Littering je stále problémem. Data ukazují, že na Slovensku to změnil zálohový systém

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 22. 8. 2024
Littering je stále problémem. Data ukazují, že na Slovensku to změnil zálohový systém

Zdroj: Protext

Praha 22. srpna 2024 (PROTEXT) - Češi čelí každodenně problému volně pohozených obalů v ulicích i v přírodě. Podle nedávného průzkumu společnosti Ipsos tento nepořádek trápí 97 % obyvatel napříč celou Českou republikou. Lidé si nejčastěji stěžují na přeplněné kontejnery na tříděný odpad a nepořádek v jejich okolí. Volně pohozené nápojové obaly jsou problémem i v horských oblastech a národních parcích. Podobná situace panovala donedávna také na Slovensku. Po zavedení zálohového systému však PET lahve a plechovky z ulic a přírody téměř vymizely. Navíc lze zálohované obaly využít jako formu alternativní podpory národních parků.

„Zálohování nápojových obalů pomáhá nejen šetřit přírodní zdroje díky využití oběhového hospodářství, ale také chrání naši přírodu před volně pohozeným odpadem. Pravidelně prováděné analýzy a zpětná vazba od správců národních parků potvrzují, že volně pohozené nápojové obaly prakticky vymizely,“ uvádí Monika Farka, ředitelka vnějších vztahů společnosti Správca zálohového systému, neziskové organizace, která na Slovensku koordinuje fungování zálohového systému jednorázových nápojových obalů.

Ještě v létě roku 2021 tvořily na Slovensku dle dat organizace ENVI - PAK nápojové plechovky a PET lahve dohromady více jak 21 % z celkového objemu volně pohozeného odpad. Konkrétně se jednalo o 9,97 % plechovek a 11,36 % PET lahví. Po spuštění zálohového systému v roce 2022 se však tyto hodnoty výrazně snížily.

„V ENVI - PAK analyzujeme volně pohozený odpad již od roku 2020, přičemž se zaměřujeme na počet odhozených kusů. Zajímá nás, jak se lidé chovají k odpadu a jaká je jejich „ochota“ odhazovat ho na zem místo správného třídění. Na podzim 2022, kdy bylo zavedeno zálohování nápojových PET lahví a plechovek, jsme zaznamenali pokles těchto dvou druhů obalů v celkovém objemu volně pohozeného odpadu. V létě 2023 pokles pokračoval – až na 3,24 % u nápojových PET lahví a na 2,16 % u plechovek. Naopak, dominoval cigaretový odpad (35,95 %) a jiné plasty si udržely stabilní podíl přes 20 %,“ komentuje Mgr. Katarína Kretter, MBA, ředitelka oddělení komunikace organizace zodpovědnosti výrobců ENVI - PAK.

Klesající trend je patrný i v podílu zálohovaných obalů na hmotnosti sesbíraných odpadků prostřednictvím systému tříděného odpadu. Před spuštěním zálohového systému tvořily plastové nápojové obaly v kontejnerech na tříděný sběr průměrně 21,58 % hmotnosti. V roce 2022 tento podíl klesl na necelá 3 % a v roce 2023 dokonce na 2 %, což představuje hmotnostní pokles o 90,6 %. Ještě výraznější pokles byl zaznamenán u nápojových plechovek, kde došlo k poklesu téměř o 95 % – z 6,60 % v roce 2021 na 0,35 % v roce 2023.

Zálohované obaly mohou však přírodě přispívat i jiným způsobem. Na Slovensku je možné plechovky a PET lahve využít jako formu dobrovolné podpory národních parků. Aktuálně je v sedmi národních parcích rozmístěno 17 speciálních sběrových nádob, kde mohou návštěvníci tyto obaly odevzdat. Získaná záloha ve výši 15 centů z každého obalu nejen přispívá k čistší přírodě, ale také finančně podporuje fungování konkrétního národního parku.

