EIT InnoEnergy vítá společnosti OMV, OMV Petrom a ACB Participaties B.V mezi své akcionáře a významné partnery, čímž rozšiřuje svou úspěšnou soukromou emisi akcií o dalších 140 milionů eur

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 17. 7. 2024
EIT InnoEnergy vítá společnosti OMV, OMV Petrom a ACB Participaties B.V mezi své akcionáře a významné partnery, čímž rozšiřuje svou úspěšnou soukromou emisi akcií o dalších 140 milionů eur

Zdroj: Protext

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Další významné průmyslové společnosti posilují kapitalizaci společnosti EIT InnoEnergy a umožňují tak urychlit její další působení v Evropě a USA.

Společnost EIT InnoEnergy, přední inovační motor v oblasti udržitelné energetiky, dnes oznámila, že se k jejím akcionářům připojili tři noví investoři: společnost OMV sídlící v Rakousku, která usiluje o to, aby se stala integrovaným trvale udržitelným podnikem v oblasti chemie, paliv a energetiky, dále rumunská integrovaná energetická společnost OMV Petrom a ACB Participaties B.V, investiční společnost se sídlem v Nizozemsku.

Noví akcionáři rozšiřují investorskou základnu společnosti EIT InnoEnergy a doplňují kolo privátního úpisu v roce 2023 o více než 140 milionů eur ve formě čerstvého kapitálu, čímž se posiluje působení společnosti EIT InnoEnergy v Evropě. Využití výnosů bude podobné jako v případě loňské privátní emise: (1) zvýšit tok nových transakcí; (2) doprovázet současných 200 portfoliových společností v jejich růstu, což je zvláště důležité na současných "suchých" kapitálových trzích; (3) zvýšit počet spuštění nových průmyslových šampionů a zachytit příležitosti vyplývající z nového regulačního rámce NZIA (Net Zero Industry Act); a (4) urychlit expanzi v USA.

Marcin Wasilewski, generální ředitel společnosti EIT InnoEnergy Central Europe, řekl: "Přijetí těchto tří akcionářů je dalším důkazem důvěry ve schopnost společnosti InnoEnergy urychlit přechod na udržitelnou energetiku a dosáhnout cílů evropské reindustrializace. Průmysloví investoři nacházejí nové cesty pro vlastní urychlení a přispění k energetické transformaci. Závazek společností OMV a OMV Petrom k dosažení čisté nuly je kompasem pro mnoho jejich kolegů. Společnost InnoEnergy je hluboce přesvědčena, že rychlost energetické transformace bude vyšší, pokud naše partnerské společnosti svou transformaci urychlí. Je zapotřebí společného úsilí všech odvětví, a to i ze strany hráčů ropného a plynárenského průmyslu, kteří mají ambiciózní plány na transformaci na nízkouhlíkové hospodářství."

Anne-Marie Rakhorst ze společnosti ACB Participaties B.V. a členka dozorčí rady EIT InnoEnergy, řekla: "Pokud chcete skutečně urychlit přechod na novou energetiku, investujte do společnosti InnoEnergy. Je čas na rozšiřování, je čas na velké investice."

Noví investoři se připojili k dalším 35 stávajícím akcionářům z průmyslového, finančního, vzdělávacího a digitálního sektoru. Patří mezi ně: AGH, Augur SCMT, Capgemini, CEA, CMA CGM Energy Fund, EDF, ENGIE, Esade, Grenoble INP-UGA, Groupe Idec, ING, Karlsruhe Institute of Technology, Koolen Industries, KTH, KU Leuven, Naturgy, NIIT, Politechnika Śląska, Rafako, Renault, Santander, Schneider Electric, Siemens, SIPLEC E. Leclerc, Société Générale, Stena Metall, Técnico Lisboa, TOTAL, TU/e, Universitat Politecnica de Catalunya, Universität Stuttgart, Uppsala Universitet, VITO, Volkswagen a Wroclaw University of Science and Technology.

