Máte starší dům a děsí vás, kolik zaplatíte za teplo? Pořiďte si tepelné čerpadlo!

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 22. 8. 2024
Máte starší dům a děsí vás, kolik zaplatíte za teplo? Pořiďte si tepelné čerpadlo!

Zdroj: Protext

Praha 22. srpna 2024 (PROTEXT) - Přestože je počáteční investice do instalace tepelného čerpadla vyšší, z dlouhodobého hlediska se vám vyplatí. Do budoucna získáte téměř bezúdržbový zdroj vytápění a ohřevu vody s nízkými provozními náklady.

V České republice je stále mnoho starších rodinných domů, které k vytápění používají kotle na ekologicky náročná tuhá paliva nebo kotle na elektřinu. Přitom existuje efektivnější a ekologičtější alternativa – tepelné čerpadlo. Toto moderní, účinnější a ekologicky šetrnější zařízení lze navíc snadno instalovat i do starších domů s tradiční otopnou soustavou, která využívá silné trubky a litinové radiátory s velkým objemem vody.

Tepelné čerpadlo patří v současné době k nejefektivnějším způsobům vytápění. Funguje jako bezobslužný zdroj tepla, který čerpá energii z okolního prostředí, ať už z vody, země nebo vzduchu. Majitel domu tak platí pouze za elektrickou energii potřebnou k jeho provozu, což může snížit náklady na vytápění až o 70 %.

Tepelné čerpadlo je přitom vhodné nejen do novostaveb, ale také do starších nezateplených domů, kdy majitelé často hledají způsoby, jak obnovit stávající topný systém. Takovými důvody mohou být například finanční úspory, snaha o ekologičtější přístup, větší pohodlí, snazší údržba a manipulace či v neposlední řadě povinná nová legislativa motivující k vyšší udržitelnosti.

Vhodné do staršího bydlení, i pro domy s radiátory

Výhody instalace tepelného čerpadla do starších domů vysvětluje Miroslav Tábor ze společnosti AC Heating, předního výrobce a dodavatele tepelných čerpadel v České republice.

„Čím větší tepelnou ztrátu dům má, tím větší jsou úspory nákladů v porovnání s novostavbami. Obecně totiž platí, že čím více tepla na vytápění potřebujete, tím rychlejší je návratnost investice a vyšší úspora.“ A dodává, že ničím výjimečným není ani instalace tepelného čerpadla do domu, kde jsou radiátory. Podle něj je většinou možná, ale klíčové je předem nechat topnou soustavu odborně posoudit.

„Naši odborníci jsou připraveni projít s klientem všechny jednotlivé kroky přechodu na vytápění tepelným čerpadlem, od správného výběru zařízení přes přípravné práce až po instalaci a uvedení do provozu,“ říká Lubomír Kuchynka, jednatel společnosti AC Heating a doplňuje: „V rámci přípravné fáze dodáme kompletní stavební, elektrotechnické i topenářské práce, včetně odpojení starého kotle a napojení tepelného čerpadla ke stávající otopné soustavě. Vše připravíme na klíč, a to ve velmi krátkém čase realizace.“

Díky snadné montáži a vysoce profesionálnímu přístupu odborníků z AC Heating je možné nainstalovat zařízení tepelného čerpadla již během jednoho pracovního dne. Při přechodu z kotle na čerpadlo se tak klienti nemusí bát zbytečných průtahů ani komplikací.

Tepelné čerpadlo jako inovace pro váš domov

Tepelné čerpadlo nabízí řadu výhod, které přesahují úsporu nákladů na energii. Jeho všestrannost umožňuje nejen vytápění prostor a ohřev vody, ale také chlazení, což z něj činí efektivní alternativu klimatizace. Další významnou předností je dlouhá životnost zařízení, která může přesáhnout i více než 20 let. Ačkoli počáteční investice může být vyšší, díky dlouhodobé úspoře nákladů se rychle vrátí. Navíc, zejména u starších domů, instalace tepelného čerpadla zvyšuje hodnotu nemovitosti, což může být výhodné při jejím budoucím prodeji.

