Vital Strategies: Mezinárodní olympijský výbor vyzván k ukončení sponzoringu prodejci slazených nápojů

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 19. 7. 2024

Paříž 19. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Přední globální odborníci a aktivisté v oblasti zdraví vyzývají k celosvětovému ukončení sponzoringu sportovních akcí výrobci slazených limonád, označovanými jako „Big Soda". Nová kampaň „Kick Big Soda Out of Sport" (Vykopněte limonády ze sportu) upozorňuje na škodlivost těchto nápojů a žádá globální komunitu o podporu.

Obě skupiny v ní poukazují na rostoucí výskyt nepřenosných onemocnění spojených s konzumací slazených nápojů a prohlašují, že spojení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) s nezdravými produkty zpochybňuje jeho závazek podporovat zdravou společnost prostřednictvím sportu.

„Pozice hlavního sponzora olympijských her umožňuje společnostem vytapetovat závody svým logem a proniknout tak k více než třem miliardám diváků," uvedla globální ředitelka programu potravinových politik v organizaci Vital Strategies Trish Cotterová.

„Souvislost mezi cukrem slazenými nápoji a chronickými, do značné míry preventabilními nemocemi, je dnes dobře známá," konstatoval dr. Barry Popkin, zasloužilý W. R. Kenan Jr. profesor výživy na Gillingsově ústavu globálního veřejného zdraví při Severokarolínské univerzitě v Chapel Hill. „Ponechat si značku Coca-Cola jako klíčového sponzora popírá poslání MOV a znevažuje úspěchy olympioniků."

Digitální kampaň je zveřejněna na sítích YouTube, Instagram, Twitter/X a LinkedIn a odkazuje diváky na online petici.

„Tato kampaň přichází s velmi důležitým upozorněním na to, jak výrobci sladkých limonád využívají sport ke zvýšení svých zisků," řekl Nzama Mbalati, výkonný ředitel jihoafrické koalice občanské společnosti HEALA, která se zasazuje o spravedlivější potravinový systém. „Diváci olympijských her 2024 by měli být informováni o záměru, který se za jejich reklamami skrývá."

MOV je jakožto strážce olympijského hnutí vyzýván, aby ukončil sponzorství značky Coca-Cola a do budoucna odmítl další sponzoring od společností, které neodpovídají olympijským hodnotám.

„Tato petice vyzdvihuje povinnost MOV upřednostnit zdraví populace a udržitelnost naší planety před komerčními zájmy," uvedl Alejandro Calvillo, ředitel mexické neziskové organizace pro práva spotřebitelů El Poder del Consumidor. „MOV zde má unikátní příležitost obhájit svou pověst vzoru morální integrity, vysokých standardů a společenské odpovědnosti."

Pro zapojení do kampaně „Kick Big Soda Out of Sport" a podpis petice navštivte stránku www.kickbigsodaout.org a využijte hashtag #KickBigSodaOutofSport.

Organizace Vital Strategies podporuje zavádění a vyhodnocování politických opatření, která mají za cíl vést obyvatele celého světa ke zdravějšímu stravování. Zjistěte více a sledujte nás na Twitteru @VitalStrat.

Kontakt pro média:

Rachel Burns; rburns@vitalstrategies.org

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Rekonstrukce ostravského „mrakodrapu“ může začít

Ostrava 19. července 2024 (PROTEXT) - Významným milníkem architektury v Ostravě je záchrana ikonického „mrakodrapu“ na Ostrčilově ulici. Dům podstoupí komplexní rekonstrukci pod taktovkou... celý článek

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč.

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Počátkem roku lidé čekali další mírný pokles cen nemovitostí a zároveň pokles cen hypoték. Řada lidí si proto říkala, zda koupit byt hned, nebo až... celý článek

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Bybit rozšiřuje nabídku spotových párů v EUR o zajímavý dárek v podobě 25.000 USDT

Dubaj (SAE) 18. července 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Bybit, druhá největší burza s kryptoměnami na světě podle objemu obchodů, s potěšením oznamuje spuštění 12 nových spotových párů... celý článek

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

WINNEE otevírá novou kapitolu české ekonomiky: posílí roli žen v clean-tech oborech

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Česko čelí výzvě v proměně technických oborů spojených s dekarbonizací. Podstatnou roli v ní mohou hrát ženy jako klíčová posila technologického... celý článek

Kaspersky varuje: riziko zneužití nahých snímků roste

Kaspersky varuje: riziko zneužití nahých snímků roste

Praha 18. července 2024 (PROTEXT) - Celosvětová studie společnosti Kaspersky odhalila zásadní změny postojů a nepsaných pravidel společenských a romantických interakcí v digitálním... celý článek

Partners Financial Services