 

TOMRA Collection

TOMRA Collection poskytuje zálohomaty pro Clean Loop Recycling, čímž mění společenské návyky s cílem udržet cenné zdroje v nepřetržité smyčce opětovného použití. Řešení společnosti řeší sběr hliníkových, plastových a skleněných nápojové obalů, které se nadále znovu používají a recyklují zpět do nových lahví a plechovek. S přibližně 85 000 instalacemi na více než 60 trzích vysbírají zálohomaty TOMRA každý rok přes 46 miliard použitých lahví a plechovek. To snižuje závislost na původních surovinách a zajišťuje, že méně obalů končí v našich ulicích, oceánech a na skládkách. Zálohomaty, digitální řešení a služby společnosti TOMRA usnadňují recyklaci celému odvětví, maloobchodníkům a spotřebitelům, aby přispěli ke světu bez odpadu. Navštivte stránky k našim řešením na adrese tomra.com a sledujte nás na sociálních sítích LinkedIn, Twitter, Facebook a Instagram.

TOMRA Collection je divizí skupiny TOMRA. Dnes je TOMRA lídrem v oblasti zdrojové revoluce, čímž mění způsob, jakým jsou zdroje získávány, používány a znovu využívány. Mezi další obchodní divize společnosti patří TOMRA Food a TOMRA Recycling. Skupina zaměstnává 5000 lidí po celém světě a je veřejně uvedená na burze v Oslu.

Distribuci pro Českou republiku zajišťuje společnost Tomra s.r.o., která již od roku 1996 pomáhá českým obchodníkům s výběrem zařízení a řešení pro sběr zálohovaných obalů.

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Společnost TCL získala tři prestižní ocenění organizace EISA pro období 2024-2025 a představila největší QD-Mini LED televizor na světě s úhlopříčkou 115"

 Společnost TCL získala tři prestižní ocenění organizace EISA pro období 2024-2025 a představila největší QD-Mini LED televizor na světě s úhlopříčkou 115"

Paříž (Francie) 22. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Tato výjimečná ocenění upevňují pozici společnosti TCL na samotné špičce inovací v oblasti zobrazovacích technologií.

Spuštění thajského závodu společnosti Yuchai zahajuje novou éru globalizační strategie

Spuštění thajského závodu společnosti Yuchai zahajuje novou éru globalizační strategie

Bangkok 22. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - V thajském Samut Prakanu byl 20. srpna místního času oficiálně otevřen netrpělivě očekávaný závod Yuchai Power System (Thailand) Co., Ltd.... celý článek

Máte starší dům a děsí vás, kolik zaplatíte za teplo? Pořiďte si tepelné čerpadlo!

Máte starší dům a děsí vás, kolik zaplatíte za teplo? Pořiďte si tepelné čerpadlo!

Praha 22. srpna 2024 (PROTEXT) - Přestože je počáteční investice do instalace tepelného čerpadla vyšší, z dlouhodobého hlediska se vám vyplatí. Do budoucna získáte téměř bezúdržbový... celý článek

Mezinárodní hudební legendy vystoupí na zahájení lyžařské sezóny ve Schladmingu

Mezinárodní hudební legendy vystoupí na zahájení lyžařské sezóny ve Schladmingu

Praha/Schladming 22. srpna 2024 (PROTEXT) - Dne 6., 7. a 8. prosince roku 2024 vystoupí na oslavu zahájení lyžařské sezóny v lyžařském středisku Schladming-Dachstein tři světoznámá... celý článek

Veletrhy Brno a ČEZ ESCO plánují snížit uhlíkovou stopu a šetřit energie

Veletrhy Brno a ČEZ ESCO plánují snížit uhlíkovou stopu a šetřit energie

Brno 22. srpna 2024 (PROTEXT) - Trendy dekarbonizace, snižování spotřeby energie a uhlíkové stopy se týkají všech byznysových odvětví včetně veletržního byznysu. Tuzemský lídr moderní... celý článek

Partners Financial Services