 

O společnosti EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy působí v centru energetické transformace a je předním inovačním motorem v oblasti udržitelné energetiky, který přináší technologie, inovace obchodních modelů a dovednosti potřebné k urychlení zelené dohody, pokroku při dosahování evropských cílů v oblasti dekarbonizace a reindustrializace a zároveň ke zvýšení energetické bezpečnosti.

Společnost InnoEnergy, která je podle Startup Genome v roce 2023 nejlepší evropskou firmou a investorem rizikového kapitálu v oblasti čistých technologií a modré ekonomiky, podle Sifted v roce 2023 jedním z deseti nejaktivnějších evropských investorů v oblasti hlubokých technologií a podle Pitchbook v roce 2022 nejaktivnějším investorem v energetickém sektoru, podporuje inovace v celé řadě oblastí. Patří mezi ně skladování energie, doprava a mobilita, obnovitelné zdroje energie, energetická účinnost, obtížně odstranitelná průmyslová odvětví, inteligentní sítě a udržitelné budovy a města.

InnoEnergy má v portfoliu více než 200 společností, které podle odhadů do roku 2030 vygenerují příjmy ve výši 110 miliard eur a kumulativně ušetří 2,1 milionu tun CO2 emisí. Dohromady tyto společnosti dosud získaly investice ve výši více než 9,7 miliardy eur.

EIT InnoEnergy je hnací silou tří strategických evropských iniciativ: EuropeanBattery Alliance (EBA), the European Green Hydrogen Acceleration Center (EGHAC) and the EuropeanSolar Photovoltaic Industry Alliance (ESIA).

Společnost InnoEnergy byla založena v roce 2010 a je podporována Evropským institutem pro inovace a technologie (EIT), orgánem Evropské unie. Od svého založení prověřila společnost InnoEnergy více než 7 000 začínajících podniků, uvedla na trh více než 300 produktů a dohlížela na to, aby její portfoliové společnosti podaly více než 370 patentů. Dnes má InnoEnergy důvěryhodný ekosystém zahrnující více než 1.200 partnerů, 35 akcionářů a více než 200členný tým s kancelářemi po celé Evropě a v americkém Bostonu.

www.innoenergy.com

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Mastercard vstupuje do Sdružení pro digitální účtenky

Mastercard vstupuje do Sdružení pro digitální účtenky

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Sdružení pro digitální účtenky vítá dalšího člena, kterým je technologická a platební společnost Mastercard. Tento krok představuje významný milník... celý článek

Tetra Pak oznamuje jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu

Tetra Pak oznamuje jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Společnost Tetra Pak dnes oznámila jmenování Alexe Henriksena novým generálním ředitelem pro východní Evropu, s účinností od 1. srpna. Nahradí Lyndsey... celý článek

Český statistický úřad dnes zveřejnil data o červnovém vývoji cen výrobců

Český statistický úřad dnes zveřejnil data o červnovém vývoji cen výrobců

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Ceny zemědělských výrobců v červnu meziročně poklesly o 7,5 %. To se dalo čekat. Jsme nyní v klesajícím trendu. Ten jen brzdí, protože předchozí... celý článek

Tesco představuje "Lehké svačinky" s čerstvým ovocem. Na léto ideál

Tesco představuje "Lehké svačinky" s čerstvým ovocem. Na léto ideál

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Tesco spustilo nový projekt zaměřený na zdravé stravování. Ve vybraných prodejnách nyní zákazníci nakoupí pod názvem „Lehké svačinky“ - balení čerstvého... celý článek

Jacobs Douwe Egberts vsází v Česku na biopalivo HVO, uhlíková stopa se snížila o 90 %

Jacobs Douwe Egberts vsází v Česku na biopalivo HVO, uhlíková stopa se snížila o 90 %

Praha 17. července 2024 (PROTEXT) - Jacobs Douwe Egberts (JDE), světový výrobce kávových produktů a čajů s továrnou ve Valašském Meziříčí, využívá od března tohoto roku pro přepravu... celý článek

Partners Financial Services