NOC LITERATURY V ZÁŘÍ OPĚT OVLÁDNE ČESKO aneb "Čtení nezná hranice!"

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 19. 8. 2024
NOC LITERATURY V ZÁŘÍ OPĚT OVLÁDNE ČESKO aneb "Čtení nezná hranice!"

Zdroj: Protext

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Ve středu 18. září 2024 se v Praze a více než 80 městech po celém Česku uskuteční 18. ročník oblíbeného literárního festivalu Noc literatury. Série veřejných čtení současné zahraniční literatury v prvních českých překladech se tak svým rozsahem opět stane největší literární událostí v Česku. V letošním roce se Noc literatury připojuje k oslavám 20 let Česka v Evropské unii, a proto se obrací mimo jiné na mladé publikum, narozené po roce 2004.

"Každoročně se snažíme do příprav Noci literatury zapojovat co nejvíce mladých lidí. Působí jako asistenti na čtecích místech a pomáhají s organizací akce. Letos jsme oslovili skupinu studentů, aby na sociálních sítích připravili komunikační kampaň, která přímo osloví jejich vrstevníky a na Noc literatury je pozve," říká vedoucí projektu Adriana Krásová.

Pražská část literární noci se uskuteční na Hradčanech a návštěvníci se mohou těšit na 22 čtení na atraktivních místech. Za zmínku stojí například Toskánský, Hrzánský, Arcibiskupský nebo Lobkowiczký palác, duchovní objekty jakými jsou Klášter kapucínů nebo Fortna - klášter bosých karmelitánů, či malebná zákoutí Nového Světa.

K oblibě Noci literatury přispívá také skvělá intepretace textů v podání předních českých herců a hereček. Pozvání letos přijali jak zástupci mladé herecké generace jako například Jan Nedbal, Filip Březina, Simona Lewandowska či Denisa Barešová, ale také zkušení interpreti mezi jinými Vilma Cibulková, Jitka Schneiderová, Igor Orozovič či Martin Myšička. Vstup na všechna čtení je zdarma, akce se koná od 18 do 23 hodin.

Čtení nejen v Praze, ale po celém Česku

Noc literatury se již tradičně koná nejen v Praze, ale zapojují se všechny kraje Česka. Regionálními organizátory jsou především místní knihovny, ale i další kulturní organizace. Nejvíce přihlášených měst je aktuálně ve Středočeském kraji. Více na: https://www.nocliteratury.cz/regiony-cr/.

Noc literatury neslyšícím

Projekt usiluje o otevřenost vůči nejširšímu publiku, a proto budou stejně jako v minulých letech na několika místech čtení tlumočena i do českého znakového jazyka. Slyšícím návštěvníkům budou nabídnuty minikurzy základů českého znakového jazyka.

Noc literatury podporuje velké i malé jazyky

Noc literatury organizují Česká centra a EUNIC (Sdružení evropských národních kulturních institutů) od roku 2006. Cílem akce je zvýšit zájem veřejnosti o evropskou literaturu a její aktuální myšlenkové a tvůrčí proudy. Tradiční součástí je i četba romské a ukrajinské literatury. Projekt rovněž poukazuje na obohacující význam překladů z velkých i malých jazyků. Formát Noci literatury pořádají v průběhu roku také pobočky Českých center v zahraničí.

Záštitu letošnímu ročníku udělili ministr zahraničních věcí, ministr pro evropské záležitosti, primátor hlavního města Prahy a starostka MČ Prahy 1. Hlavním mediálním partnerem projektu je Český rozhlas. Do pražské Noci literatury se zapojila a své prostory poskytla řada významných institucí, které sídlí v oblasti Hradčan, a to včetně Správy Pražského hradu, Ministerstva zahraničí, Úřadu vlády či Národní galerie.

Vše o Noci literatury dále na www.nocliteratury.cz.

 

Česká centra, příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky Česka a rozvíjejí kulturní vztahy mezi zeměmi. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 28 poboček na 4 kontinentech. Kromě Českých center spravují také Český dům v Bělehradě, Bratislavě a Jeruzalémě. Více o Českých centrech na www.czechcentres.cz.

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Zlaté léto. Žlutý kov opět přepisuje historické tabulky

Zlaté léto. Žlutý kov opět přepisuje historické tabulky

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Letošní rok zlatem doslova září a přepisuje historii – překonává jeden rekord za druhým, přičemž jeho růst nezpomaluje ani v letních měsících. Po dosažení... celý článek

Hasiči vyjedou ze svých stanic

Hasiči vyjedou ze svých stanic

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Hasiči si na platech pohoršili skoro o 20 procent. Osobní ohodnocení v řádech stokorun. Příplatek za vedení se nezvedl od roku 2007. Hasiči vyjedou... celý článek

Developerská skupina SATPO zahájila prodej exkluzivních bytových a komerčních jednotek v prestižním projektu Rezidence PO7SKÁ, který se nachází v srdci královských Vinohrad.

Developerská skupina SATPO zahájila prodej exkluzivních bytových a komerčních jednotek v prestižním projektu Rezidence PO7SKÁ, který se nachází v srdci královských Vinohrad.

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Rezidence PO7SKÁ představuje prémiové bydlení s odkazem pro budoucí generace. Pro vlastní bydlení či investici nabízí celkem 33 jednotek od útulných... celý článek

Máme tajný evropský dluh, ale nevíme, jak ho řešit

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Máme tajný evropský dluh, ale nevíme, jak ho řešit. To je past, která nás zase zaskočí a dovede k evropské fiskální unii, aniž by o tom měli voliči... celý článek

Vantage Foundation podporuje organizaci Saigon Children's Charity

Vantage Foundation podporuje organizaci Saigon Children's Charity

Ho Či Minovo Město (Vietnam) 19. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Nadace Vantage s potěšením oznamuje uzavření partnerství se Saigon Children's Charity (saigonchildren), významnou... celý článek

Partners Financial Services