Kdo je kdo v online světě? Finančníci z Consequ zvolili k ověření identity idGuard

PR článek | rubrika: FINEXPO | 29. 3. 2021
Klienti žádají služby poskytované po internetu a doba covidová si je přímo vynucuje. Jak ale na dálku zkontrolovat totožnost? Přední nezávislý správce investic vsadil na řešení od Unicornu.
Kdo je kdo v online světě? Finančníci z Consequ zvolili k ověření identity idGuard

Zdroj: Unicorn

Komerční spolupráce

Papírování je zdlouhavé, otravné a vzniká při něm mnoho chyb. Ve finanční společnosti Conseq, která lidem, firmám a dalším institucím spravuje investice, se tak už před lety rozhodli pro digitalizaci, která zjednoduší vše od náboru klientů po obsluhu jejich portfolií. S převodem dokumentů a formulářů do elektronické podoby přišly na pořad dne elektronické podpisy. Další rozvoj digitálního investování pak přinesl potřebu důvěryhodně online ověřit totožnost klienta. V Consequ, který je se zhruba 77 miliardami korun ve správě největším nezávislým investičním manažerem v Česku, zvolili řešení od Unicornu nazvané idGuard.

Jedničky a nuly místo papírů

V první fázi digitalizace se v Consequ soustředili na elektronické návrhy smluv, které se po vyplnění standardně tiskly a podepisovaly. „Už to, že se formulář vytvoří elektronicky a software zkontroluje, zda jsou vyplněna všechna pole, není mezi nimi konflikt, rodné číslo má správný formát a podobně, byla velká pomoc a prevence nepřesností,“ říká Richard Siuda, ředitel sekce retailového prodeje společnosti Conseq Investment Management. 

Poté přibyly různé formy elektronických podpisů – ať už dvoufaktorové ověření e-mailem a SMS zprávou, nebo biometrický podpis, což umožnilo proměnit sjednání smlouvy v bezpapírový proces. „Papírové dokumenty už nejsou potřeba. Je to velké plus i pro nezávislé zprostředkovatele, kteří naše služby a produkty nabízejí, protože náš systém je navázán na jejich interní systémy. Finanční poradce tak jednou zadá údaje o klientovi do svého systému a může je následně využívat pro tvorbu dalších smluv či dokumentů,“ říká Siuda. 

V další fázi digitalizace hodlá Conseq přinést klientům možnost zadávat elektronicky i pokyny při správě investic. „Zejména u některých transakcí, jako je přesun peněz mezi fondy či výběr peněz z investičního účtu, potřebujeme ověřit identitu klienta. Proto jsme se rozhodli využít idGuard, abychom měli jistotu, že ten, kdo operaci provádí, je opravdu klient, který je přihlášen a k tomu oprávněn,“ vysvětluje Siuda. A dodává, že služba od Unicornu může pomoci i při identifikaci klienta během prvotního sjednávání smlouvy online.

Jednoduchost se pojí se spolehlivostí

„Finanční služby jsou jednou z klíčových oblastí, kde vidíme pro idGuard uplatnění. Jeho potenciál je ale daleko širší. Online identifikaci klientů mohou využít ubytovací služby, pronajímatelé aut, vzdělávací instituce i e-shopy a výčet tím zdaleka nekončí,“ říká manažer idGuardu Pavel Horák.

Unicorn pojal idGuard jako maximálně spolehlivou, a přitom jednoduchou webovou službu. Uživatel naskenuje či nafotí doklad totožnosti a pořídí své aktuální selfie. Software z dokladu načte všechna textová data i fotografii, kterou následně porovná se selfie snímkem dotyčného. Přesnost biometrického porovnání dosahuje 99 procent. Důležitým bezpečnostním prvkem je „liveness check“, který ověřuje, že identifikovaná osoba je skutečně živým člověkem a nejde například o podstrčenou fotografii. 

Pro identifikaci prostřednictvím idGuardu stačí telefon či jiné zařízení s kamerou. Celý proces trvá nejvýše minuty. Firmě nebo instituci zabere podle Horáka nasazení služby řádově hodiny. „Stačí nastavit základní parametry a k idGuardu se připojit prostřednictvím jedné URL, zatímco na druhé je za okamžik k dispozici výsledek se získanými daty, včetně potvrzení identity zákazníka,“ popisuje Horák. Služba je navíc propojitelná s databázemi a registry, jako je registr obyvatel, databáze odcizených dokladů či registr dlužníků. 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

16. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

Československá obchodní banka (ČSOB) přichází s novým věrnostním programem. Za využívání produktů této finanční skupiny – později snad i externích partnerů – začnou klienti dostávat... celý článek

Společný účet dává jistotu

9. 7. 2024 | PR text

Společný účet dává jistotu

Nejen o budouci dovolené, ale i o financích v rodinách čím dál víc rozhodují partneři společně. Podle průzkumu poradenské Partners Banky v Česku využívá už 51 % párů různé formy společných... celý článek

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Partners Financial Services