K zajištění bezpečí peněz nasazují banky moderní technologie. Finparáda za to ocenila KB

PR článek | rubrika: PR Článek | 4. 4. 2016
Kyberútoky jsou dnes velký byznys. Organizují je profesionální gangy. Banky se proti nim musí bránit. Řešení proti těmto pirátům od Komerční banky ocenila Finparáda.cz speciální cenou za rok 2015.
K zajištění bezpečí peněz nasazují banky moderní technologie. Finparáda za to ocenila KB

Dříve se otázka bezpečnosti peněz v bance točila kolem trezorů a ochrany peněz při převozu. Dnes mají peníze převážně podobu elektronických záznamů na hard discích bankovních serverů. Aby se na ně nedostaly nepověřené osoby či přímo zloději, musejí si banky, ale i jejich klienti, vytvářet softwarovou a procedurální ochranu proti napadení svých účtů.

Finparáda.cz považuje bezpečnost bankovních dat za tak důležitou, že při udělování nově vyhlašované Ceny Finparády za rok 2015 vybrala řešení, které s kyberbezpečností v bankovnictví úzce souvisí.

Trusteer Rapport získal Cenu Finparády.cz za rok 2015

Cena Finparády.cz je novou speciální kategorií, která je letos poprvé vyhlašovaná současně s ostatními kategoriemi soutěže „Finparáda.cz - Finanční produkt roku 2015“. Toto ocenění jde nad limit konkrétních finančních produktů a jeho cílem je poukázat na výjimečné výsledky, inovátorské postupy nebo zajímavé počiny na bankovním a finančním trhu za daný rok. Za rok 2015 Cenu Finparády získal software IBM Trusteer Rapport, který zvyšuje ochranu klientského počítače či tabletu a minimalizuje riziko zneužití přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví pro klienty Komerční banky.

Kyberútoky jsou velký byznys

Týmy vykradačů kont dnes disponují špičkovou výbavou a nechávají se na útoky najímat. Kyberzločin se tak stal samostatným průmyslovým odvětvím. Kyberzločinci si budují robustní IT infrastrukturu, kterou pak využívají k útokům. Efektivnost jejich útoků roste souběžně s tím, jak se jejich metody stávají sofistikovanější. Dříve používané metody obrany i bezpečnostní strategie jsou proti pokročilým typům prakticky neúčinné.

Počet útoků na klienty bank roste meziročně o desítky procent

Podle expertů ČSOB a Ery roste počet útoků na uživatele elektronického bankovnictví v posledních letech meziročně o desítky procent. Rozhodně se tedy nevyplatí internetové nebezpečí podceňovat.

Nejčastěji na nás hackeři útočí pomocí podvodných e-mailů a škodlivých virů. Těmto útokům se říká phishing a malware. Cílem je dostat se k přístupovým údajům do vašeho internetového bankovnictví a ovládnout váš chytrý telefon, kam si necháváte posílat SMS kódy nutné pro potvrzení plateb.

Jak probíhají současné útoky na klienty bank?

Podrobný popis aktuálně používaných technik při útocích na bankovní účty klientů nám poskytl Miroslav Čermák, odborník na bezpečnost bankovních dat, autor knihy „Řízení informačních rizik v praxi“ a provozovatel odborného portálu cleverandsmart.cz.

Detailní popis toho, jak útoky probíhají, najdete zde.

Výsledky systému Trusteer Rapport využívaného klienty KB

První výsledky specializovaného softwaru Trusteer Rapport, určeného pro klienty Komerční banky (KB), překonaly očekávání. O více než 90 % se snížil počet přihlášení do internetového bankovnictví ze zavirovaných počítačů. Speciální software IBM Trusteer Rapport, který zvyšuje ochranu klientského počítače a minimalizuje riziko zneužití přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví, si od 4. března 2015, tj. od dne zahájení provozu systému, bezplatně stáhly desetitisíce klientů Komerční banky.

Klienti Komerční banky si toto řešení mohou instalovat zdarma ze zabezpečeného prostředí internetového bankovnictví MojeBanka.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

16. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

Československá obchodní banka (ČSOB) přichází s novým věrnostním programem. Za využívání produktů této finanční skupiny – později snad i externích partnerů – začnou klienti dostávat... celý článek

Společný účet dává jistotu

9. 7. 2024 | PR text

Společný účet dává jistotu

Nejen o budouci dovolené, ale i o financích v rodinách čím dál víc rozhodují partneři společně. Podle průzkumu poradenské Partners Banky v Česku využívá už 51 % párů různé formy společných... celý článek

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Partners Financial Services