Monetě loni klesl zisk. Výsledky si i tak pochvaluje

jih | rubrika: Aktuality | 6. 2. 2020 10:47 aktualizováno 6. 2. 2020 14:45

Moneta Money Bank loni hospodařila s čistým zisk ve výši čtyř miliard korun, což představuje meziroční pokles o 4,3 procenta. Běžná ziskovost, tedy zisk očištěný o jednorázové vlivy, bance loni vzrostl o 13,4 procenta. Výnosy stouply o 3,5 procenta na 10,5 miliardy korun. Náklady loni rostly o 3,4 procenta na pět miliard.

„Neustále zlepšujeme naši běžnou ziskovost i přesto, že byl náš celkový čistý zisk ještě stále ovlivněn úspěšným prodejem úvěrů v selhání. Tato etapa je po třech letech u konce. V budoucnu se proto musíme soustředit na udržitelný výkon. Naše výsledky z loňského roku ukazují, že jsme na správné cestě,“ říká Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva skupiny Moneta.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Vedení společnosti očekává, že banka vzhledem k výsledkům vyplatí akcionářům konečnou dividendu ve výši 3,35 koruny na akcii tak, aby dostála svému závazku celkové dividendy 6,65 koruny za akcii. Pololetní dividendu ve výši 3,30 koruny na akcii již banka svým akcionářům vyplatila 17. prosince 2019.

Bance loni vzrostl počet klientů o 64 tisíc, což je téměř dvojnásobek loňského růstu. Moneta často láká na zvýhodněné sazby spořicích účtů nebo na bonusy za založení běžného účtu. I nyní jedna taková akce běží, banka láká na bonus 2000 kroun. Celkový počet klientů, kteří mají Moneta jako svou primární banku, se ve srovnání s koncem roku 2018 zvýšil o 4,3 procenta. Celkově má banka milion klientů.

Čisté úrokové výnosy banka loni zvýšila o sedm procent na 7,93 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí rostly o 3,1 procenta na 1,95 miliardy korun.

Objem úvěrů pro retailové klienty Moneta loni zvýšila o pětinu na 90 miliard korun. Výrazně se jí dařilo u hypoték, kde růst dělal 39 procent na 43,6 miliardy korun. Banka tak nyní má 3,3procentní podíl na trhu hypoték. Spotřebitelské úvěry vzrostly meziročně o 9,2 procenta na 40,4 miliardy. Třetinu (34,8 %) spotřebitelských úvěrů uzavřeli klienti on-line.

Bilanční suma banky na konci roku 2019 dělala 220 miliard korun.

Moneta už na konci loňského roku oznámila, že za zhruba 4,6 miliardy korun kupuje sto procent akcií stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot v Česku. Transakce by měla být dokončena v dubnu. Zrovna dnes ji povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ještě ji ale musí schválit Česká národní banka. Podle Spurného by měla akvizice posílit ziskovost Monety o 15 procent ročně a zvýšit provozní výnosy o minimálně 10 procent ročně.

Výsledky za rok 2019 dnes zveřejnily také Komerční banka a Raiffeisenbank. První zůstala na svých 15 miliardách, druhé zisk o čtvrtinu narostl na 4,19 milirdy. Výsledky zveřejnila i skupina UniCredit, česká a slovenská UniCredit Bank zvýšila loni meziročně čistý zisk o 12,4 procenta na 9,9 miliardy korun.


Bankovní noviny:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banky, Moneta Money Bank

A tohle už jste četli?

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

16. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

Československá obchodní banka (ČSOB) přichází s novým věrnostním programem. Za využívání produktů této finanční skupiny – později snad i externích partnerů – začnou klienti dostávat... celý článek

Společný účet dává jistotu

9. 7. 2024 | PR text

Společný účet dává jistotu

Nejen o budouci dovolené, ale i o financích v rodinách čím dál víc rozhodují partneři společně. Podle průzkumu poradenské Partners Banky v Česku využívá už 51 % párů různé formy společných... celý článek

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Partners Financial Services