Zlaté léto. Žlutý kov opět přepisuje historické tabulky

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 19. 8. 2024
Zlaté léto. Žlutý kov opět přepisuje historické tabulky

Zdroj: Protext

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Letošní rok zlatem doslova září a přepisuje historii – překonává jeden rekord za druhým, přičemž jeho růst nezpomaluje ani v letních měsících. Po dosažení nevídaných hodnot, kdy se cena zlata vyšplhala nad 2 500 USD za unci, se investoři stále více soustředí na vývoj, který má potenciál pokračovat i přes globální výzvy. Co žene zlato k novým výšinám a co lze očekávat dál? To shrnuje Jakub Petruška, analytik společnosti Zlaťáky.cz.

Rok 2024 je na poli žlutého kovu rokem rekordů a razí si svou cestu ke zlatým výšinám, překonává jeden rekord za druhým a nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit. Není to tak dávno, kdy zlato přepisovalo historické tabulky. V polovině července sešláplo pomyslný plynový pedál a vystřelilo na hodnotu bezmála 2 480 USD / Oz. Následně zlato zaznamenalo určité korekce a netrpělivě očekávalo na další průlom ve své dlouhé cestě.

A ten nastal nyní. Zlato si ve druhé polovině parného léta oddech nedává a nastavuje další historické rekordy. V pátek 16. srpna překonalo hranici 2 500 USD a dostalo se na úroveň cca 2 507 USD/ cca 57 560 Kč za unci. Ještě v pondělí 12. srpna byl žlutý kov na úrovni 2 426 USD, tedy cca 55 940 Kč za unci.

Faktorů ovlivňujících cenu zlata je mnoho a každý z nich hraje svou roli. Je důležité si uvědomit, že na poli žlutého kovu panuje období růstu, poklesu i stagnace, což bylo od začátku letošního roku možné sledovat.

V posledním únorovém týdnu dosáhlo zlato svého tříměsíčního maxima, aby začátkem března začalo pomalu šplhat vzhůru. Konec března přinesl první pokoření hranice 2 200 USD / Oz, aby začátkem dubna pokračovalo o dalších sto dolarů výše. Následně zlato zaznamenalo korekci, jeho hodnota klesla a ve druhé polovině května už uhánělo pro další rekordní hodnoty. Ty bylo možné zaznamenat např. ve čtvrtek 11. července, kdy se jeho cena vyhoupla přes úroveň 2 400 USD / Oz (přibližně 56 150 Kč). Hnacím motorem pro tento posun byla čtvrteční zpráva o červnové inflaci, kterou uveřejnilo americké ministerstvo práce.

Globální geopolitické problémy a potenciální ohniska nových hrozeb

Katalyzátory pro další dynamický vývoj jsou nastaveny na růstovou vlnu i přes mnoho globálních problémů. Mezi ty patří např. dlouhodobě očekávaná změna monetární politiky americké centrální banky FED směrem od přísné, restriktivní měnové politiky k expanzivní a uvolněné, což zahrnuje očekávané snižování sazeb. Tento obrat může výrazně podpořit růst ceny zlata. S tím souvisí i oslabování dolaru a klesající výnosy z dluhopisů, které činí zlato atraktivním investičním nástrojem. Globální geopolitické problémy a potenciální ohniska nových konfliktů a hrozeb po celém světě, které přispívají k rostoucí poptávce po zlatě jako bezpečném útočišti. Nákupy zlata ze strany centrálních bank, nehledě na vysokou spotřebitelskou poptávku na asijském trhu.

Dynamický růstový potenciál představuje také Indie, nejlidnatější země světa s mladou populací, což se může promítnout do rostoucí poptávky po zlatě, které je hluboce zakořeněno v jejich kultuře. Problém na trhu s realitami a v bankovním sektoru v Číně, stejně jako stárnoucí čínská populace. Zvyšující se globální zadlužení a postupný trend dedolarizace, obchodní války a nově vznikající či rozšiřující se uskupení zemí, jako je například rozšíření skupiny BRICS o dalších pět zemí v roce 2024, rovněž ovlivňují poptávku po zlatě.

Významné politické události, jako volba prezidenta USA, také hrají roli v dynamice trhu. Faktorů je mnoho, k tomu všemu mohou nastat neočekávané “Černé labutě”, které mohou významně ovlivnit trh se zlatem. Pro české investory je důležitý i vývoj české koruny, který může mít vliv na hodnotu jejich investic do zlata.

Je pouze otázkou času, kdy zlato pokoří další významné hranice a dosáhne nových rekordů.

 

Zdroj: Zlaťáky.cz

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Hasiči vyjedou ze svých stanic

Hasiči vyjedou ze svých stanic

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Hasiči si na platech pohoršili skoro o 20 procent. Osobní ohodnocení v řádech stokorun. Příplatek za vedení se nezvedl od roku 2007. Hasiči vyjedou... celý článek

Developerská skupina SATPO zahájila prodej exkluzivních bytových a komerčních jednotek v prestižním projektu Rezidence PO7SKÁ, který se nachází v srdci královských Vinohrad.

Developerská skupina SATPO zahájila prodej exkluzivních bytových a komerčních jednotek v prestižním projektu Rezidence PO7SKÁ, který se nachází v srdci královských Vinohrad.

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Rezidence PO7SKÁ představuje prémiové bydlení s odkazem pro budoucí generace. Pro vlastní bydlení či investici nabízí celkem 33 jednotek od útulných... celý článek

Máme tajný evropský dluh, ale nevíme, jak ho řešit

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Máme tajný evropský dluh, ale nevíme, jak ho řešit. To je past, která nás zase zaskočí a dovede k evropské fiskální unii, aniž by o tom měli voliči... celý článek

Vantage Foundation podporuje organizaci Saigon Children's Charity

Vantage Foundation podporuje organizaci Saigon Children's Charity

Ho Či Minovo Město (Vietnam) 19. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Nadace Vantage s potěšením oznamuje uzavření partnerství se Saigon Children's Charity (saigonchildren), významnou... celý článek

NOC LITERATURY V ZÁŘÍ OPĚT OVLÁDNE ČESKO aneb "Čtení nezná hranice!"

NOC LITERATURY V ZÁŘÍ OPĚT OVLÁDNE ČESKO aneb "Čtení nezná hranice!"

Praha 19. srpna 2024 (PROTEXT) - Ve středu 18. září 2024 se v Praze a více než 80 městech po celém Česku uskuteční 18. ročník oblíbeného literárního festivalu Noc literatury. Série... celý článek

Partners Financial Services