Kojení prospívá dítěti i matce. VoZP vyzdvihuje jeho přínos a radí, jak řešit případné komplikace

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 1. 8. 2024
Kojení prospívá dítěti i matce. VoZP vyzdvihuje jeho přínos a radí, jak řešit případné komplikace

Zdroj: Protext

Praha 1. srpna 2024 (PROTEXT) - Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejzdravější forma dětské nutričně vyvážené stravy, kojenci poskytuje vše potřebné pro správný vývoj a imunitu. Kojení má pozitivní přínos nejen pro samotné miminko, ale také pro matku, posiluje se mezi nimi vazba, která při kojení vzniká. Vojenská zdravotní pojišťovna při příležitosti Světového týdne kojení, který tradičně probíhá prvních sedm dní v srpnu, připomíná důležitost této výživy.

Kojení pro dítě představuje tu nejlepší ochranu proti nemocem a napomáhá jeho zdravému fyzickému vývoji. "Snižuje například riziko vzniku leukemie, působí preventivně proti diabetu, obezitě a vzniku alergií. Ženské tělo navíc dokáže vytvořit složení mléka přesně podle potřeb dítěte,“ říká MUDr. Milan Prokop, konzultant Vojenské zdravotní pojišťovny.

K prvnímu kojení dochází již zhruba po dvou hodinách od porodu. Nejde však o samozřejmost a některé rodičky se mohou potýkat s komplikacemi.

"Mezi nejčastější problémy čerstvých matek patří nedostatek mléka, ucpaný mlékovod, záněty prsních žláz nebo popraskané bradavky,“ uvádí lékař. Rodičkám se doporučuje připravovat se na kojení ještě před porodem a případné potíže konzultovat se specialisty – v závislosti na tom, co je trápí, mohou požádat o pomoc gynekologa, porodní asistentku nebo laktační poradkyni.

"Pokud matka z nějakého důvodu kojit nemůže, není to důvod k panice. Na trhu je dostatek různých druhů náhradní mléčné výživy a ošetřující lékař dítěte jí pomůže se správným výběrem,“ doplňuje MUDr. Milan Prokop.

Přístup ke kojení se mění. Zatímco 70. a 80. léta minulého století se spíše nesla ve znamení umělé výživy a ženy kojily šest měsíců, kojení je nyní téměř samozřejmostí a matky přestávají kojit mezi prvním a druhým rokem života dítěte. Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí řadu benefitů, které ženám pomáhají již v období těhotenství a následně při péči o dítě. Mohou čerpat příspěvek až 2000 Kč například na předporodní kurz, služby laktační poradkyně nebo na jakékoli genetické vyšetření plodu, a dalších až 2000 Kč lze využít mj. na nákup pomůcek ke kojení a krmení dětí, monitoru dechu či elektronické chůvičky. Více informací a další benefity pro rodičky naleznete na stránkách www.vozp.cz/prispevky-na-prevenci.

O Vojenské zdravotní pojišťovně

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky od roku 1993 zajišťuje zdravotní péči prostřednictvím špičkových odborníků ve vojenských i civilních zdravotnických zařízeních a lázeňských domech. O svých 700 tisíc pojištěnců pečuje prostřednictvím smluvní zdravotnické sítě po celé ČR, která zahrnuje přes 25 tisíc poskytovatelů.

www.vozp.cz

 

Kontakt pro média

Stance Communications, s.r.o. Tomáš Neščák

Account Manager

E-mail: tomas.nescak@stance.cz www.stance.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Financování ojetých aut od VWFS stouplo za první pololetí o 35 procent

Financování ojetých aut od VWFS stouplo za první pololetí o 35 procent

Praha 1. srpna 2024 (PROTEXT) - Zájem českých domácností i firem o financování ojetých vozů rychle stoupá. Potvrzují to údaje společnosti Volkswagen Financial Services (VWFS), podle... celý článek

Aplikace Meddi app zajistí telemedicínské služby pro Jihočeský kraj

Aplikace Meddi app zajistí telemedicínské služby pro Jihočeský kraj

Praha 1. srpna 2024 (PROTEXT) - Služba jihočeská pohotovost zajistí všem občanům kraje přístup ke konzultacím s praktickým lékařem nebo pediatrem a to doslova kdykoliv a navíc zdarma.... celý článek

Živě o rychlotratích a železničním uzlu Praha: Souhrn slovem a obrazem

Živě o rychlotratích a železničním uzlu Praha: Souhrn slovem a obrazem

Praha 1. srpna 2024 (PROTEXT) - Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví... celý článek

Kaspersky: 28 % lidí zapíná režim letadlo při citlivých hovorech

Kaspersky: 28 % lidí zapíná režim letadlo při citlivých hovorech

Praha 1. srpna 2024 (PROTEXT) - Nová studie společnosti Kaspersky ukázala, jak se uživatelé staví k častým digitálním mýtům a pověrám.

PelviPower: revoluce v péči o pánevní dno

Praha 1. srpna 2024 (PROTEXT) - Diagnostický a tréninkový systém PelviPower představuje inovativní způsob péče o pánevní dno, který kombinuje moderní technologie s efektivními terapeutickými... celý článek

Partners Financial Services