Nepřímo mohou ke snížení výdajů za energie přispět i různé dotace na pořízení a provoz tepelného čerpadla jako ekologicky šetrného zdroje energie. Například v rámci programu Nová zelená úsporám mohou zájemci získat dotaci až 50 % z nákladů na pořízení a instalaci tepelného čerpadla. Pro domácnosti s nízkými příjmy je k dispozici tzv. Kotlíková dotace, která pokrývá až 95 % nákladů na výměnu starého kotle za nové ekologické vytápění. Velkou výhodou tohoto programu je, že žadatel nemusí předem vkládat vlastní prostředky, protože dotace je vyplácena předem.

Dotace se vztahují i na tepelné čerpadlo Convert W12/R32, které podle společnosti AC Heating patří mezi její nejprodávanější modely vzduch-voda. Toto tepelné čerpadlo se vyznačuje vynikající úsporou energie a překonává účinnost systémů tepelných čerpadel země-voda. Disponuje výkonovým rozsahem od 3,0 do 12,4 kW (A2W35) a SCOP pro podlahové topení dosahuje hodnoty 5,57.

Více informací k produktům AC Heating naleznete na stránce https://www.ac-heating.cz/, pro dotace navštivte https://www.ac-heating.cz/dotace/.

 

O společnosti AC Heating

Firma AC Heating, která byla založena v roce 2006, vyrábí a dodává tepelná čerpadla pro rodinné a bytové domy. Ročně jich prodá a namontuje více než 1 500 po celé České republice. Od roku 2022 firma rozšířila portfolio svých služeb o instalace fotovoltaiky, čímž zákazníkům přináší ještě vetší energetickou nezávislost. Díky svým dlouholetým zkušenostem je firma schopna zpracovat návrh chytrého vytápění na míru. Pro více informací o možnostech tepelných čerpadel pro rodinné a bytové domy pošlete nezávaznou objednávku nebo navštivte show room společnosti AC Heating v Letkově u Plzně. Novinky týkající se společnosti AC Heating najdete na adrese www.ac-heating.cz.

 

Zdroj: PRAM Consulting

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

Společnost TCL získala tři prestižní ocenění organizace EISA pro období 2024-2025 a představila největší QD-Mini LED televizor na světě s úhlopříčkou 115"

 Společnost TCL získala tři prestižní ocenění organizace EISA pro období 2024-2025 a představila největší QD-Mini LED televizor na světě s úhlopříčkou 115"

Paříž (Francie) 22. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Tato výjimečná ocenění upevňují pozici společnosti TCL na samotné špičce inovací v oblasti zobrazovacích technologií.

Spuštění thajského závodu společnosti Yuchai zahajuje novou éru globalizační strategie

Spuštění thajského závodu společnosti Yuchai zahajuje novou éru globalizační strategie

Bangkok 22. srpna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - V thajském Samut Prakanu byl 20. srpna místního času oficiálně otevřen netrpělivě očekávaný závod Yuchai Power System (Thailand) Co., Ltd.... celý článek

Littering je stále problémem. Data ukazují, že na Slovensku to změnil zálohový systém

Littering je stále problémem. Data ukazují, že na Slovensku to změnil zálohový systém

Praha 22. srpna 2024 (PROTEXT) - Češi čelí každodenně problému volně pohozených obalů v ulicích i v přírodě. Podle nedávného průzkumu společnosti Ipsos tento nepořádek trápí 97 % obyvatel... celý článek

Mezinárodní hudební legendy vystoupí na zahájení lyžařské sezóny ve Schladmingu

Mezinárodní hudební legendy vystoupí na zahájení lyžařské sezóny ve Schladmingu

Praha/Schladming 22. srpna 2024 (PROTEXT) - Dne 6., 7. a 8. prosince roku 2024 vystoupí na oslavu zahájení lyžařské sezóny v lyžařském středisku Schladming-Dachstein tři světoznámá... celý článek

Veletrhy Brno a ČEZ ESCO plánují snížit uhlíkovou stopu a šetřit energie

Veletrhy Brno a ČEZ ESCO plánují snížit uhlíkovou stopu a šetřit energie

Brno 22. srpna 2024 (PROTEXT) - Trendy dekarbonizace, snižování spotřeby energie a uhlíkové stopy se týkají všech byznysových odvětví včetně veletržního byznysu. Tuzemský lídr moderní... celý článek

Partners Financial Services