Bankovky netřeba. Bezhotovostní platby v Česku získávají na popularitě

PR článek | rubrika: FINEXPO | 1. 5. 2023
Ruku v ruce s tím, jak přibývá míst, kde můžeme zaplatit kartou nebo chytrým telefonem, si Češi stále víc zvykají platit bezhotovostně. V počtu akceptačních míst nicméně tuzemsko stále zaostává za evropským průměrem.
Bankovky netřeba. Bezhotovostní platby v Česku získávají na popularitě

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Podíváme-li se na nejvýraznější trendy, které ukazují nejnovější statistiky Sdružení pro bankovní karty, vidíme především stagnující počet bankomatů (od roku 2018 kolísá kolem 5500 kusů) a narůstající počet akceptačních míst, tedy platebních terminálů v Česku. V porovnání s rokem 2018 se jedná o víc než třetinový nárůst (2018: 199 257 akceptačních míst, 2022: 307 193 akceptačních míst).

Z těchto čísel je zřejmé, že si Češi osvojují bezhotovostní platební návyky, kterým s největší pravděpodobností napomohla i pandemie z minulých dvou let. Navíc díky chytrým telefonům a hodinkám je bezhotovostní platba pohodlná a především bezpečná a rychlá. Lidé si zkrátka zvykli na to, že mohou platit bezhotovostně. A to například i na trzích či u kadeřníka, zkrátka tam, kde to dřív nebylo běžné. Díky službám, jako je Tap to Phone, mohou obchodníci přijímat platby prostřednictvím chytrého telefonu. Nemusí si tak pořizovat speciální zařízení, a přitom umožní svým zákazníkům zaplatit pohodlně a bezpečně. Navíc u nich takový zákazník podle průzkumů utratí až o pětinu víc.

Kdo je Josef Kunčar

Foto: Visa, Josef Kunčar

Ředitel divize akceptační sítě Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko. Na starosti má terminály u obchodníků, zajišťuje tak, aby technologie Visa byly funkční a obchodníci mohli přijímat platby. Komunikuje nejen s obchodníky, ale i s tzv. acquirery, což jsou společnosti, které zprostředkovávají platební terminály. Dále řídí konkrétní projekty, které mají za cíl rozšířit akceptaci bezhotovostních plateb, jako je například Česko platí kartou.

Za evropským průměrem

V loňském roce přibylo v Česku přes 15 tisíc nových terminálů a dostali jsme se tak na celkový počet přesahující 307 tisíc. To je 29 terminálů na tisíc obyvatel. Ještě v roce 2021 bylo v Česku o dva terminály na tisíc obyvatel míň. Jde tedy jistě o posun. Nicméně evropský průměr je za loňský rok 36 terminálů na tisíc obyvatel. V posledních pěti letech každoročně přibylo na našem území v průměru necelých 28 tisíc akceptačních míst, což z mého pohledu není málo. Určitě bychom ale potřebovali akceptační síť posílit především v regionech, tak abychom dohnali evropský průměr. Severské státy například už před řadou let přišly na to, že bezhotovostní transakce dokážou šetřit čas, zvýšit tržby i bezpečnost.

Klíčovým faktorem, proč zatím zaostáváme za evropským průměrem, je historický vývoj, kdy bezhotovostní platba začala být v tuzemsku dostupná později než v západní Evropě. Díky tomu jsme však rovnou přešli na moderní technologie, jako jsou bezkontaktní terminály, a proto je v Česku největší podíl mobilních plateb v Evropě a objem plateb kartou roste meziročně o 3,2 procenta. Celkově můžeme s čistým svědomím říct, že díky projektům jako Česko platí kartou a edukaci obchodníků i držitelů karet se nám daří rozdíl mezi Západem a Českem rychle smazávat.

Bezpečné a pohodlné platby

Jaký další vývoj lze tedy na tuzemském trhu očekávat? Vidíme velký potenciál v e-commerce. Placení online nemusí ale být vždy tak pohodlné jako v kamenném obchodě, což si uvědomujeme. Proto jsme přišli se službou Click to Pay s Visa, jež výrazně zjednodušuje placení v e-shopech. Do budoucna očekáváme další stíraní hranic mezi fyzickým a online světem a podpora nakupování a bezpečného a pohodlného placení napříč těmito dvěma nákupními kanály bude klíčová. 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

16. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

Československá obchodní banka (ČSOB) přichází s novým věrnostním programem. Za využívání produktů této finanční skupiny – později snad i externích partnerů – začnou klienti dostávat... celý článek

Společný účet dává jistotu

9. 7. 2024 | PR text

Společný účet dává jistotu

Nejen o budouci dovolené, ale i o financích v rodinách čím dál víc rozhodují partneři společně. Podle průzkumu poradenské Partners Banky v Česku využívá už 51 % párů různé formy společných... celý článek

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Partners Financial Services