Setkání na Hospodářské komoře pozvedne spolupráci mezi Katarem a ČR

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 11. 7. 2024
Setkání na Hospodářské komoře pozvedne spolupráci mezi Katarem a ČR

Zdroj: Protext

Praha 11. července 2024 (PROTEXT) - V pondělí 8. července se v sídle Hospodářské komory ČR v Praze konalo významné setkání mezi katarskými zástupci a představiteli několika klíčových českých organizací a startupových projektů. Setkání mělo za cíl prohloubit ekonomickou spolupráci a podpořit inovace mezi oběma zeměmi.

Za katarskou stranu se účastnil šejch Faleh bin Nasser Al Thani, který má na starost kancelář česko-katarského výboru v Dauhá, která funguje pod záštitou katarské investiční agentury Invest Qatar. Stejně jako H.E. Vladimír Cnota, obchodní partner šejcha Al-Thaniho a předseda česko-katarského výboru HKČR.

České firmy a startupy zastupovali zástupci několika významných institucí z oblasti zdravotnictví, technologií a výzkumu. Setkání se účastnily mj. Misha Lebeda z magazínu Czech Strategic Technologies a Kateřina Šolcová z CUIP – Inovačního centra Univerzity Karlovy. Dále představil svou exkluzivní kliniku My Clinic na Praze 6 její ředitel pan Šafránek. Pan Viktor Pokorný představil aktivity ČAS – České agentury pro standardizaci. V neposlední řadě se jednání na Hospodářské komoře ČR účastnil i předseda jejího startupového výboru pan Patrik Juránek.

Setkání začalo ve 13 hodin a bylo zaměřeno na diskuzi o možnostech spolupráce v oblasti technologií, inovací a standardizace.

Hlavní body setkání byly následující:

  1. Spolupráce v oblasti technologií a inovací: Kateřina Šolcová představila inovativní projekty a technologie vyvíjené v rámci CUIP. Zdůraznila potenciál pro společné projekty s katarskými partnery, které by mohly přinést nové možnosti v oblasti technologického vývoje.
  2. Zdravotnické inovace: Michal Šafránek z My Clinic hovořil o nejnovějších trendech v oblasti zdravotní péče a možnostech implementace nových technologií v Kataru. Spolu se svým týmem prezentoval několik úspěšných případů inovací ve zdravotnictví.
  3. Standardizace a mezinárodní spolupráce: Viktor Pokorný z ČAS se zaměřil na význam standardizace v mezinárodní spolupráci. Diskutoval o možnostech harmonizace standardů mezi Českou republikou a Katarem, což by usnadnilo obchodní a technologickou výměnu.
  4. Podpora startupů: Pan Patrik Juránek, předseda Výboru pro startupy při HKČR, hovořil o podpoře začínajících firem a inovátorů. Zdůraznil význam mezinárodní spolupráce a možností, které nabízí propojení českých a katarských startupových ekosystémů.

Po úvodním jednání mezi českými firmami a katarskou stranou následovalo důležité jednání mezi Startupovým výborem při HKČR a Vladimírem Cnotou a šejkem Falehem bin Nasser Al Thani. Tématem byla investice do startupových projektů. Toto jednání vyústilo v podepsání memoranda o spolupráci, v rámci nějž byla projevena ochota alokovat investice ve výši 75 milionů českých korun ze strany Vladimíra Cnoty a šejka Faleha bin Nasser Al Thani do českých startupových projektů.

Při slavnostním podpisu memoranda pan Cnota shrnul své pohnutky, které jej přiměly k investici do nadějných českých startupů:

"Těchto 75 milionů českých korun, které právě investujeme do českých startupů, v případě zajímavých úspěchů, jsme připraveni i navýšit na další investice. Zároveň přikládám velmi důležitý význam i tomu, že Invest Qatar připravil také svůj program na investice do startupů a otvírá se zde možnost propojit oba tyto výbory, jak katarský, tak český, a vzájemně spolupracovat při investicích do startupů. A to i proto, že samozřejmě katarský výbor může investovat mnohem více peněz než my. Otevírá se zde možnost i pro privátní investory ze Státu Katar i České republiky. Máme již pár startupů za sebou, a to nejen jako investice, ale i také následnou realizaci a prodej. Musím říct, že se nám naše investice zatím vyplatily, jelikož v Čechách máme mnoho šikovných lidí, kteří dokážou vymyslet projekty celosvětového významu. Stačí jim na to jen trochu pomoct a investovat finanční prostředky."

Setkání na Hospodářské komoře bylo velmi úspěšné a ukázalo velký potenciál pro budoucí spolupráci mezi Českou republikou a Katarem. Zúčastnění se shodli na nutnosti dalšího rozvoje a prohloubení spolupráce v oblasti technologií, inovací a standardizace. Podepsání memoranda o spolupráci a významná investice do startupových projektů je bezesporu důležitým krokem vpřed.

Po setkání vyjádřili účastníci setkání svou spokojenost a naději na budoucí společné projekty. Zástupci HKČR rovněž zdůraznili význam těchto mezinárodních setkání pro posílení hospodářských a technologických vazeb mezi oběma zeměmi.

Během následujících týdnů budou probíhat další jednání a plánování konkrétních projektů. Očekává se, že spolupráce mezi českými a katarskými partnery přinese nové inovace a rozvoj v klíčových oblastech ještě v tomto roce.

 

Zdroj: CCPF

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Opět bude vyprodáno. Olomouc se těší na letní běžecký svátek, do města míří ČEZ RunTour

Opět bude vyprodáno. Olomouc se těší na letní běžecký svátek, do města míří ČEZ RunTour

Olomouc 15. července 2024 (PROTEXT) - Úsměvy, pohoda, přátelé a pohyb. To všechno patří k létu, ale také k závodu ČEZ RunTour Olomouc, který se uskuteční už v sobotu 20. července. V... celý článek

Registry SOLUS slaví 25 let, aktuálně odhalí závazky po splatnosti u 14 žadatelů o půjčku ze sta

Praha 15. července 2024 (PROTEXT) - Sdružení SOLUS oslavilo 25 let od svého vzniku. Sdílením dat o osobách, které nesplácí své závazky, pomohly členské společnosti ochránit před předlužením... celý článek

Zpráva společnosti Bitget za 2. čtvrtletí odhaluje příliv kapitálu ve výši 700 milionů dolarů a téměř 50% nárůst návštěvnosti

Zpráva společnosti Bitget za 2. čtvrtletí odhaluje příliv kapitálu ve výši 700 milionů dolarů a téměř 50% nárůst návštěvnosti

Victoria (Seychely) 15. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Bitget, přední kryptoměnová burza a společnost Webu3, zveřejnila svou čtvrtletní zprávu o transparentnosti za... celý článek

Lékárny Lemon otevírají novou pobočku v obchodním centru Máj, kde představí změnu své corporate identity

Lékárny Lemon otevírají novou pobočku v obchodním centru Máj, kde představí změnu své corporate identity

Praha 15. července 2024 (PROTEXT) - Nejdynamičtěji rostoucí síť lékáren aktuálně otevírá již padesátou pobočku v obchodním domě Máj na Národní třídě v Praze. Síť lékáren Lemon se tak... celý článek

Columbus Energy jako první nabízí službu generálního dodavatele pro kompletní renovaci domů: Oprav dům s Columbusem

Praha 15. července 2024 (PROTEXT) - Columbus Energy, jeden z největších dodavatelů obnovitelných zdrojů energií pro domácnosti, nově jako jediný na českém trhu nabízí službu kompletní... celý článek

Partners Financial Services