Čechům smartbanking není cizí. Využívají ho častěji než kamenné pobočky

PR článek | rubrika: PR Článek | 25. 2. 2019
Z poboček se bankovní klienti přesouvají do online prostředí. Čím dál více Čechů postupně přichází na chuť smartbankingu, kterým nahrazují osobní návštěvy. Banky proto snižují počet poboček a ve velkém zavádějí samoobslužné terminály. Do budoucna by se trend měl ještě více prohlubovat.
Čechům smartbanking není cizí. Využívají ho častěji než kamenné pobočky

K osobní návštěvě pobočky se uchyluje čím dál méně lidí, stejně tak klesá i počet těch, kteří bankovní problém řeší s callcentrem, vyplývá to z dat EY Consumer Banking Survey 2018.

Více jak polovina Čechů se online bankovnictví nebrání

Chytrý telefon Češi používají více než notebook nebo stolní počítač. Napříč věkovými generacemi je uváděno, že se smartphonem má co dočinění 7 z 10 Čechů, přitom ve věkové kategorii od 18 do 34 let používají chytrý telefon téměř všichni.

Online bankovnictví je otevřena více jak polovina české populace, přesto smartbanking využívá jen 41 % klientů. Prostor pro zlepšení a zdokonalení bankovních aplikací je tedy obrovský. Společnost EY vidí největší potenciál v možnosti rozšíření nabídky služeb aplikací pro mobilní bankovnictví.

Internetové bankovnictví Češi využívají už přes 20 let

V Česku jako první s internetovým bankovnictvím začala v roce 1998 Expandia Banka, o pár let později se přidala také Česká spořitelna, ČSOB a zapomenout zmínit nesmíme ani Komerční banku. Podoba internetového bankovnictví se samozřejmě od přelomu tisíciletí do nynější doby výrazně proměnila.

V současné době největší změna čeká Českou spořitelnu, která představila budoucnost bankovnictví aplikaci George. Ta nabízí klientům chytrou správu financí. Účtenky vždy po ruce, upozornění na budoucí výdaje, chytré vyhledávání, automatické třídění plateb, vlastní bezpečné nastavení.

Díky lepším technologiím a stále se zlepšujícímu smartbankingu tak odpadá důvod k osobním návštěvám poboček. A není divu. Na internetu si klient vše vyřídí z pohodlí domova a není limitován žádnou otevírací dobou, požadavek lze snadno zadat třeba o půlnoci. I z tohoto důvodu banky optimalizují počet poboček a zavádějí samoobslužné terminály, do popředí se dostávají také vkladové bankomaty, které nahrazují dříve nezbytné pokladní přepážky.

Mobilní platby na svou šanci teprve čekají

Jednoznačně bezkonkurenční jsou Češi v oblasti bezkontaktních platebních karet. Platba pouhým „pípnutím“ se Čechům velmi zalíbila, využívají ji klienti všech bank, ať už například Raiffeisenbank, Fio bank, Air Bank, Sberbank nebo Equa bank. To samé se bohužel nedá říci o mobilních platbách.

Mobilní platby nejsou cizí jen 12 % spotřebitelů. Důvodem je nejen to, že řada klientů o možnosti platit mobilem ani neví, ale také to, že tuto vychytávku nabízejí jen některé banky a jen některým uživatelům. Zapotřebí je totiž mít smartphone s Androidem a s čipem NFC. I zde je tak velký prostor pro zlepšení.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

16. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

Československá obchodní banka (ČSOB) přichází s novým věrnostním programem. Za využívání produktů této finanční skupiny – později snad i externích partnerů – začnou klienti dostávat... celý článek

Společný účet dává jistotu

9. 7. 2024 | PR text

Společný účet dává jistotu

Nejen o budouci dovolené, ale i o financích v rodinách čím dál víc rozhodují partneři společně. Podle průzkumu poradenské Partners Banky v Česku využívá už 51 % párů různé formy společných... celý článek

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Partners Financial Services