůst návštěvnosti

Zpráva společnosti Bitget za 2. čtvrtletí odhaluje příliv kapitálu ve výši 700 milionů dolarů a téměř 50% nárůst návštěvnosti

Victoria (Seychely) 15. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Bitget, přední kryptoměnová burza a společnost Webu3, zveřejnila svou čtvrtletní zprávu o transparentnosti za... celý článek

Lékárny Lemon otevírají novou pobočku v obchodním centru Máj, kde představí změnu své corporate identity

Lékárny Lemon otevírají novou pobočku v obchodním centru Máj, kde představí změnu své corporate identity

Praha 15. července 2024 (PROTEXT) - Nejdynamičtěji rostoucí síť lékáren aktuálně otevírá již padesátou pobočku v obchodním domě Máj na Národní třídě v Praze. Síť lékáren Lemon se tak... celý článek

Columbus Energy jako první nabízí službu generálního dodavatele pro kompletní renovaci domů: Oprav dům s Columbusem

Praha 15. července 2024 (PROTEXT) - Columbus Energy, jeden z největších dodavatelů obnovitelných zdrojů energií pro domácnosti, nově jako jediný na českém trhu nabízí službu kompletní... celý článek

Partners Financial Services